Hayatın değişen akışı içinde birey olarak biz de uyum sağlamak için gelişir, dönüşürüz. Bu bazen profesyonel amaçlarla gerçekleşirken bazen de sosyal yaşamı desteklemek adına yapılır. İK Direktörü Pınar Özçelik, kendi gelişim rotasını çizmek isteyenlere bakın hangi 4 öneriyi sunuyor?
Gelişim; hayatımızın hiçbir evresinde son bulmaz. Önemli olan gelişmeye istekli olmak ve açık olmak. Bu blog yazısını okuyan herkesin gelişime istekli olduğuna eminim. Amacım; genç okuyuculara ve belki de deneyimli profesyonellere bir bakış açısı kazandırmak.
Kişisel gelişim için herkesin izlediği metot farklı olabiliyor. Kendimiz için bu metotları belirlerken de çoğu zaman “Bu konuda bende hangi yöntem etkili olabilir?/Şimdiye kadar bende hangi yöntemler işe yaradı?” sorularına yanıt veriyoruz. Kimimiz kendiliğinden, daha bireysel çalışmalarla da bir şeyler öğrenme ve uygulama konusunda çok rahatken, kimileri bir toplulukta bulunarak, yönlendirilerek veya “sınıf” ortamına girerek motive oluyor.
Ben şu an öğrenme ve eğitim kısmına girmeyeceğim.
“Kişisel gelişim” (ağırlıklı olarak davranışsal ve mesleki gelişim) için nasıl bir “öz değerlendirme yol haritası” çıkarabiliriz anlatmaya çalışacağım. Aşağıdaki başlıkları hem iş hem sosyal beceriler hem de karakteristik özelliklerini düşünerek okumanı tavsiye ederim.
“Sadece sana özel kişisel gelişim yol haritan” için;
Objektif ve cesur ol
Seni senden daha iyi tanıyan biri yok!
Bunu neden söyledim? Şöyle bir geçmişini düşün; okul öncesi dönem, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, meslek hayatı dönemin. Bu dönemlerdeki “sana” en çok vakıf olan kişi sensin. Yani her bir saydığım evrede, “Nasıl biriydin? ne gibi sorunlar yaşadın veya ne gibi sorunlar yaşattın? Hangi durumlarda başarılıydın, hangi konularda başarısız oldun? Kendine güvendiğin konular neler oldu? Başkalarından tepki aldığın davranışlar nelerdi?” vb. soruların yanıtlarını senden daha iyi bilen biri var mıdır? Başkaları ancak bunları keşfetmene ve yanıt bulmana yardımcı olabilir.
Bu nedenle önce kendimizi değerlendirirken çok cesur ve objektif bir şekilde, müthiş bir farkındalıkla “öz değerlendirme” ve “öz izleme” yapacağız.
Mutlaka not al
Yazmamıza ilk teşvik çocukken o süslü günlüklerle olmuştu. Sonra kompozisyonlar, makaleler… Yazmak; bir çok dahinin, birçok yazarın, birçok danışmanın da tavsiyesi. Bu güzel tavsiyeyi kişisel gelişimin için de hayatına geçir. Nasıl mı?
- Öncelikle kendin için yol haritası yazmaya başla. Yazdığın yer, her zaman seninle birlikte olacak bir defter de olabilir, bir excel de olabilir, kullandığınız başka bir dijital araç da olabilir.
- Kendini basit olması için klasik başlıklarla izleyebilirsin. Bazen basit yöntemler de faydalı olur bunu unutma.
“Güçlü/kendime çok güvendiğim yönlerim, ortalama düzeyde kaldığım konular, gelişmek istediğim yönlerim/değiştirmek istediklerim. “
- Sonra bir de kritik olaylar bölümün olsun; Hangi olaylar/hangi davranışlar senin için üstesinden gelmekte zorlandıklarındı? Hangi durumlarda pes ettin? Hangi durumlarla savaştın? Tüm bunları kaydetmek için senin için önemli ve anlamlı olan her olayı yazabilirsin.
Birçok firmada çalışmış olabilirsin. Firmalar gelişim izleme araçları kullanır, adına özel kişisel sayfan vardır. Orada performans skorun, yetkinlik skorların ve özel notlar vardır. Bu notlar başka bir firmaya gittiğinde farklı yere kaydedilir, farklı şeyler yazılır… Elbette bu yöntemler kurumlar için önemli, ama bunlar bütünün birer parçası.
Peki ya büyük resim? “Senin” kendi gelişim çizelgen neden sadece sende ve sana özel olmasın?
Değerlendir
Objektif olduk, öz eleştiriye ve dış eleştirilere açık olduk. Yazmaya başladık…
Şimdi değerlendirme vakti.
Değerlendirmek için ise birçok tavsiyem olabilir. Bu gelişim yolculuğunda bağımsız ol derken tek ol demek istemedim. Sana yön verecek mentorların olsun. Kendine envanterler uygula, ufkunu açacak, güven duyduğun profesyonellerle bir araya gel. Onlarla değerlendirmeler yap. Yöntemler geliştir, kendine ve hatta başkalarına ödevler çıkar ve uygula.
Hayata geçir
Eyleme geçmedikçe hiçbir tespit ve değerlendirme başarıya ulaşmış olamaz. Çıkarımların ve çıkarımlarına dair alınacak aksiyonlar var ise hayata geçir. Bunlar sadece senin yapacağın şeyler olmayabilir. Başkalarının yapması gerekenler de olacaktır. Onları da dahil etmen gerekecektir.
Gelişim haritanı çizerken, değerlendirirken bu konuda uzman kişilere danışmak her zaman fayda sağlayacaktır.
Konuk Yazar: Pınar Özçelik / Porte İnsan Kaynakları Direktörü
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.