Motivasyonunu yüksek tutmanı sağlayacak 7 şey

Son dönemde eskisinden daha gergin ve mutsuz hissediyor olabilirsin, ancak hayat devam ediyor ve hâlâ yapman gereken birçok şey var. Şimdi izole yaşamanın getirdiği mutsuzluk halini bir kenara bırakıp, hedeflerine odaklanma vakti. Bunu kolayca yapabilmen için öneriler bu yazımızda!

Duygusal ve zihinsel yorgunluklarının ve moralindeki ani iniş çıkışların elbette birer sebebi var. Bunlar çoğunlukla da hayat kaliteni etkileyen aşırı fiziksel yüklenmelerin sonuçları olarak ortaya çıkıyor. Bu sebeple aşırı stres altında olduğun dönemde ya da kişisel hayatının çok yorucu olduğu anlarda moralini yüksek tutman zor olabilir. Böylesi zor dönemlerde yapacağın ilk şey “sakinleşmek” olmalı. Sonrasında şu önerilerimizi uygulamanda fayda var:

Hedeflerini listele

Düzenli olarak bir hedef listesi yapmak ve bunu belli dönemlerde güncellemek, yeni adımlar atarken önemli motivasyon kaynaklarından olabilir. Günlük, haftalık, aylık ve de yıllık hedeflerin birbirinden farklı olmalı ve hedef koyarken gerçekleşme zamanını önceden planlayarak kendine bir zaman tanımalısın. Adım adım ulaştığın her hedef, seni bir sonraki aşama için de heyecanlandıracaktır.

Fiziksel olarak kendini iyileştir

Kendini fiziksel olarak nasıl hissettiğin ile duygusal olarak nasıl hissettiğin arasında güçlü bir bağ vardır. Bu sebeple de fiziksel durumun duygusal durumunu derinden etkiler. Aynı şekilde duygusal durumun da fiziksel durumun üzerinde belirleyici olur. Moralin ne denli yüksekse, fiziksel yönden kendini o denli iyi hissedersin. Çeşitli aktiviteler yaparak moralini yükseltmeye başlayabilirsin. İster yürü, ister yüz, ister spor yap, istersen de sevdiğin farklı bir aktiviteye katıl. Unutma ki fiziksel iyiliği zirveye çıkarmak, başarma duygusuna erişmenin başka bir yoludur.

Çalıştığın ortamı düzenle

Evdeki ya da ofisteki çalışma ortamın dağınıksa, kendini kontrol etmen biraz daha güçleşir. Kişisel çevrenin düzenli olması, bir denetiminin olduğunun belirtisidir. Sen de çevrenin denetimini eline al ve kendi düzenini oluştur. Böylece hem başarı duygunun hem de kişisel moralinin arttığını göreceksin.

Sık sık oku

Çeşitli konularda kitaplar alıp muhakkak oku. Yalnızca başarı ya da kişisel gelişim konusundaki kitapları okumaya kendini zorlamamalısın. Roman, öykü ve başka türde kitaplar da okuyabilirsin. Okuma eylemi beynin fazla çalışmayan ve körelmiş bölümlerini harekete geçirip aktifleştiriyor. Bu nedenle sadece kitaplar da değil gelişimine destek olacak yayınları okumak için düzenli zaman ayırmalısın.

Kısa molalar vermeyi ihmal etme

Kendine küçük molalar vermenin önemi oldukça büyük. Bu nedenle gün içindeki çalışmalarının arasında ya da hafta sonunda kendini yenileyeceğin bir zaman dilimin hep olmalı. Bu yaklaşım sende alışagelen her türlü olumsuz alışkanlıkları kıracak ve duygusal manada kaybettiğin enerjini toplamanı sağlayacak.

Kendini iyi hissetmene yardımcı olan kişilerle konuş

Bu kişiler; özgüveni yüksek olan, sana saygı duyan, seni önemseyen ve daima yüreklendiren kişiler olmalı. Yaşamında senin üzerinde olumlu etkisi olan bir ya da birkaç kişi muhakkak vardır. Moralini yükseltmek için birinden destek almaya ihtiyaç duyduğunda bunu yapmaktan çekinme, çünkü bu da insanın doğasında olan bir şey.

Bir hobi edin

Klişe gibi gelse de hayata bakışını genişletebilecek yollardan biri de hobi edinmek. Hobiler, zihinsel yetenekleri keşfedip düşünme kapasitesinin artmasını sağlar. Bu da başarma duygusunu tatmaya zemin hazırladığından enerjiyi hızla yükseltir.

Konuk Yazar: Rahime Sönmez Şen/Sosyolog & Editör

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.