İTÜ’de “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği” bölümü açılıyor!

Türkiye’nin ilk “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği” bölümü, İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi çatısı altında kuruluyor. 2020-2021 yılında ilk öğrencilerini kabul edecek olan bölüm, İTÜ bünyesinde yürütülmekte olan ulusal ve uluslararası yapay zeka ve veri mühendisliği çalışmalarını lisans eğitimine taşıyacak.

Üniversite tercihlerinin yapıldığı şu dönemde gençler, gelecekleri için en doğru kararı vermeye çalışıyor. Başarı sıralaması, kişisel ilgiler, istihdam olanakları derken tercih sürecinde birçok faktör etkili oluyor. İçinde bulunduğumuz dijital çağın yarattığı yeni ihtiyaçlara cevap vermek adına önemli bir adım atan İTÜ, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği” bölümünü açıyor.

Yapay zeka teknolojileri, dünyada her gün üretilen 2,5 kentilyon verinin analizinden, robotikten doğal dil işlemeye; bilgisayar ile görü gibi ileri teknolojilerden sağlık hizmetlerine, telekomünikasyondan imalata pek çok farklı alanda kullanılıyor. 2021 yılının sonuna gelindiğinde ise yeni gelişen teknolojilerin en az %80’inin yapay zeka teknolojilerinden beslenmiş olacağı öngörülüyor. Beklentilerin büyüklüğü ve bu büyük etkinin muhtemel yakınlığı düşünüldüğünde, bu programa kabul edilecek 40 öğrenci, Türkiye’nin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisleri olarak ülke ekonomisinin ve sektörlerinin şekillenmesine liderlik edecek.

Son beş yılda yapay zeka alanında aldığı atıflarla Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci sırada yer alan İTÜ’de, yapay zeka altyapısıyla ilgili çalışmalar 2018’den bu yana “İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi” tarafından yürütülüyor. Aynı zamanda İTÜ ARI Teknokent, akademiyle sektörü buluşturarak yüksek teknoloji çözümleri geliştiriyor ve start-up’ları destekliyor.

Hem akademi hem de çalışma hayatını destekleyen bir ekosistem

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü bölümle ilgili olarak;

“Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü, yapay zeka ve veri bilimi konusunda yalnızca temel mühendislik uygulamalarının değil, yeni yapay zeka ve veri bilimi algoritmalarının da geliştirileceği güçlü bir ekosistem oluşturacak. Bölüm, kritik önem taşıyan alanlarda milli teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacak. Bu yıl öğrencimiz olacak 40 genç, Türkiye’nin ilk yapay zeka ve veri mühendisleri olacak. Böylece büyük verilerin toplanması, saklanması, yönetilmesi, yapay zeka algoritmalarına uygun koşullara getirilmesi, veri analitiği ve veri akışlarının yönetilmesi gibi bütüncül bir bakış açısına sahip olacaklar“ dedi.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.