Yabancı dil sınavları hakkında tüm bilmen gerekenler

Günümüzün gelişen dünyasında, hangi meslek veya amaç için olursa olsun yabancı dil bilen kişiler her zaman bir adım öne geçiyor. Bu amaçla da yabancı dil bilgisini ölçmek için bazı sınavlar yapılıyor. Bu yazımızda yabancı dil sınavları hakkında en çok merak edilen konuları senin için açıkladık. 

Yabancı dil sınavları hakkında elbette çok şey duymuşsundur. Fakat bunlar hakkında yeterli bilgin var mı? YÖK tarafından kabul edilen yabancı dil sınavları neler? Hemen açıklamaya başlıyoruz…

Yabancı dil sınavları nedir – TOEFL – IELTS – TOEIC

Yurt dışında üniversite okuma hayallerin varsa, hayallerindeki bölümü İngilizce okumak istiyorsan, üniversiteden sonra yüksek lisans hayallerin varsa veya hayalindeki meslekte çalışman için kendini kanıtlaman gerekiyorsa, yabancı dil sınavları hakkında bilgi edinmen oldukça önemli. Bu testlerden en bilinenleri ve en güvenilir olanları elbette TOEFL, IELTS ve TOEIC testleridir. TOEFL sınavları dışında, ülkemizde YDS puanı istenen her yerde PTE Academic, Pearson Test of English Academic sınav puanını da kullanabileceğini hatırlatalım. Yabancı dil sınavı konuları birbirinden çok büyük farklar göstermez. Fakat her birinin kendine göre ayrıldığı alanlar vardır.

Yabancı dil sınavları ve TOEFL

Tam tanımıyla Test of English as a Foreign Language, en prestijli ve en çok talep gören sınavlardan ilkidir. TOEFL sınavı, günümüzde 150’ye yakın ülkede, 10 bine yakın üniversite ve kurumun tercihidir. Sınava TOEFL PBT ve TOEFL IBT, yani kâğıt üzerinde test, paper based test ve internet üzerinde test, internet based test olarak erişilir. Bu test okuma ve yazma becerilerinle beraber, dinleme ve anlama becerilerini de ölçer. Böylece söz konusu üniversitelere ve kurumlara girmek için yeterli İngilizce seviyesinde olup olmadığını gösterir.

TOEFL PBT ve IBT arasındaki en temel fark, kâğıt üzerindeki sınav gramer, yapı ve yazma bilgi ve becerisini ölçerken internet üzerinde yapılan sınavın daha çok konuşma, anlama ve dinleme becerilerini not etmesidir. IBT sınavında öncelikle yaklaşık 10-15 sorudan oluşan 3-5 civarında okuma parçasının olduğu bir kısım bulunur. Sonraki bölümde 5-10 okuma parçası üzerinde aşağı yukarı 5 soruluk bir dinleme kısmı vardır. Devamındaki konuşma sınavında, 6 görev verilir ve bunların sözlü olarak tamamlanması beklenir. Son olarak yazma bölümünde ise 2 farklı görev verilir ve sınav hemen hemen 200 dakika sonra sona erer. PBT sınavı, öncelikle 3 bölümden oluşan bir dinleme bölümü içerir. Yazım bölümünde soru geneli 15 civarında olmak üzere cümle tamamlama ve 25 kadar cümlede hata belirleme mevcuttur. Daha sonra okuma parçaları ardından 50 soru verilir. Son olarak da yazım becerilerini ölçmek adına 250-300 kelimelik bir deneme yazısı görevi verilir. Bu sınav da aşağı yukarı 150 dakika içinde tamamlanabilir. Sınavın her bölümü 30 puan ile değerlendirilir. Elbette ki İngilizce öğrenim veren, yurt içi veya yurt dışı herhangi bir kurumda öğrencilerin başarılı olabilmesi ve eğitim görmeye devam edebilmesi için bu testlerin hepsinde yeterli seviyede olması gerekir. Çünkü sınavın her bölümü sınıf içinde ihtiyacın olacak olan İngilizce seviyesine göre hazırlanmıştır.

