İş teklifini değerlendirirken bunlara dikkat

İş arama süreci zorlu olsa da bazen iş teklifleri kendiliğinden de gelebilir. Peki, bir iş teklifini değerlendirirken emin olmadığın noktalar olduğunda neler yapmalısın?

Zorlu mülakat süreçlerini geçtin ve teklif aşamasına geldin. Yazılı veya sözlü olarak yapılan iş teklifini değerlendirme aşamasındayken kafanı kurcalayan noktalar olabilir. En nihayetinde vereceğin karar hayatını, geleceğini etkileyecek. Kafanı karıştıran ve emin olmadığın konular varsa, görüşme aşamasındayken bu detayları konuşman en sağlıklısı. Eğer gelen teklifi reddetmeyi düşünüyorsan, bunu da en uygun dille yapmalısın. Kapıyı tamamen kapatmak yerine daha ılımlı bir iletişim dili seçmelisin.

Düşünmek için zaman iste

Kariyerin için atacağın en yanlış adımlardan biri, emin olmadığın bir konuda düşünmeden cevap vermen. Kafandaki sorulara cevap bulup, emin bir şekilde karar bildirmek için zaman isteyebilirsin. Kaybedeceğin zaman yerine karar vermek için zaman istemek en mantıklısı.

Bir iş teklifi aldığında hemen cevap vermen gerekmiyor. Aklına takılan sorulara cevap bulmak için yeni bir görüşme isteyebilirsin. Zaman isterken, şirkete ve işe ilgini belli edecek bir tavır takınman önemli. Şirketler İK politikaları dahilinde sözlü/yazılı bu süreci yürütmekte. Teklifin geliş şekline göre sen de zaman isteyebilirsin.

Şirketlerin işe alım politikalarına göre teklif süreci farklılık gösterebilir. Kimi zaman mülakatların son aşamasında teklif yapılırken, kimi teklifler de mülakatlar dışında ayrı bir görüşme sonucunda yapılır. Süreç nasıl ilerlerse ilerlesin, etraflıca düşünüp teklifi öyle değerlendirmek gerek.

Bir teklif aldığında, değerlendirip cevap vermek için son tarihin ne olduğunu sorabilirsin. Eğer sana verilen süre yeterli değilse süreyi uzatmanın mümkün olup olmadığını uygun dille sorabilirsin. Bu esnada varsa diğer mülakat süreçlerinin sonuçlanmasını bekleyebilirsin.

Sorular sor

Karar vermek için fazladan zaman kazanmanın bir yöntemi de sorular sormaktır. Süreç içerisinde merak ettiğin konularla ilgili İK uzmanına sorular sorabilirsin ve cevap beklerken de zaman kazanabilirsin. Tabii bu süreçte dengeyi sağlaman gerek. Sadece zaman kazanmak adına gereksiz sorular sormamalısın.

Karşı teklif

İçine sinmeyen bir teklif aldığında karşı teklifte de bulunabilirsin. Karşı teklife gelecek cevapla birlikte karar vermek için zaman kazanırken, aklına takılanları da netleştirip daha doğru karar verebilirsin.

Zaman kazanmak için söylenmemesi gerekenler

İK uzmanları dahil kimse reddedilmekten hoşlanmaz. Teklif için zaman isterken veya teklifi reddederken bile olabildiğince nazik olmalısın. Bu noktada ne olursa olsun söylenmemesi gerekenler var. İşte onlardan birkaçı;

  • İşi isteyip istemediğimi bilmiyorum, düşünmem lazım
  • Teklifinize geri döneceğim
  • Diğer görüştüğüm firmanın teklifini bekliyorum. Daha fazla ücret teklif edebilirler
  • İşin sorumluluklarını, kullandığınız kaynakları ve çalışma şeklini sevmedim

Riskler

Cevap vermek için sana tanınan sürenin dışına çıkmamalısın. Cevap vermekte gecikirsen, işi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağını da hesaba katmalısın. Çoğu İK uzmanı işe alım sürecini hızlıca sonlandırmak isteyebilir. Karar vermek için detaylı düşünmek her iki tarafın da işini kolaylaştırır.

Konuk Yazar: Esra Kemer/İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.