Kariyer süreci artık anaokulundan başlıyor

anaokuluAnabilim Eğitim Kurumları, 14 yıldır büyüyerek eğitim yatırımlarına devam ediyor. Eğitim ve öğretim modellerinde son trendleri takip eden Anabilim Eğitim Kurumları, geçtiğimiz yıl kendi akademisini kurdu, üstün yetenekliler sınıfını açtı. Eğitim Danışmanı Ayşe Peker kariyer sürecinin artık anaokuldan başladığını vurguluyor.
Özel Anabilim Eğitim Kurumları, 1987 yılında Kozyatağı’ndaki binasında ortaokul ve lise olarak eğitim-öğretime başladı. Okuldaki 18 dersliğinde yabancı dilde öğretim yapmak amacıyla üç hazırlık sınıfı açılması ve devamında gelen İngilizce öğretimindeki başarı okulun öğrenci sayısının hızla artmasına sebep oldu. 1992 yılında ilk mezunlarını verdi. Suadiye’de 1997 yılında Özel Anabilim İlköğretim Okulu ve Ana Sınıfı’nı hizmete açtı. 2008–2009 eğitim–öğretim yılında Ataşehir’de 4 dönüm arazi üzerine kurulu yaklaşık 18 bin m2 kapalı alana sahip büyük bir kampus yapıldı. Bu yeni okul; ana sınıfından liseye, eğitimin tüm kademelerini tek bir çatı altında topladı. 2000’li yıllarla eğitim-öğretim sisteminin değişmesiyle, öğrenci merkezli, öğrencilerin aktif oldukları eğitim sistemleri gelişiyor. Anabilim Eğitim Kurumları da çoklu zeka ve öğrenme stilleri modellerini derslerde kullanılıyor. Öğrencilerin bireysel öğrenme farklılıkları dikkate alınıyor. Özel Anabilim Eğitim Kurumları Eğitim Danışmanı Ayşe Peker’den Anabilim’in eğitim modeli ve yeni dönem hazırlıkları hakkında bilgi aldık.Anabilim Eğitim Kurumları’nda uygulanmakta olan eğitim modeli hakkında bilgi verir misiniz?Anabilim Eğitim Kurumlarında anaokulundan liseye “Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı”na dayalı program, bütüncül bir anlayışla uygulanıyor. Eğitim programı, “Çoklu Zeka” ve “Öğrenme Stilleri” teorilerine dayalı olarak zenginleştirilmiş olup, öğrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate alan bir yaklaşım benimseniyor. Okulumuzda, IQ ve EQ bir bütün olarak değerlendiriliyor, bütüncül gelişim esas alınıyor. Bu çerçevede bir yandan akademik beceriler geliştirilirken, diğer yandan kişilik ve yeteneklerin de geliştirilmesine önem veriliyor. Eğitim modeline kaynaklık eden bilgi, münazara, resim ve şiir yarışmalarını, emsallerinden çok farklı olarak hazırlanmış zengin içeriğe sahip yaz ve kış okullarını, sosyal ve bilimsel projeleri, yılsonu etkinliklerini, Anabilim Eğitim Kurumlarını farklılaştıran uygulamalar olarak saymak mümkün. Veliler çocuklarının tüm akademik başarılarını, rehberlik gelişim notlarını web sayfamızdan takip edebiliyorlar.

Bu yıl üstün yetenekliler sınıfı açıyorsunuz. Buradaki öğrencilere uygulanacak eğitim ve öğretim programınız farklı mı olacak?

IQ’leri ölçülüyor sanat veya spor alanındaki başarılar da bu sürece dahil ediliyor. Örneğin, ilkokula yeni başlayan bir öğrencinin lise seviyesinde enstirüman çalması gibi. Anabilim üstün yetenekliler sınıflarının eğitim ve öğretim programları, bilimsel araştırmaların ışığında uzman bir ekip tarafından hazırlanıyor. Programın arkasında, Türkiye’nin bu alanda en yetkin isimlerinden Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Üstün Zekalıların Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve Üstün Yetenekliler Eğitim Programı’nın (ÜYEP) Kurucu Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Sak bulunuyor.

Üstün yetenekli öğrencilerin yetiştirilmesindeki temel felsefeniz nedir?

Öğrenmede geleneksel sınırları kaldırarak, anlamlı ve eğlenceli eğitim ortamlarında mutlu, kariyer hedefi olan, başarılı bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Öğrencinin sahip olduğu üstün yetenek, yaşamına olumlu bir farklılık katmalı. Üstün yetenekli öğrenciler için tamamen özgün olarak geliştirilmiş zorunlu derslerin yanı sıra özel olarak tasarlanmış keşifler ve kaşifler, yaratıcı yazın, yaratıcı drama, dijital öyküleme, bilgisayar tasarımları, karakter eğitimi ve ileri sanat eğitimi gibi seçmeli dersler, öğrencilerimizin arzu ettiğimiz şekilde çok yönlü gelişimlerini sağlayacak.

Anabilim Eğitim Kurumlarının bir açılımı olarak Anabilim Kariyer Akademisi geçtiğimiz aylarda faaliyete geçti. Yeni oluşumun içeriğinde ve eğitim sektörüne neler kazandırıyor?