Soruların geneli akademik metinlere ve sınıf içi sohbetlere yönelik oluşturulur. Hemen hemen her kurum, sınava henüz girmemiş olan öğrencilerine kabul görmeleri için gereken minimum notu bildirir. Bu nedenle buna dikkat ederek sıkı bir çalışma planı kurman gerekir. Ayrıca TOEFL sonrası özet niteliğinde bir performans geri bildirimine de ulaşabilirsin. Unutma ki TOEFL sonuçların sadece 2 yıl geçerli olacak. Kabul görmeye çalıştığın kurum, kurs veya üniversiteye göre bu sınava tekrar girmen gereken zamanı doğru ayarlaman bu nedenle çok önemli. TOEFL başvuru hakkında detaylı bilgileri resmi web sitesinden öğrenebilirsin.

Uluslararası yabancı dil sınavları arasında IELTS sınavının farkı

International English Language Testing System, en ünlü yabancı dil sınavlarından bir diğeridir. Kanada’dan Birleşik Krallığa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar pek çok ülkede uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavları arasında en kapsamlılarından biridir. IELTS sınavı, okuma, yazma, dinleme ve konuşma alanlarının her birinde ayrı ayrı değerlendirmede bulunur. Anadili İngilizce olmayan, İngilizce eğitim görmek isteyen veya İngilizce gereksinimi bulunan bir iş yerinde çalışmak isteyen herkesin katılabileceği bir sınavdır. IELTS’te, dokuz bantlı ölçek üzerinde İngilizce seviyen test edilecektir. Sınavda yer alan tüm sorular anadili İngilizce olan yabancı dilde uzman IELTS görevlileri tarafından hazırlanır. IELTS’in 2 farklı türü bulunur.

IELTS Academic ve IELTS General Training. Akademik sınav, İngilizce üzerinden eğitim almak isteyen tüm öğrenciler tarafından yapılması gereken testtir. Bu test genel anlamda İngilizce kullanarak eğitim almaya hazır olup olmadığını ölçmek üzere tasarlanmıştır. Testin içeriği akademik ortamda kullanılan tavır ve konuşma tarzına eşdeğerdir. Genel Eğitim sınavı ise çoğunlukla kurs, önlisans eğitimleri gibi durumlarda istenen sınav tipidir. Ayrıca iş bulma amaçlı veya kişisel seviye belirleme amacıyla da girilebilir. Anadili İngilizce olan ülkelerde yaşama şansı için de Genel Eğitim sınavı istenir. Bu sınavın Akademik sınavın aksine, sosyal hayata ve iş hayatına yönelik olduğu söylenebilir. IELTS sınavlarının hepsine internet üzerinden de katılım sağlanabilir.

TOEFL gibi IELTS sınavının da geçerlilik süresi 2 yıldır. Bunu bilerek hareket etmen oldukça önemli. Sınavda başarısız olmak söz konusu değil, ancak ne kadar yüksek puan alınırsa o kadar iyidir. Dinleme, okuma, yazma, konuşma bölümlerinin her biri 1’den 9’a olmak üzere puanlanır. IELTS seviyeleri denildiğinde 9 bantlı ölçek tanımı da buradan gelir. Bu 4 bölümün genel ortalaması senin sınav sonucunu belirler. Sonuçlar, seviyene göre tam puan veya buçuklu puan olarak açıklanır. Bunun dışında biten puanlamalar ise yuvarlanarak olması gereken hale getirilir.

En büyük TOEFL IELTS farkı belki de bu puanlama sistemidir. 1 puandan itibaren sınav sonucu niteliksiz kullanıcıdan, 5 puana ulaşana kadar benzer şekilde devam eder. 5 puandan itibaren sonuç nitelikli kullanıcı bandında seyreder. 9 puan ise artık İngilizce üzerine uzman olunduğunu işaret eder. Sınava hazırlanırken bilmen gereken en önemli şey, dinleme, okuma ve yazma bölümlerini aynı gün içinde bitirmek zorunda olduğundur. Dinleme sınavını ise dilersen 1 hafta önce dilersen de 1 hafta sonra yapabilirsin. Toplam sınav sürenin 2 saat 45 dakika bandında olduğunu unutmamalısın. Dinleme sınavı, 4 ayrı bölümden oluşur ve her biri 10 soruluktur. Bu sınav boyunca dinleme, dinlediğini anlama ve cevap verme becerin ve hızın test edilir. Tüm ses kayıtlarını yalnızca bir kere dinleme hakkına sahipsin, bu nedenle çok iyi odaklanman gerekir. Sınavda aksanlar üzerinden de test edileceksin, bu nedenle zorlanma payın yükselebilir. Ses kaydında soruları kağıda yazman gerekir ve sınav sonunda cevaplarını geçirmen için de ayrıca 10 dakika süre tanınır. Cevaplarını yazarken gramere dikkat etmemen puan kırılması ile sonuçlanır.

