Öğrenciyken yurt dışına çıkmak için birçok yol mevcut. Ortaokuldan üniversiteye kadar birçok kurum öğrencilerin yurt dışında deneyim edinmesini sağlamak için farklı programlar düzenler. Farklı kültürleri keşfetmek, eğitim ve kariyer hayatın için önemli bir tecrübe edinmek için sen de yurt dışını deneyimlemek istiyor olabilirsin. Peki, bu istediğini gerçekleştirmeni sağlayacak fırsatlar neler?
Öğrenci değişim programları ile birçok farklı kültürü tanıyabilirsin. Gezmenin tartışmasız en iyi sonuçlarından biri birçok kişinin görmediği ve deneyimlemediği şeyleri yapabilmek, fakat bunun yanında eğlenirken iş hayatına da katacağı artıları düşünebilirsin. Örneğin, öğrenci değişim programları ile gittiğin gezilerdeki faaliyetlerini CV’ne yazabilirsin. Kısaca gezmek ve görmek sadece eğlence için değil aynı zamanda kendin için de yapabileceğin en iyi yatırımlardan biridir. Kendini geliştirmek için bir öğrenci değişim programına kayıt olarak unutulmaz anılar yaşayacağın bir hayale adım atabilirsin. Bu sayede kendini kültürel olarak geliştirebilirsin. Uluslararası öğrenci değişim programı ile kendine en uygun ve dolu dolu geçirebileceğin programa hızlıca kayıt olabilirsin. Öğrenciyken yurt dışına gitme yolları geniş seçeneklerle sunulur. Bu sebeple kendine en uygun programı seçmek için bolca şansın var.
Öğrenci değişim programları nelerdir?
İngilizcede Student Exchange Program olarak bilinen değişim programları bir öğrencinin bulunduğu ülkeden başka bir ülkeye giderek orada eğitim almasını ve çalışmasını amaçlar. Belirlenen süreç boyunca gittiğin ülkenin dilini öğrenmek ve bulunduğun ülkenin kültürünü tanıman için fırsat sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler daha geniş bir vizyon edinir ve küresel düşünmeyi öğrenir. Öğrenci değişim programlarının faydaları sayesinde hem iş alanında hem de sosyal alanında kendini daha hızlı geliştirebilirsin. Farklı ülkeler görmek, güvenli alanından çıkıp kendine yeni bir şans vermek, sınırlarını zorlamak, neyi sevip neyi sevmediğini bilmek, hayatını yönlendirmene ve kendini tanımana yardımcı olacak birçok şey kazandırabilir. Bu programlar, öğrencilere kolaylık sağlayarak kültür kaynaşmasına ve eğitime teşvik için oluşturulmuş programlardır.
Öğrenci yurt dışı programları nelerdir?
Yurtdışı öğrenci programları, ikiye ayrılır. İlki uzun yani, 6-10 ay ya da 1 yıl sürecek değişim programlarıdır. Bu programı tercih eden öğrenciler gitmeyi planladıkları üniversitelere gidebilmek için öğrenci vizesi almaları gerekir. İkincisi ise daha kısa sürelidir. 1 hafta ile 3 ay arasında programların vakitleri değişiklik gösterebilir. Bu programlar da genellikle yoğun/yaz ya da kültürel değişim olarak ikiye ayrılır. Öğrenciyken yurt dışına çıkmak için bu programlardan birini seçebilir, yurt dışında okumanın nasıl bir şey olduğunu kendin deneyimleyebilirsin. Her dönem öğrenciler için yurtdışı fırsatları ile kendine en uygun programı belirleyebilir, planlarını yapmaya başlayabilirsin.
Work and travel
Work and travel yaş sınırı 18 ve 29 yaş aralığındaki öğrencileri kapsar ve okulların tatil olduğu dönemleri verimli bir şekilde değerlendirebilmeleri sağlayan bir programdır. Amerika’da 3-4 ay yarı zamanlı çalışarak para kazanabilirsin. Hem gezebilir hem de İngilizceni geliştirebilirsin. Dil öğrenmenin yanı sıra farklı kültürlerden gelen birçok insanı tanıyabilirsin. Farklı arkadaşlıklar edinerek onların deneyimlerinden yararlanabilirsin. Onların kültürlerini öğrenebilir, kendi kültürünü de onlara tanıtabilirsin. Work and travel başvuru yapmak için sana yakın olan bir work and travel acentasına giderek rahatlıkla başvurabilirsin. Başvurunu yaptıktan sonra belli bir miktar ücret ödemelisin. Vize ve uçak masraflarını da dahil ederek ortalama bir ücret çıkarabilirsin. Belirlenen çalışma süresinden sonra (genellikle 3+1 ay arası) ülkeyi keşfetmen için ek süre tanımlanır ve bu süreçte istediğin gibi gezip oranın kültürünü tanıyabilirsin. Tarihi alanları ziyaret edip, farklı lezzetleri deneyebilirsin.