Anabilim Kariyer Akademisi, öğrencilere, anne ve babalara, eğitimcilere, uzmanlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermek amacıyla kurulmuş bir organizasyon. “Anaokulundan üniversiteye kariyer yönetimi” felsefesiyle çalışan bu organizasyon, her yaştan bireyin, kişisel ve kariyer gelişimine katkıda bulunmak amacıyla ilgi, yetenek ve yönelimlerini ölçüyor, değerlendiriyor, geliştiriyor ve takip ediyor. Anabilim Kariyer Akademisi, her yaştan bireyin kişisel gelişim ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kurulan akademi bünyesinde, kişisel ve kurumsal eğitimler, bireysel koçluk ve kurumsal danışmanlık hizmetleri veriliyor. Anabilim Kariyer Akademisi, çocuklardaki yetenek koleksiyonunu hem bir insanın hem de ülkenin en büyük hazinesi olarak görmekte ve bu kapsamda, onların var olan yeteneklerini en üst düzeyde geliştirerek kendilerini gerçekleştirmelerine katkı sağlıyor.

Anabilim Eğitim Kurumlarının akademik çalışmaları hangi alanlarda yoğunlaşıyor?

Anabilim Eğitim Kurumlarında yapılan gerek akademik gerek sosyal gerekse sanatsal çalışmalar, öğrencinin hayata en doğru şekilde hazırlanmasına zemin teşkil ediyor. Bu alt yapının en önemli ayaklarından biri olan akademik çalışmalar için uzman eğitim kadrosu tarafından geliştirilen programlar öğrencilerimizi bir üst öğretim kurumuna hazırlıyor. Öğrencilerin yıl içinde girdikleri deneme ve kazanım değerlendirme sınavları; SBS, LYS ve YGS kampları; hafta içi etüt çalışmaları, oda çalışmaları, öğrenci koçluğu, hafta sonu ödevleri, akademik bültenler, portfolyo sunumları, kariyer atölyesi ve okuma saati akademik gelişimi destekleyen unsurlar olarak dikkat çekiyor. Öğrencilerimizin SBS ve LYS/YGS’de gösterdikleri başarılar ve en itibarlı lise veya üniversiteleri kazanıyor olmalarından büyük gurur duyuyoruz.

Anabilim Eğitim Kurumlarında akademik çalışmaların yanında öğrencilere yönelik hangi sosyal etkinlikler yapılıyor?

Öğrencilerimizin, kendi ilgi ve becerilerini fark etmeleri, çeşitli aktiviteleri tanımaları ve grup bilincini yaşamaları amacıyla sosyal kulüpler oluşturulmuştur. Her öğrencimiz, bu kulüplerin doğal ve aktif bir üyesi. Diğer taraftan öğrencilerimiz tarafından veya onlara yönelik düzenlenen geleneksel okul etkinlikleri, kendilerini dışa dönük, sosyal yönü gelişmiş bir birey olarak konumlandırmaları için önemli birer araç. İlk konserim, yabancı diller günü, sınıf dinletileri, kayak kampı, bilim günü, yeni yıl konserleri ve night camp bunlardan sadece bazıları.

Yabancı dil öğretiminde neyi amaçlıyorsunuz?

Kendi anadilinden başka dillerin konuşulduğu ortamlarda yabancı dilde kendilerini ifade etmelerini, farklı kültürler hakkında daha geniş kaynaklara ulaşabilmelerini, yurt dışında eğitimlerine devam etme şansı yakalamalarını, iş bulma olanaklarını çoğaltmalarını amaçlıyoruz.

Anabilim İlköğretim Kurumlarında birinci ve ikinci yabancı dil eğitiminden bahsedebilir misiniz?

İngilizce, okulumuzun açıldığı günden bu yana birinci yabancı dilimiz olarak varlığını sürdürmüş ve öğrencilerimizin uluslar arası ölçekli sınavlarda kazandıkları ödüllerle gurur vesilemiz olagelmiştir. Uzun yıllardır Movers, Flyers, KET, PET, Starters gibi yarışmalarda okulumuz çoğunluğu şampiyonluk olmak üzere her sene ilk üç içinde yer aldı. İngilizcedeki başarımızı yeni bir lisanda, İspanyolca’da göstermek adına İspanya Hükümeti ile özel bir anlaşma yaptık. Dünya dillerinin yeni gözdesi İspanyolca, Türkiye’de ilk defa Anabilim Eğitim Kurumları tarafından birinci dil olarak kabul edilmiş ve yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte okutulmaya başlanacak. Okulumuzun temel eğitim felsefelerinden biri de iki dili çok iyi derecede konuşan bireyler yetiştirmek. Bunun için öğrencilerimiz üçüncü sınıftan itibaren ikinci yabancı dil tercihlerini yapıyorlar. İkinci yabancı dil için iki tercih seçenekleri var. Almanca veya İngilizce…

Anabilim Eğitim Kurumlarında hangi spor aktiviteleri ve çalışmaları yapılıyor?

Eğitim felsefemizin bir diğer açılımı, her öğrencimize kazandırmak istediğimiz sporcu kimliği. Sporu yaşam biçimi kabul etmiş, spor kültürünü doyasıya yaşayan ve en az bir spor branşına hakim öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimiz tarafından yetenek ve ilgilerine yönelik olarak tenisten basketbola, voleyboldan yüzmeye bir çok spor branşı seçilebilir. Bu sporcu kimliğini pekiştirecek, somutlaştıracak bir unsur olarak 2009 yılında faaliyete geçen Anabilim Spor Kulübü, kısa sürede kazandığı İstanbul, Türkiye ve yurt dışı başarılarıyla adından söz ettirmeye başladı. Modern teknolojinin tüm donanımıyla desteklenmiş kulüp faaliyetleri, “gerçek sporcu” yetiştirme misyonuyla bünyesinde branşlarında kariyer sahibi eğitmenlerle çalışmalarını devam ediyor.

Gazeteci olmak için yola çıkarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Basın Yayın eğitimi aldı. Sektörel yayınlarda tecrübe kazanan, 2007 yılında Kariyer’de Editör olarak çalışmaya başlayan Nogay, 2011’den bu yana Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapıyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.