Performans görüşmeleri öncesinde bunlara dikkat

Yıl sonu dolayısıyla performans görüşmeleri yaklaşıyor. Tüm yılın genel bir değerlendirmesinin yapılacağı bu görüşmelere girmeden önce dikkat etmen gerekenleri Çalışan Bağlılığı Uzmanı Bertay Fişekçi, yazımızda anlattı.

Performans görüşmeleri öncesinde çalışanlara öneriler

1-İşinin gerekliliklerini net olarak farkında ol

Bu aslında neredeyse söylenmemesi gereken bir olgu; çünkü her çalışanın doğal olarak bu bilgiye sahip olması gerekiyor. Gallup çalışan bağlılığı anketinin sorularından biri “İşimde benden ne beklendiğini net olarak biliyorum.”

Çalışanların bu soruya “Tamamen katılıyorum” cevabı vermesi çalışan bağlılığının yüksek olduğunu gösteren etmenlerden biri. Burada önemli olan nokta, işinin içeriği ve gereklilikleriyle ilgili algının müdürünün algı ve beklentisiyle ne kadar uyuştuğu. Eğer algılamada farklılıklar söz konusuysa zaman geçmeden karşılıklı olarak bu konunun konuşulmasında fayda var. Bir çalışan olarak bu konu ile ilgili sorular sormanı öneririm. Açıkça müdürüne kendi görüşünü ve sınırlarını ifade edip onun cevabını, görüşünü almanda büyük fayda var. Bu şekilde sonradan ortaya çıkabilecek yanlış anlamaların da önüne geçme ihtimalin artar.

2-İşinle ilgili gerekli olan eğitimleri ve ihtiyaçları karşılaması için müdürünle konuş

Bu aslında yukarıdaki görüşmenin doğal bir sonucudur. İşini yapman için temel gereksinimin belli bir eğitim ise bunun ne zaman ne şekilde yapılacağı konusunu müdürünle yapacağın görüşmede dile getirmelisin. Eğer işini yapman için en basit gerekliliklerin karşılanması noktasında sıkıntı yaşıyorsan, bunu performans görüşmelerinin çok daha öncesinde konuşmalısın. Konuyu performans görüşmelerine bıraktığında, eğer performans notun da iyi değilse söyleyeceğin her şey  “mazeret” olarak algılanabilir.

3-Müdürünün zamanında ve davranış odaklı geri bildirim vermesi sürecini sahiplen

Müdürün geri bildirim konusunda biraz cimri mi veya kendini rahat hissetmiyor mu? Öyleyse doğrudan ondan geri bildirim isteyerek bu sürecin ilerlemesini sağlayabilirsin. İşini daha iyi ve etkili yapabilmek için onun geri bildirimine ihtiyaç duyduğunu bildir ve bu şekilde daha iyi performans göstereceğini anlat. Unutma ki bu senin kariyerin, senin sorumluluğun…

4-Müdürüne ve takım arkadaşlarına “mükemmel” yapılmış iş örnekleriyle ilgili sorular sor

Bir çalışan beklentisinin üzerinde yapılmış işleri gördükçe neleri yapabileceğini, kendini nasıl geliştirebileceğini, hangi konulara odaklanması gerektiğini daha net görebilir. Bu konuda hem müdüründen hem takım arkadaşlarından yardım istemekten çekinme.

5-Performans görüşmesine tüm yılki performans notlarınla hazırlan

Çoğu kez şirketlerde süreçler hızlı gelişmekte, yapılmış iyi işler karşılıklı unutulabilmekte ve müdürünün seninle ilgili subjektif görüşleri diyaloğun temelini oluşturabilmektedir. Bu algıyı baştan değiştirebilmek için yaptıklarını kayıt altına al. Örneğin, bir “iş güncesi” tutabilirsin. Bu tür bir hazırlık müdürünü etkileyeceği gibi senin de performans görüşmesinde kendi bakış açını örneklerle yansıtmanı sağlayacaktır.

6-Performans görüşmesini güçlü şekilde etkileyebileceğini unutma

Çalışan olarak performans görüşmesine oturduğunda nerede olduğunu bilmek çok değerlidir. Bunu tekrarı olmayacak bir görüşme veya kaderini bağladığın bir oturum olarak düşünmemelisin. Sorumluluğunda olan ve sahiplendiğin süreçlerin masaya döküleceği bir oturum gibi düşünebilirsin. Bu nedenle çalışan olarak performans görüşmesinde sen de etkin olmalısın.

7-Performansının beklentilerin üzerinde olacağı konusunda müdürünle iletişimde kal

Müdürün senin en üst performans diliminde yer almak istediğini bilsin, ara ara bu konuda görüşlerini belirt ve müdüründen geri bildirim iste. Hedeflerini belirle ve bunun gerçekleşeceği yönünde telkinlerinle müdürünü de sürece dahil et.

8-Performans görüşmesi sonunda toplantı notlarına yorum yazma hakkın varsa bu hakkı mutlaka kullan

Elektronik sistemler geliştikçe performans görüşmeleri bu şekilde kayıt altına alınmaya başlandı ve çalışanların sonuç raporuna kendi yorumlarını yazma hakkı birçok organizasyonda bulunuyor. Bu hakkın varsa mutlaka kullan. Kendi görüşlerinin “kayda” geçmesini sağla. Unutma ki bu görüşme kayıtları sadece müdürün tarafından değil, organizasyondaki farklı liderler tarafından da inceleniyor olabilir.

Ekip liderlerine öneriler

  • Her bir ekip üyesi çalışanınız için yeteri kadar zaman ayırın. Bu çok önemli ve gerekli bir yatırımdır. Her bir ekip üyesine ona ait özel bir yaklaşım geliştirin.
  • Tüm ekibinizi “orta performansta” konumlamak organizasyonunuz için büyük kötülüktür. En iyi performans gösteren çalışanlarınız bunu görecek, sisteme ve size güvensizlik geliştireceklerdir. En iyi performans gösterene hakkını verecek bir adalet anlayışı içinde olun.
  • Yorumlarınızda spesifik ve “davranış” odaklı olmaya özen gösterin. Yorumlarınızın kaydedilmiş olaylara dayanması çok önemlidir. Çalışan kadar siz de kayıt tutmaya özen gösterin.
  • Ekibinizden herhangi bir çalışana iş dışı farklı bir sebepten ayrıcalık tanımayın. Bu liderlik gelişiminizi yavaşlatacağı gibi güven bunalımı da yaratacaktır. Bu sonuç ise organizasyonunuz için zararlıdır.

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi /Çalışan Bağlılığı Uzmanı

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.