Özgeçmiş oluşturmak için saatlerimizi hatta günlerimizi harcadığımız olur. Her kelimeyi özenle seçmeye çalışırız ve üzerinde düşünürüz. Sonra tam bize göre olduğunu düşündüğümüz iş için özgeçmişimizi göndeririz ve beklemeye başlarız. Günler geçer ama kimse geri dönmez ve özgeçmişimizin görülüp görülmediğini merak etmeye başlarız.
Böyle olduğu zaman endişelenmeniz ve ilgilenilmediğinizi düşünmeniz gayet normal. Ama unutmayın, onlarla yüz yüze değil, özgeçmişiniz aracılığıyla tanıştınız. Sadece özgeçmişinizi gördüler ve belki de problem bu!
Özgeçmiş hazırlarken yapılan bazı yanlışlar, işi hak ettiğiniz halde işi alamamanıza sebep olur. Eğer özgeçmişinizi bir bilinmeze doğru yolladığınızı düşünüyorsanız, problemin ne olduğunu keşfetmek için bu 10 adıma bir göz atın ve özgeçmişinizin sizden yana olmasını sağlayın.
1. Özgeçmişiniz doğru uzunlukta mı?
Belki daha önce özgeçmişinizin bir sayfa olması gerektiğini duydunuz ama bu çok da anlamlı bir yaklaşım değil. İşverenler ya da işe alım uzmanları özgeçmişinizin bir ya da iki sayfa olup olmadığıyla ilgilenmezler. Onları asıl ilgilendiren kolay okunması ve belli anahtar bilgileri vermesi. Özgeçmişiniz uzmanlığınız ve deneyimlerinize göre bir, iki ya da çok nadiren üç sayfa uzunluğunda olabilir.
2. Özgeçmişiniz reklamınızı yapıyor mu?
Özgeçmişinizi bir ürünün reklam aracıymış gibi düşünün, fakat burada ürün sizsiniz. Uzmanlara göre özgeçmişinizi görecek kişi, 30 saniyede özgeçmişinizi gözden geçirerek sizin şirket için neler yapabileceğiniz konusunda ilk izlenimini edinir. Size düşen ne yapabileceğinizi çabuk ve açık bir şekilde ortaya koymak. Özgeçmişinize iş deneyimlerinizin kronolojisiyle başlamak yerine, neyi hedeflediğinizi açıkça ortaya koyacak bir mesajla başlayın. Özgeçmişinizin üçte birini, kolay okunabilir ve ilgi çekici bir formatta kişisel özelliklerinize ayırın.
3. Hedefleriniz kesin ve açık mı?
Hedeflerinizi açık ve kesin bir şekilde belirtmek daha büyük bir etki yaratır, okuyanın sizin becerileriniz ve işin gerektirdikleri arasındaki ilişkiyi hemen görmesini sağlar. Eğer ön yazı kısmında kariyer hedefinizden bahsetmişseniz, özgeçmişinizde tekrar bahsetmeyin.
4. Özgeçmişiniz özelliklerinizi içeriyor mu?
Özelliklerinizin ortaya çıktığı başarılarınıza yer verin. Örneğin, “ürün tasarımına katkıda bulundum” gibi belirsiz bir cümle kurmak yerine, “X ürününün tasarımı için pazar araştırmalarına yön verdim, büyük başarı elde ettim” gibi özellik anlatan cümleler kurmak farklılık yaratır.
5. Başarılarınızı ve sorumluluklarınızı özetlediniz mi?
Sonucunda neler başardığınızı göstermeden sorumluluklarınızın listesini yapmayın. Çoğu işveren önceden yaptığınızın işin ne gibi sorumluluklar gerektirdiğini zaten bilir, onların bilmek istediği sizi diğer adaylardan farklı kılanın ne olduğudur. Etkili bir özgeçmiş için, işin sorumluluklarını ve sonunda gösterdiğiniz başarıları birkaç cümleyle özetleyin.
6. Özgeçmişinizin okunması kolay mı?
Özgeçmişinizin yaratacağı etkinin yüzde 50’si tasarımından kaynaklanır.
Güçlü bir özgeçmiş tasarımı okuyanı kendine çeker. Kötü düzenlenmiş ve okunması zor bir özgeçmiş, muhtemelen ihmal edilir ve okuyan ne kadar kalifiye olduğunuzu bilemez. Cümle yapısının doğru olmasına ve imla hatalarının olmamasına özen gösterin.
7. İlgisiz bilgilere yer vermeyin.
Başvurduğunuz pozisyonla ilgili özelliklerinizi doğrudan desteklemeyen bilgilere yer vermeyin. Kaç çocuğunuz olduğu, medeni haliniz, okuyucuyu kötü etkileyebilecek kişisel bilgiler gibi. İşe alım sürecindeki ilk aşama özgeçmiş oluşturmak ve mülakat süreci için bir eleme niteliğinde. Bu nedenle mümkün olduğunca kendinizi tanıtan ve gereksiz bilgilere yer vermeyen bir özet yazmaya çalışın. Unutmayın özgeçmiş işi almanızı değil bunun için gerekli iş görüşmesini sağlar.
8. Fazla mütevazi olmayın.
Bazı kişiler kağıt üzerinde kendilerini övmekten rahatsız olurlar, onun yerine mülakatta açıklama yapmayı tercih ederler. Başarıyla tamamladığınız şeyleri yazmaktan çekinmeyin, çünkü belki bir daha asla bu fırsatı yakalayamayacaksınız. İlgi alanları, ödüller, gönüllü faaliyetler, yayınlanmış eserler gibi bilgiler başvurulan iş ya da kariyer hedefleri açısından önem taşıyorsa bahsedilmelidir.
9. Özgeçmişinizi sık sık güncelleyin.
İş deneyimi bilgilerinin, referansların, telefon numaralarının doğruluğunu sağlamak için özgeçmişinizi sık sık güncelleyin.
10. Referanslarınız var mı?
Referanslar, isteğe bağlı olarak yer alacak bir bölüm. Belirtilecek bir referans varsa yazılmalı yoksa bu alan özgeçmişte yer almamalı. Referans olarak belirtilecek kişilerin daha önce birlikte çalışılmış kişiler olması tercih edilmeli. Aynı zamanda, referans olarak belirtilen bu kişilerin önceden izinlerinin alınmış olması da oldukça önemli.
Yorum yapmak ister misin?