İşkolik misiniz?

Şu hikaye size tanıdık geliyor mu? İşinizi seviyorsunuz, size ve grubunuza verilen ve verilecek olan birçok projeden sorumlusunuz. İşi yetiştirme konusunda başarılısınız. Birçok işiniz ya da kendinize ait bir işletmeniz var. İş saatleriniz uzun, evde olduğunuz saatler kısa ve uyku saatiniz kısıtlı. Tatil ve sosyal yaşam geride kalmış bir anı. Tek hobiniz işiniz.
Bu az ya da çok sizi tarif ediyor mu? İşkolikler işleri için yaşarlar, işyerinde çalışma saatlerinden sonra da kalırlar, sık sık eve iş getirirler. Eğer varlığınızın tek nedeni işse, aileniz ve arkadaşlarınız işinizden sonra geliyorsa konu kritik hale gelmiş demektir.
Bunun bir nedeni sosyal. İçinde bulunduğunuz çevre ve koşullar sizi bu yola itebilir. Ekonomik krizler, işçi çıkarma, yeni işçi almama sizin kontrolünüzde olmayan sosyal nedenlerdir. Bazı çalışmalar gösteriyor ki, çalışanların büyük çoğunluğu işlerini kaybetme korkusuyla tatillerini bile kullanmıyor.
Diğer bir nedense teknolojik. Çok “bağlı” bir çevrede yaşıyor ve çalışıyoruz, e-mail’ler, fax makineleri, cep telefonları, cep bilgisayarları işten uzaklaşmamızı zorlaştırıyor.
Bunun bir de finansal yönü var. Bir çoğumuz başarıyı çok çalışmak ve parasal kazançlar tanımlıyor. Bazılarımız iyi bir yaşam sağlamak için birden çok işle meşgul oluyor. Finansal olarak kazanç sağlamak için gittikçe daha fazla çalışmaya başlıyoruz.
Nedeni ne olursa olsun, işkolik olma durumu aile içinde problemlerin yanı sıra, ciddi stres kaynaklı sağlık problemlerine yol açabilir. İş, yaşamanızın tek nedeni haline geliyorsa, yani tek düşündüğümüz ve tek mutlu olduğumuz şey işse, artık kendimizi biraz uzaklaştırmanın zamanı gelmiştir. Çok çalışmakla işkolik olmayı birbirine karıştırmayın. Çok çalışan kişiler işle kişisel hayatları arasındaki sınırları bilirler, iş dışındayken de rahattırlar. İşkoliklerinse kişisel hayatları yoktur ve iş dışında rahat değildirler.
İşkolikliği azaltmak için stratejiler
  • Anahtar, tamamen işten uzak zaman harcamak ve hayatınızı tekrar düzene sokmak. Bunun için siz ve yakın çevreniz biraz çaba göstermelisiniz. Hayatınızda sadece iş varken normal hayata dönmeniz biraz zaman alabilir ancak fiziksel ve ruhsal sağlığınız için işkolik olmaktan vazgeçmelisiniz.
  • Ayırdığınız “kişisel zaman”ı ailenizle ya da iş dışından arkadaşlarınızda harcayın.
  • İş için seyahatte olduğunuzda, bağlantıyı koparmamak için sık sık evi arayın.
  • İş paylaşımı yapın, her verilen işe gönüllü olmayın.
  • İşten izin alın. Hafta sonu tatilleriyle başlayın, zaman geçtikçe daha uzun tatillere doğru uzatın, işi arkanızda bırakın.
  • Egzersizlere başlayın. Uzman bir doktorla görüştükten sonra, diyet ve sporla vücudunuzu forma sokun.
  • Gönüllü olun. İnsanlara yardım edin, yeni insanlarla tanışın.
  • Kendinizi bazen hiçbir şey yapmadan oturup rahatlamanın da gerekli olduğuna ikna edin.
  • Hepimizin belirli bir saat uyuması gerektiğini kabul edin.
  • Eğer bunlardan hiçbirini yapamıyorsanız, profesyonel yardım almayı düşünün.
 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.