Pandemi döneminde iş arayanlar için altın değerinde öneriler

Covid-19 salgını ile birlikte iş arayan kişilerin iş bulma süreçlerinde çeşitli değişiklikler yaşandı. Yaşanan bu değişiklikler karşısında iş bulma sürecini daha kolay geçirmeni sağlayacak önerileri, Dijital İletişim Danışmanı Serkan Eskalen yazımızda anlattı.

2020’nin ilk aylarından bugüne yaşadığımız ve yaşamaya da devam ettiğimiz pandemide hayatımızla ilgili birçok şey değişti. Çalışma hayatı ve işe alımla ilgili konular süreçten en fazla etkilenen alanlardan olurken, iş arayan adayların daha kolay iş bulmak için bazı önlemler alması gerekti. İşte, onlardan birkaçı!

Network’ünü güçlendirmek

Evde kaldığın sürece network’ünü yani çevreni geliştirmek için online seminerlere, etkinliklere ve eğitimlere katılabilirsin. Katıldığın bu etkinliklerde veya eğitimlerde yeni insanlarla tanışma fırsatı yakalayabilirsin. Sosyal medya hesaplarında güncel içerikler paylaşabilir, sektörünle alakalı yazılar yazabilirsin. Böylece kendine yeni fırsat alanları yaratabilirsin.

Online mülakat ortamı yaratmak

Pandemi sürecinde toplantılar, mülakatlar, eğitimler birçok platform üzerinden online yapılıyor. Katıldığın bu online değerlendirme süreçlerinin sonucunda bir görüntülü görüşme davetiyesi almaya hazırlıklı olman gerekiyor. Bu görüşmeleri planlarken internet bağlantı kalitesi, arka planın düzeni, kulaklık, giyim kuşam, ortamın sessizliği gibi birçok detayı düşünmen gerekiyor.

Kendini enerjik tutmak

Herkesin daha önce tecrübe etmediği bir dönemden geçiyoruz. Evden çalışmanın gittikçe uzadığı bir noktayız. Hatta belli bir süre daha evden çalışmanın devam edeceği aşikâr. Bu sürede iş ararken moralinin yüksek olması gerekiyor. “Oturduğum yerden iş mi bulacağım?” sorusu artık yerinde bir soru oldu. Online başvurular, e-posta üzerinden davetler, online görüşmeler ile artık sigortalı bir işçi olabiliyorsun. Hatta ofise gitmene bile gerek kalmayabilir; çünkü şu dönemde pek çok şirket remote çalışma düzenine devam ediyor. Bir gün bunun olacağını söyleseler çoğumuz inanmazdık; ama her şey gerçek. Freelance ya da danışmanlıklar kapsamında evden çalışan bir kesim hep var olsa da artık milyonlarca kişi işlerini evden online olarak hallediyor ve çözümlüyor. İşin şaşırtıcı boyutu da bu değil mi? “Ben herkesi kanlı canlı ofiste göreceğim” diyen patron ve yöneticiler online iş yapmaktan yana artık. Bu nedenle bu dönemde dışarıyla bağlantın kesilmiş gibi hissetmemelisin, çünkü herkes bir yerlerde izole olarak hayatına devam ediyor ve dünyaya online olarak açılabiliyor.

Kişisel gelişimine önem vermek

İş başvurularına devam ederken kişisel gelişimi mutlaka önemse. Evde geçirilen süre zarfında kişisel gelişimini sürdürmek için birçok online seminere, etkinliğe ve eğitime katılabilirsin. Bununla ilgili sesli kitaplar dinleyebilir ya da online kitaplar okuyabilirsin. Böylece bilgi ve uygulama yönünden eksiklerin varsa kapatabilirsin. Online mülakatlar yüz yüze olmasa da sonuçta bir iş görüşmesi olduğundan heyecan yapman çok normal. Kendini ifade etmeyle ilgili eksiklerin olduğunu düşünüyorsan, bu yönde kendini geliştirecek egzersizler yapabilirsin.

İş başvurusu yapmayı bırakmamak

Fırsatları zamanında yakalamak için iş aramaya sürekli olarak devam etmelisin. Şirketlerin bir kısmı işe alımı geçici olarak durdurmuş olsa da boş kalan pozisyonlar için normalleşme süreci başladığında başvurular değerlendirilmeye alınacaktır. Dolayısıyla süreç içerisinde başvuru yapmayı asla bırakmamalısın. Ayrıca büyük krizlerin büyük fırsatlar yaratacağını da bilmelisin. Olumsuz sonuçlanan iş başvurularını kişisel olarak algılamadan yola devam etmen bu noktada kritik.

Öte yandan işverenler “Pandemi sürecinde zamanınızı nasıl geçirdiniz?” diye sorduğunda anlamlı bir cevabının olması gerekir. Üretken olduğunu göstermen önemli olduğundan aldığın online eğitimler, araştırmalar, online uygulamalar, yer aldığın gönüllü çalışmalar veya okuduğun kitaplar hakkında konuşmaya hazırlıklı olmalısın.

Genel anlamda bu pandemi sürecinde neleri kontrol edebileceğine odaklanmalısın. Eksiklerini ortaya çıkarmalısın ve eğer mümkünse eksikliklerini kapatmaya çalışmalısın. İnterneti aktif kullanmalı iş ilanlarını takip etmelisin.

Şu dönemde kişiler kendini daha iyi tanıma, kendini dinleme ve “Neleri daha iyi yapabilirim ve neleri yapamayabilirim?” sorularının cevaplarını arama sürecinde. Mesleklerden çok becerilerin konuşulduğu çağdayız. Doktor, mühendis, avukat gibi kemik meslekler her zaman var olacak, ancak dijitalleşme yepyeni meslekleri ortaya çıkardı ve çıkarmaya da devam ediyor. Bu nedenle becerilerini konuşturmaya ve bunları geliştirmeye odaklanmalısın. Bir şeyde en iyi olmaya çalışmalısın, her şeyde değil.

Konuk Yazar: Serkan Eskalen/Dijital İletişim Danışmanı

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.