Aynı iş ilanına başvurduğun kişiler arasından seni ön plana çıkaracak en önemli şey sence ne? Eğitim, tecrübeler ya da sertifikalar… Aklına ilk gelenler bunlar olabilir, ancak daha önemli bir şey daha var!
Hangi yaş grubu, hangi kıdem seviyesinden olursa olsun, hatta iş hayatına henüz atılmamış bir insanın da merakla sorduğu sorular şunlardır: Özgeçmişimi nasıl cazip kılabilirim? Kendimi mülakata nasıl davet ettirebilirim?
Bir özgeçmişte; kişisel bilgiler, eğitim geçmişi, iş tecrübeleri, hobiler, yabancı dil bilgisi, sertifikalar, sosyal sorumluluk gibi pek çok başlık bulunuyor. Elbette her başlık önemli, ancak bütün bu bilgiler dışında öyle önemli bir içerik var ki o da özgeçmiş sahibinin “Başarıları”dır.
Başarılar derken neyi kastediyoruz?
Özellikle gençler başarı deyince bir anda panikliyor. Verdikleri tepki “Ben hiçbir kupayı havaya kaldırmadım ki” oluyor. Oysa başarı bir kupayı havaya kaldırmaktan çok daha büyük ve derin bir kavram.
Başarı, bazen kimsenin uğraşmaya bile cesaret edemediği bir problemi çözebilmektir. Bazen sabırla, çok emek vererek kafaya konulan bir sonuca ulaşmaktır. Bazen peşine düşülen ve hayata geçirilen bir fikir, bazen de yaptığımız büyük bir hatayı telafi edebilmek için giriştiğimiz destansı çabadır.
Başarı özünde; emektir, azimdir, sabırdır, paylaşmaktır, cesarettir.
Eminim her insan, hayatının birden çok noktasında azımsanmayacak başarılar elde etmiştir. İşte bir aday, bu başarılardan iş hayatı odaklı olanları özgeçmişine eklediği zaman, aynı işe başvuran diğer adaylar arasından da ön plana çıkacaktır.
İş hayatında tecrübeli olanlar, çalıştıkları şirketlerde geliştirdikleri projeleri, çözdükleri problemleri, tutturdukları hedefleri rahatlıkla paylaşabilirler.
Yeni mezun adaylar ise üniversite yıllarında başarıyla bitirdikleri bireysel veya karma projeleri, görev aldıkları öğrenci kulübü çalışmalarını, tasarladıkları veya katıldıkları sivil toplum faaliyetlerini, yarı zamanlı çalışma tecrübelerinde üstesinden geldikleri problemleri özgeçmişlerinde anlatabilirler.
Biz İK uzmanları iş görüşmesi sürecinde adayın özgeçmişinde aktardığı başarıları konuşmayı, çok severiz. Çünkü bu tatlı başarı sohbetinde aday pek fark etmese de bize “Kişisel davranış yetkinlik modelini” sunar. Ayrıca anlatımı detaylandırmak için yönelttiğimiz takip sorularıyla adayımızın farklı alanlardaki potansiyelini de stres yaratmadan, rahatlıkla analiz edebilmiş oluruz.
İş görüşmesi adayda eksiklik, hata, boşluk aramak için yapılmaz. Tam tersi hedef değerleri bulmak için yapılır. Bu değerlere ulaşabilmemiz için adayların özgeçmişlerine taşıyacağı her başarı, bize yol gösterecektir.
Konuk yazar: İpek Aral / İnsan Kaynakları Proje Danışmanı
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.
Yorum yapmak ister misin?