Mülakatlarda stresi ve çekingenliği yenmek mümkün!

İster ilk iş görüşmesi olsun, ister onuncu, herkes mülakatlarda heyecanlanır. Önemli olan, heyecanlanmamak değil, bu heyecanla nasıl başa çıkacağınızı bilmektir.
Birçok insan kaynakları uzmanı, adaylarda göze batmayacak derecede yaşanan gerginliği değerlendirme ölçütü olarak kullanmaz. Onların değerlendirmelerine aldıkları nokta gerginlikle başa çıkıp çıkamadığınızdır. Bu, mülakatı yapan kişiye kriz zamanlarında stres altında çalışırken, işinizde ne derece başarılı olabileceğiniz hakkında bilgi verir.
Gerginlikle başa çıkabilmenin yollarından biri pozitif düşüncedir. Eğer kısa bir süre sonra gireceğiniz mülakat nedeniyle gergin anlar yaşıyorsanız, söyleyeceklerinizi prova edin. Soruları nasıl yanıtlamanız ve yanıtlarken nasıl bir tutum içinde olmanız gerektiğini bir arkadaşınızla çalışarak geliştirmeyi deneyin. Provalar süresince sakin, etkili ve kontrollü bir tavır sergilemeye özen gösterin. Bu tip bir çalışma her zaman başarınızın garantisi değildir, ama mülakat konusunda daha iyimser olmanızı ve kendinize daha çok güvenmenizi sağlayacaktır.
Her mülakattan sonra size yöneltilen soruları ve bu sorulara verdiğiniz yanıtları not edin. Bir sonraki mülakatınız için bu yanıtları geliştirmeye çalışın; çünkü genelde aynı tip sorularla karşılaşacaksınız. Bütün çabalarınıza rağmen mülakatınız kötü geçerse de moralinizi bozmamaya çalışın. Yaptığınız hataları düşünün ve bunları tekrarlamamaya çalışın.
Mülakat öncesi stres atmanızı sağlayacak yöntemler şunlar olabilir:
  • Hazırlıklı olun, zayıf yönlerinizi belirleyin ve karşı tarafa belli etmemek için elinizden geleni yapın.
  • Savunma pozisyonuna geçmekten her zaman kaçının.
  • Sakin olmaya çalışın: Terleme. Yerinde duramama, gözleri kaçırma gibi davranışlar, mülakatçıya bir şeyler gizlediğiniz görüntüsünü verebilir.
  • Sorulara kontrollü ve anlaşılır bir şekilde yanıt verin. Hızlı konuşmaktan kesinlikle kaçının.
  • Sorulan soruya vereceğiniz yanıt konusunda şüpheniz varsa, karşı tarafın hissedemeyeceği şekilde derin bir nefes alın ve mümkün olduğunca kendinizden emin olarak yanıt verin.
Mülakatlarda başa çıkmak gereken başka bir özellik de fazla çekingenliktir. Yöneticiler, bu özelliği işinizi yapmanıza engel olmadığı sürece pek de büyük bir sorun olarak görmezler; ancak çekingen tavırlar elinize geçen fırsatları iyi değerlendirmemenize neden olabilir. Yeni insanlarla tanışmaktan çekinme ve takım oyuncusu olmaya adapte olamama gibi sorunlarla karşılaşmamak için böyle bir özelliğiniz varsa, biraz daha girişken ve atak davranmayı deneyin.
Mülakat sırasında fazla sessiz kalmak, çekingenlik nedeniyle söylemek istediklerinizi söyleyememek, kendinizi ifade etmek için önünüzdeki çok önemli bir engeldir. Unutmayın ki, siz mülakata kendinizi beğendirmeye gidiyorsunuz. Hele karşınızda deneyimsiz ya da sadece kötü bir gün geçiren ve size yardımcı olmak gibi bir niyeti bulunmayan bir mülakatçı varsa, size daha fazla iş düşecektir. Mecburen çekingenliğinizi yenip, uygun yerlerde kendinizle ilgili önemli olduğunu düşündüğünüz noktalardan bahsetmelisiniz.
Eğer kendinizi daha iyi hissettirecekse, mülakatın başında mülakatı yapan kişiye biraz gergin olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Bu tip bir başlangıç genelde mülakatı yapan kişiyle aranızdaki buzların kırılmasını sağlayabilir. Daha da önemlisi, mülakatın ilerleyen dakikalarında gerginliğiniz ve çekingenliğiniz nedeniyle mülakatı yapan kişinin sizin bir şeyler sakladığınızı veya bir sorununuz olduğunu düşünmesini engellemiş olursunuz.
 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.