Work and travel şartları nelerdir?
Work and travel şartları ve başvuru kriterleri oldukça esnektir. Programa başvururken yalnızca üniversite öğrencisi olman yeterli. Maalesef açık öğretim ya da farklı öğrenimler kabul edilmemekte. Bunun haricinde “GNO” yani genel not ortalamanın 2.00’den daha aşağıda olmaması gerekir ya da okulunun değerlendirme sistemi 100 üzerinden ise work and travel için başvurabileceğin not ortalaması 60 olmalıdır. En çok merak edilen sorulardan biri de İngilizceye ihtiyaç olup olmadığıdır. Evet, İngilizceye ihtiyaç duyulmaktadır ve İngilizce seviyenin orta seviye yani Intermediate olması gerekmektedir. Yapılacak olan mülakatta kendini tanıtman istenir ve basit sorular sorulur. Örneğin; “Neden bu programı seçtiğin” ya da “Neden Amerika’ya gitmek istediğin” gibi.
Programda iş seçimin daha çok İngilizcenizin yeterliliği ile doğru orantılıdır. Eğer İngilizcen iyi seviyede ise insanlarla iletişim kuracağın kasiyerlik ya da garsonluk gibi işler seçebilirsin. Eğer daha farklı bir şey arıyorsan ilgine yönelik işler sunabilirler; örneğin iyi yüzme biliyorsan eğlence parklarında can kurtaran olarak çalışabilirsin. Çalışma ücretleri genellikle saatlik olarak verilir, bulunduğun bölgelere göre de değişiklik gösterebilir ve bahşişler ile gelirini yükseltebilirsin.
Work and travel hakkında merak edilen bir diğer konu ise konaklamanın nasıl yapılacağıdır. Konaklama için ayrıca bir para vermene gerek yok. Çünkü konaklama ihtiyacını Work and travel şirketi karşılıyor. Eğer Amerika’yı yakından görmek, çalışma hayatın için farklı bir deneyim kazanmak ve çalıştığın parayla tatil yapmak istiyorsan, bu maceraya Work and Travel ile katılabilirsin. Amerika’nın kültürünü daha yakından tanımak için bu fırsatı deneyimleyebilirsin.
Interrail
Interrail, yalnızca bir tane tren bileti ile bütün Avrupa şehirlerini gezebileceğin bir seyahat türüdür. Bu seyahat türünde rotanı kendin belirleyebilirsin. Fakat Interrail rotaları yalnızca Avrupa şehirlerini kapsamaktadır. Buna uygun biletleri TCDD’nin kendi sitesinde bulabilir ve inceleyebilirsin. Bu rotalar gezi planını çıkarmana yardımcı olabilir. Yolculuğuna uygun büyük bir sırt çantası alarak bütün şehirleri baştan sona gezebilirsin. Backpacking ruhunu deneyimleyerek eşsiz anlara tanıklık edebilirsin. Avrupa sokaklarını gezerken yeni arkadaşlar edinebilir, lezzetli yemekler tadabilir ve birbirinden zengin Avrupa yapılarını görebilirsin. Interrail yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de oldukça sıklıkla tercih edilen gezi aktivitelerindendir.
Interrail yaş sınırı en çok merak edilen şeylerden biridir. Interrail bir kuruluş ya da program değildir. Daha çok kimseye bağlı kalmadan yolculuğunu kişisel olarak yönlendirebileceğin bir etkinliktir. Bu sebeple yaş sınırı yoktur. Tren bileti alabilen herkes Interrail yapabilir.
