Çoğu işveren, açık pozisyonları için doğru yetkinliklere sahip kişileri arar. Bu nedenle iş başvurunun fark edilmesini sağlamak için özgeçmişine pozisyon için gerekli olan becerilerini eklemen önemli. İşverenlerin en fazla önem verdiği becerileri senin için derledik.
İşverenlerin aradığı beceri türleri genel olarak şunlar:
Yumuşak beceriler ve sert beceriler
Yeni bir işe başvururken, pozisyon ne olursa olsun işverenlerin tüm çalışanlarda aradığı bazı beceri ve nitelikler vardır. Bunlara “yumuşak beceriler” denir ve iş yerinde başarılı olmak için ihtiyaç duyduğun kişilerarası becerileri ve nitelikleri içerir. Bunlara genellikle sağlıklı bir iş yeri ortamı sağlayan profesyonel beceriler de denir. Yumuşak becerilere örnek olarak esneklik, kararlılık ve eleştirel düşünme verilebilir.
Sosyal becerilere ek olarak, çoğu projenin gerektirdiği daha somut beceriler de vardır. Bunlara zor beceriler veya teknik beceriler denir. İşi yapmak için gereken özel bilgi ve yeteneklerdir. Zor becerilere örnek olarak bilgisayar kodlaması, ekipman kullanımı verilebilir.
Teknik beceriler elbette işe bağlı olarak değişecektir. Bununla birlikte, çoğu pozisyon, endüstri yazılımı kullanma deneyimi, yüksek seviyeli eğitimi tamamlama (üniversite dereceleri veya mesleki sertifikalar vb.) veya oldukça spesifik görevlerde deneyim dahil olmak üzere en azından bazı teknik beceriler gerektirir.
Herhangi bir işi başarmak için hem yumuşak hem de sert becerilere ihtiyacın olacak.
İşverenlerin adayda aradığı analitik beceriler
Çalışanların bir sorunla yüzleşebilmesi, üzerinde düşünebilmesi ve çözümleri kararlı bir şekilde uygulayabilmesi gerekir. Bunlar “analitik beceriler” olarak bilinir. Gerekli analitik becerilerin seviyesi, işe ve sektöre bağlı olarak değişecektir. Analitik beceriye sahip kişilerden etkin bir şekilde organize olmaları, planlamaları ve önceliklendirmeleri beklenir.
İletişim yetenekleri
Hem sözlü hem de yazılı olarak etkili bir şekilde iletişim kurma yeteneği az bulunan bir özelliktir. Güçlü iletişim becerilerine sahip olanlar, iş veya endüstri ne olursa olsun yüksek talep görmektedir. Çalışanlar, yöneticiler ve müşterilerle yüz yüze, çevrim içi, yazılı ve/veya telefonla başarılı bir şekilde iletişim kurabilmen gerekir.
Kişilerarası beceriler
“İnsan becerileri” olarak da bilinen kişilerarası beceriler, başkalarıyla etkileşim kurmak için kullanılan becerilerdir. Birçoğu, yalnızca insanlarla bağlantı kurma yeteneklerine dayalı olarak hızlı bir şekilde işe alınır. Kişilerarası beceriler bazen işverenlerin aradığı diğer becerileri geride bırakabilir. Kişilerarası beceriler, iş görüşmesi sırasında değerlendirilir. Bu nedenle görüşmeye hazırlandığından emin olman da önemli.
İşverenlerin adayda aradığı liderlik özellikleri
Şirketler liderlik rolleri için işe alım yaptıklarında, çalışanları, meslektaşları ve müşterileri ile başarılı bir şekilde etkileşime girebilecek çalışanlar ararlar. Yönetim işlerine başvurmasan bile liderlik, kazandırılması gereken değerli bir beceridir. Birçok şirket içeriden terfi ettirmeyi tercih eder. Bu nedenle giriş seviyesi pozisyonlar için işe alırken bile genellikle güçlü liderlik nitelikleri ararlar.
Olumlu davranış
Tutum her şey olmayabilir, ancak son derece değerlidir. İşverenler, stresli ve zorlu koşullarda bile pozitif çalışanlar ister. Pozitiflik, dayanıklılık seviyeni gösterir. İşverenler, esnek, özverili ve zorluklar karşısında işin yapılması için ekstra çaba göstermeye istekli, “yapabilirim” tutumuna sahip başvuru sahiplerini işe almak isterler.
Takım çalışması
İş ne olursa olsun, işverenler takım oyuncusu olan, iş birlikçi ve başkalarıyla iyi çalışan insanları işe almak isterler. Birlikte çalışması zor çalışanları kimse tercih etmez. Bu nedenle mülakatta iyi bir takım oyuncusu olduğuna dair birkaç örnek vermen seni öne çıkarır.
Önemli diğer beceriler
Teknoloji, içinde yaşadığımız dünyayı şekillendiriyor ve teknolojik beceriler günümüzde hayati derecede önemli. Bu nedenle birçok işveren, işe aldıkları kişilerin belirli teknolojik becerilerle donatılmış olmasını istiyor.
-
Sosyal medya becerileri
İletişim içeren belirli bir alanda çalışıyorsan, muhtemelen sosyal medya becerilerini geliştirmen gerekecektir. Bu sadece platformların nasıl kullanılacağını öğrenmek anlamına gelmez. Ayrıca sosyal medya sitelerini nasıl etkili bir şekilde kullanacağını da bilmelisin. İşverenler senden belirli bir sosyal medya kanalının “güçlü kullanıcısı” olduğunu kanıtlamanı isteyebilir. Mesajını sosyal medyada nasıl ileteceğini öğrenmek seni çekici bir aday yapmaya yardımcı olabilir.
-
Bilgisayar yetenekleri
En azından bazı bilgisayar becerilerine sahip olmak hemen hemen her işte önemlidir. İster Word, Excel veya daha gelişmiş yazılımlar kullanıyor ol, çoğu iş artık biraz bilgisayar okuryazarlığı gerektiriyor. Bir şirketin kullandığı belirli bir yazılım varsa, içerik yönetim sistemleri (CMS’ler) veya belirli veri giriş araçları gibi muhtemelen bu konuda eğitim alırsın. İş ilanında vurgulanan tüm yazılım programlarında deneyimli değilsen, işverene yeni yazılımları hızlı bir şekilde öğrenme yeteneğini göstermen yararlı olacaktır.
-
Problem çözme yetenekleri
Bunlar biraz analitik veya kişilerarası beceriler gibi görünebilir, ancak problem çözme genellikle ayrı bir beceri olarak kabul edilir. Çözüm odaklı olmak ve sorunları anında çözebilmek, birçok işverenin aradığı önemli bir niteliktir.
Kaynak: The Balance Careers