Konuşma sınavı üç bölümden oluşur. İlk bölümde ailen, işin, arkadaşların gibi bildiğin ve rahat hissedeceğin konular üzerine konuşman istenir. İkinci bölümde, görevlinin istediği bir konu hakkında 2 dakikalık bir konuşma yapman gerekir ve devamında görevlinin sorduğu sorulara cevap vermen beklenir. Son bölümde ise ikinci bölümde bahsi geçen konu hakkında daha detaylı ve ince sorular sorulur. Yine dinleme, dinlediğini anlama ve doğru cevap verme hızı bu testte oldukça önemlidir. Okuma sınavında, tahmin edeceğin gibi okuma ve okuduğunu anlama en önemli iki unsurdur. Akademik ve Genel Eğitim sınavının soruları ve cevap tarzları tamamıyla farklıdır. Daha önce de bahsettiğimiz üzere ikisinde de kendi alanına uygun şekilde sorular sorulur ve akademik sınavda daha analitik bir cevaplandırma sistemi kurulmuştur. Keza, yazma sınavında da bu ikisi arasında zıtlık oluşur.

Akademik yazım testinde, verilen tablolar ve şemalar üzerinde gördüklerini kendi cümlelerinle, kısa bir yazıyla anlatman gerekir. Devamında ise sana özel verilen bir soruya deneme tarzında kısa bir metin yazman istenir ki bu soru bir argüman veya bir problem üzerine de olabilir. Genel Eğitim yazım testine gelince, öncelikle herhangi bir konu üzerine kısa bir yazı yazman istenir ve üslubun Akademik sınavdaki kadar önem taşımaz. İkinci bölümde ise akademik sınavda olduğu gibi bir soru verilir ve çok daha bireysel bir cevap beklenir. Akademik veya Genel Eğitim, bu iki sınavdan hangisine girersen gir, süre kontrolü, duygu kontrolü ve sıkı çalışma başarının anahtarı olacaktır.

Yabancı dil sınavları ve TOEIC ayrımı

TOEIC, yani Test of English for International Communication, profesyonel ortam ve şirketler tarafından talep edilen İngilizce yeterlilik sınavıdır. Diğer tüm yabancı dil sınavları gibi TOEIC sınavı da okuma, yazma, dinleme ve konuşma sınavlarından oluşur. Algısal İngilizce sınavı, dinleme ve okumadaki seviyenizi ölçer. Üretimsel İngilizce sınavı ise konuşma ve yazma seviyenizi test eder. Bu iki sınavın her ikisine de katılmak zorunlu değildir. İhtiyacına göre herhangi birine katılmayı da tercih edebilirsin. Bunun avantajlı bir yanı da farklı puanlama sistemlerine sahip olmalarıdır. Algısal sınav, genel olarak daha çok tercih edilendir. 10 ile 990’lık bir puan ölçeği ile puanlanır. Bu iki sınav puana yarı yarıya etki eder. Üretimsel sınav, internet üzerinden bilgisayar ile yapılır. Bu kısımda denetmen bulunmaz ve cevaplar ses kaydıyla ve yazılı kayıtla yapılır. Böylece kendini daha rahat hissedebilirsin. Son puan 0 ile 400 bandı arasındadır. Sınav 200 dakika civarında seyreder. Geçerlilik süresi diğer yabancı dil sınavları gibi 2 yıldır.

ALES’in önemi

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, Yükseköğretim Kurumlarına girme hayali bulunan herkese uygundur. Öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirmen, eğitim planlama kadrosu atamalarında puanlamada kabul gören sınavdır. Bunun yanında yurt içi lisansüstü eğitim hayallerin varsa, başarılı olman gereken sınav ALES sınavıdır. Keza yurt dışında bu eğitimi almak istersen, aday seçiminde ALES sınavının sonuçlarının kullanıldığını da unutmamalısın.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.