Interrail bileti almak için TCDD’nin kendi sitesinden yararlanabilir. Bilet sistemini kısaca özetlemek gerekirse; en az 1 en fazla 3 ay boyunca Interrail ülkeleri ya da şehirlerine seyahat edebilirsin. Seyahatinin belirleyici unsuru biletinin ücretiyle ilgilidir. Ne kadar tren değiştirebilirsin, nerelere seyahat edebilirsin gibi soruların yanıtları aldığın biletin şekline göre değişir. Tren fiyatları mevsimsel olarak değişiklik gösterebilir. Interrail fiyat aralığı yıllar içinde değişiklik gösterse de 28 yaşından küçükler (Balkan Flexi Pass hariç) için indirimli bilet satışı bulunmaktadır. Tren camından Avrupa’nın doğal güzelliklerini izleyerek farklı bir şehre adımını atabilirsin. Hem biletini almadan önce hem de biletini aldıktan sonra gezmek istediğin yerleri işaretleyerek zamanını daha verimli kullanabilirsin.
AIESEC
AIESEC, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından dünya barışına katkı sağlamak için kurulmuş bir örgüttür. Bu, üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin yurt dışında hem gönüllü olarak çalıştığı hem de staj yapabildiği bir programdır. 2015 yılından günümüze kadar 127 ülkede aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’de ise 13 şubesi bulunmaktadır.
AIESEC başvuru için web sitesinden üyelik oluşturmalı ve profilini tamamlamalısın. 18-30 yaş aralığı için uygun olan bu programda nerede ve hangi programda çalışmak istediğine kendin karar verebilirsin. Çalışmak istediğin projeyi ve ülkeyi seçtikten sonra AIESEC mülakat sürecine başlayacaksın. Mülakat süreci geçtikten sonra uçak ve vizenin dahil olduğu ücreti yatırabilirsin. Vize işlemleri oldukça zor ve zorlayıcı bir süreç olsa da davet mektubu ile bu süreci daha rahat ve kolay atlatabilirsin. Davet mektubu, senin vize talebinin kabul olmasına yardımcı olacak şeylerden biridir.
Gönüllü çalışmanın haricinde AIESEC ülkeleri uzun dönem stajlar için de oldukça verimli geçirebileceğin programlardandır. AIESEC; Global Volunteer, Global Talent ve Global Enterpreneur olarak üçe ayrılır. Global Volunteer, gençlerin 6 -8 hafta aralığında farklı ülkelerden gelen kişiler ile birlikte herhangi bir sosyal sorumluluk projesinde yer alması amaçlanır. Gönüllüğün ile yapacağın işlerde farklı hayatlara dokunabilir ve yardım ettiğin insanlar ile kültür alışverişi yapabilirsin.
Global Talent programı ise 3. ve 4. sınıf öğrencilerin, yüksek lisans yapan ya da yapıp bitirmiş olan kişilerin ve mezunların staj programlarıdır. Bu program 3 ve 18 ay aralığında değişir aynı zamanda maaşlı bir programdır. Gobal Enterpreneur programı ise 6 ve 12 hafta süren, gençlerin yurt dışında herhangi bir start up’ta görev almasını sağlayan programdır. Bu program ile gençlerin liderlik özelliklerini keşfetmeleri ve girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Aynı misyonla dünyanın farklı bölgelerinden gelen kişiler ile birlikte çalışma imkânı yakalayabilirsin.
Erasmus
Erasmus, öğrenciler için uluslararası eğitim olanaklarını geliştirebilmek ve ülkelerin iş birliklerini güçlendirmeleri için yapılan bir çalışmadır. Son zamanlarda olanakları sayesinde Erasmus+ daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Avrupa Birliği’nin spor, eğitim ve gençlik alanlarında hibe verilerek yaptığı bir programdır. Bunun yanı sıra gönüllü çalışmalar, profesyonel gelişim ve Erasmus staj imkanları da sunabilir. Program kendi içerisinde birçok alt başlık bulundurur ve böylece kendine en uygun programı seçebilirsin. Örnek vermek gerekirse öğrenciyken yurt dışına çıkmak için en çok tercih edilen Erasmus programlardan biri AGH’dir.
Erasmus başvuru değerlendirmesinde önemli olan birkaç nokta bulunmaktadır. İlki genel not ortalaman 2.20’nin üzerinde olmalıdır ve (hazırlık hariç) birinci yılını bitirmiş olmalısın. Erasmus şartları içerisinde en önemli olan şeylerden biri İngilizcenin B1 seviyesinde ya da daha üstünde olmasıdır. Programa katılmak için yapılması gereken bir diğer şey ise Erasmus sınavıdır. Erasmus sınavı, programa katılacak öğrencilerin bir Avrupa ülkesinde lisans ve dil eğitimi almaya hak kazandığını belirtir. Bu sebeple farklı ülkelerde iş ve eğitim imkanlarından yararlanmak isteyen kişiler kesinlikle bu sınava girmelidir.