Online özgeçmişinizi geliştirmenin 15 yolu

Günümüzde işverenin dikkatini çekmek için alışılmışın dışında bir özgeçmişe ihtiyacınız var. Kariyer koçu Robin Ryan’ın 600 İnsan Kaynakları yöneticisiyle yaptığı ankete göre online özgemişinizi geliştirecek 15 yol size bu konuda yardımcı olabilir.
  1. Anahtar sözcük. Online özgeçmişler belirli kelimeler girilerek filtrelendiği için, yeteneklerinizi, başarılarınızı ve geçmiş deneyimlerinizi yazarken kullandığınız kelimeler hayati önem taşıyor.
  2. Pazarlama yapın. Özgeçmişinizde dört cümleden az altı cümleden fazla olmamak kaydıyla, yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi belirten bir bölüm olsun.
  3. Sonuçları gösterin. İşverenler işi yapabileceğiniz gösteren deliller isterler. Önceki işlerinizden bahsederken performansınızı, işin sonunda başardıklarınızı ve şirketin bundan nasıl bir fayda sağladığını belirtin. Örneğin, “düzenlenen yıllık konferansa yeni konuşmacılar ve programlar ekleyerek katılımın yüzde 17’den yüzde 20’ye çıkmasını sağladım” gibi.
  4. Yazılarınız kısa ve öz olsun. İki sayfayı aşmayan, kısa ve öz özgeçmiş en iyisidir. İş aradığınız sektörü ya da pozisyonu ilgilendirmeyen bölümleri çıkarabilirsiniz. Geçmiş iş deneyimlerinizi en son işinizden başlayarak sıralayın. Eğer çok uzun süredir çalışıyorsanız son 5-7 yıl içindeki deneyimlerinizi yazın.
  5. Görsel çekicilik katın. Online bir özgeçmiş kolay okunabilir, kesin ve profesyonel olmalıdır. Cümlelerin sonundaki noktadan sonra tek bir boşluk bırakın. Hem online özgeçmişiniz hem de normal özgeçmişinizde yazım kurallarına özen gösterin. İtalik, koyu, değişik karakterlerden kaçının. Times New Roman ya da Arial karakterlerinin 12-14 boyu en idealidir. Önemli noktaları öne çıkarmak için madde ikonu kullanabilirsiniz.
  6. Açık olun. Genellemelerden kaçının. En az kelimeyle ne demek istiyorsanız açıkça onu söyleyin.
  7. Doğruyu söyleyin. Yeteneklerinizi, özelliklerinizi ve deneyimlerinizi aktarırken abartıdan uzak durun ve gerçeği söyleyin.
8.   Kısaltma kullanmaktan kaçının. Okulların, şehirlerin isimlerinde kullandığınız kısaltmalardan uzak durun, tam halini kullanın. Herkes bu kısaltmaları bilmiyor olabilir.         
9.   Geçmiş zaman kullanın. Önceki iş deneyimlerinizden bahsederken yaptıklarınızı geçmiş zaman kullanarak anlatın. Örneğin; “satış raporlarını hazırlamak” yerine “satış raporlarını hazırladım” dediğinizde geçmişte bu işi yaptığınızı ve tekrar yapabileceğinizi belirtiyorsunuz.
  1. Mükemmel olun. Özgeçmişiniz mükemmel olmalı. Herhangi bir hatadan ya da yazım yanlışından kaçının. Mutlaka bitirdekten sonra yüksek sesle okuyun.
  2. Okunabilir yapın. Karmaşık özgeçmişler genelde okunmadan bir tarafa atılır. Özgeçmişinizde yer alan fazlalıkları atın, okunabilir bir hale getirin.
  3. Fazla kişisel bilgiye yer vermeyin. Boy, kilo gibi bilgileri özgeçmişinizde yazmanıza gerek yok. Yaş, cinsiyet gibi bilgiler yeterli olacaktır.
  4. Negatif bilgi vermeyin. Neden işten çıkarıldığınıza ya da uzun bir hastalık süreci geçirdiğinize dair bilgiler için özgeçmiş doğru bir yer değildir. Bu tür konular yüzyüze görüşmelerde konuşulmalıdır.
  5. Güncel olun. Özgeçmişinizi her altı ayda bir güncelleyin. Kariyer.net üzerindeki hesabınızda iş habercisi oluşturarak, aradığınız sektör ve pozisyonla ilgili en yeni iş ilanlarının e-mail adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
  6. Sonucu değerlendirin. Özgeçmişinizi düzenledikten sonra sonuçları değerlendirin. İşverene istediğiniz mesajı verebiliyor musunuz? Yetenekleriniz açıkça görülebiliyor mu? Herhangi bir şey eklemenize ya da çıkarmanıza gerek var mı?
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.