Online görüşmelerde nelere dikkat etmeli?

Pandemi süreciyle artan online görüşmeler, beraberinde bazı konularda kişilerin kendini geliştirmesini gerekli kıldı. Etkili bir online sunum için nelere dikkat edilmesi gerektiğini Konuşmacı, Girişimci ve Yazar Perçin İmrek, senin için anlattı.

Mart 2020’den bu yana hayatımız değişti…

Ofislerimize gidemedik, yüz yüze sunumlarımızı yapamadık, toplantılarımızı gerçekleştiremedik…

Tüm bunlar hızla online platformlara kaydı ve öyle de devam ediyor. (Zoom, Webex, Teams, Skype vb.) Haliyle, bu platformlardan işlerimizi yürütmek, tamamen farklı becerilerimizi geliştirmemizi gerektirdi. Bunlardan en önemlilerinden biri de bu platformlar üzerinden yapılan sunumlarda, “hitabet” konusundaki yetkinliklerimizi geliştirmek oldu. Yani evde, laptopumuzun karşısında, bizim gibi evinde ve laptopunun karşısında olan onlarca insanla etkili konuşabilmek için ayrı bir özen göstermemiz gerekti.

Peki, bilgisayarımızdan (hatta bazen telefonumuzdan) etkili sunumlar yapmamız için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Biraz bunu konuşalım…

Laptopumuzu (ya da telefonumuzu) iyi hizalamak

Laptop masanın üstünde, göğüs seviyende duruyorsa kamera senin suratını karşıdan değil, alttan alacaktır. Bu da çenenin ön planda olduğu hoş olmayan bir görüntü oluşturacaktır. Kitaplardan ya da kutulardan destek alarak, laptopu yüz hizana yükseltmen daha iyi olacaktır.

Işığı arkamıza değil önümüze almak

Kafanın arkasında yanan bir lamba ya da güneş ışığı varsa, suratın karanlık çıkacaktır. Bu nedenle ışığı önüne aldığından emin ol. Ben evde akşam saatlerinde iyi görüntü kalitesi için softbox kullanıyorum.

Mümkün mertebe sessiz bir yerde olmak

Ev ortamında birçok dış sesi kontrol etmek zordur. Çocukların çığlık atmadığı, çamaşır makinesinin çalışmadığı, çatal bıçak seslerinin gelmediği bir odada görüşmemizi yapmak hem bizim hem de görüştüğümüz kişinin konsantrasyonu açısından oldukça önemli.

Kullandığımız platformun dinamiklerini ve teknik temelini anlamak

“Kamerayı nasıl açıp kapıyoruz? Mikrofonu gerektiğinde nasıl kapatabilirim? Host bensem başkalarının mikrofonlarını nasıl açıp kaparım? Gelen birini bekleme odasından görüşmeye nasıl alırım? Grup çalışmalarında nasıl katılımcıları gruplara bölebilirim?” vb. çok temel kullanımları öğrenmen, görüşmelerinin çok daha akıcı geçmesini sağlayacaktır.

İyi giyinmek (en azından üstümüz)

Tamam, evdeyken rahat giyinmek lüksümüz. Fakat en azından toplantılarda bir gömlek ya da aşırı günlük durmayan ütülü bir t-shirt giymek göze güzel görünecektir.

Ekranı paylaşırken göstermek istediğimiz şeyin dışında bir şey göstermemek

Bir sunum yapmak için ekranını paylaşırken, sunum dosyası dışında bir şey göstermediğinden emin olmanı öneririm. Sunumu açayım derken karşı tarafa WhatsApp mesajlarını, dağınık masaüstünü ya da okunmamış e-maillerini gösterme. Genelde Zoom gibi platformlarda masaüstü yerine direkt sunumu gösterme opsiyonu var.

Evde birine bir şey söylememiz gerekiyorsa mikrofonu kapatmak

Belki çocuğuna “Sessiz ol” diyecek belki de “Çay ister misin?” diye odaya giren annene “Hayır, teşekkürler” diyeceksin. Ne dersen de, mikrofonunu (ve hatta kameranı) o an kapadıktan sonra söyle.

Görüşmeleri olabildiğince kısa ve öz tutmak

İnsanların konsantrasyon aralığı gitgide azalıyor. Online toplantılarda bu oran çok daha azalıyor. O yüzden “Az çoktur” felsefesiyle yerinde, kısa ve öz görüşmeler yapmaya özen göster ki insanlar WhatsApp, instagram ya da herhangi bir uygulamaya dalmasınlar.

Tüm bu saydıklarım riayet etmesi çok kolay, minik taktikler. Bunlar arasından yapmadıkların varsa farkındalığını arttırmak, yapıyorsan da hatırlamak amaçlı okumuş ol.

Konuk yazar: Perçin İmrek / Girişimci, Yazar ve Konuşmacı

Yazara ait diğer yazıları okuma için hemen tıkla!

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.