4M Danışmanlık 1991 yılından beri sanayici, üretici, ithalatçı, ihracatçı Türk ve yabancı sermayeli şirketlere danışmanlık hizmeti veriyor. Avrupa Patent Vekili Himmet ÖZTÜRK Türkiye’deki ilk marka ve patent vekili olup, 1996 yılında Marka ve Patent vekilliği siciline 1 nolu belgeyle kayıt olmuş. 7 yıl Patent ve Marka Vekilleri Dernek Başkanlığını sürdüren Öztürk, Patent ve Marka Vekilliği Yeterlilik Sınavı öncesi açılan kursları yönetti, eğitimci olarak görev yaptı. Sektörün gelişmesini sağlamak için Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Sektör Meclisi’nin 2008 yılındaki kuruluşuna kadar yoğun çaba harcadı. Öztürk, aynı zamanda Türkiye’de Tavukçuluk sektörünün gelişmesine büyük katkıda bulunarak, KÖY-TÜR markasını oluşturdu. 4M Danışmanlık, müşteri danışmanlığı ve eğitim hizmetlerini daha etkin hale getirmek için yeni yılda Ankara Maltepe Gazi iş merkezi’ndeki modern ofisinde, yenilenen, dinamik kadrosu ve toplantı konferans salonları ile müşterilerine daha etkin hizmetler sunacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapılmasıyla başlayan Çalışma ve İkamet İzni Belgesi alma sürecini Himmet Öztürk anlattı.
1. Çalışma izninin alınabilmesi için ne zorunludur? Çalışma İzni belgesi alma süresi ne zaman başlar?
5. Kaç tür çalışma izni veriliyor? Dört grupta çalışma izni veriliyor:
6. Çalışma izninden kimler muaf tutuluyor?Çalışma izninden muaf tutulacaklar, karşılıklılık ilkesi, uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği hukuku esas alınarak düzenlenen yönetmelikle belirlenmiş.
7. Çalışma izinleri nasıl veriliyor?
İzinlerin verilmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek olmakla birlikte, kanunda izinlerin verilme prosedürü de açıklanmış, mevcut uygulamada karşılaşılan aksaklıkları giderecek fakat yabancıların çalışma vizesi ve ikamet tezkeresi almaları ile ilgili mevcut mevzuatla da çakışmayacak düzenlemeler yapılmış. Buna göre; yabancılar yurtdışından müracaatlarını, bulundukları ülkenin Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine yapacaklardır. Yabancılara bu kanunla getirilen koşullara bağlı olarak çalışabilecekleri meslek, sanat veya işlerle ilgili çalışma izinleri, ilgili mercilerin görüşleri alınmak suretiyle verilir.
Türkiye’de öğrenim amacıyla verilen ikamet izinleri hariç, herhangi bir sebebe istinaden en az altı ay süreli ikamet iznialmış olan yabancıların, bu süre içerisinde çalışma izni almak üzere Bakanlığımıza başvurmaları gerekiyor.
10.İzin almamanın cezai yaptırımları nelerdir? Yabancı kaçak işçiliğin caydırılmasına yönelik cezai yaptırımlara ilişkin düzenlemelerde, Batı Avrupa ülke uygulamaları dikkate alınmış. Ayrıca, fiillerin tekrarı halinde idari para cezaları bir kat artırılarak uygulanacaktır.
Kanun ile idari para cezalarının yanı sıra yabancıyı kaçak çalıştıran işveren veya vekillerine, yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılama zorunluluğu getirilmiş.
Yorum yapmak ister misin?