Mars Lojistik geleceğe güvenle bakıyor

Mars Lojistik, kurulduğu 1989 yılından bu yana çizdiği yükselen grafikle Türk lojistik sektörünün liderleri arasındaki yerini aldı. Şu an Mars Lojistik çatısı altında sigorta, taşımacılık, lojistik, deniz kargo, hava kargo ve alanlarında 5 ayrı şirket faaliyet gösteriyor.

Türkiye’nin lider lojistik firmalarından Mars Lojistik, bugün 630 çalışanıyla 15 bin metrekarelik deposu ve 300’e yakın tırıyla tam anlamıyla lojistik servisi veren ve lojistiğe hizmet eden beş firmadan oluşan bir şirket. Genel Müdür Garip Sahillioğlu, Türkiye’de lojistik sektörünün ilerleyen bir sektör olduğunu ve Avrupa Birliği’ne giriş süreciyle beraber daha da ilerleyeceğini söylüyor. Mars Lojistik’in çalışmalarıyla ilgili olarak Genel Müdür Garip Sahillioğlu’ndan ve Pazarlama Müdürü Ali Turgal’dan ve İnsan Kaynakları Departmanı’ndan bilgi aldık.

Mars Lojistik ne zaman kuruldu ve şu an sektördeki konumu nedir?

Mars Lojistik 1989’da küçük bir ofiste kuruldu. O zamanlar 10 kişiyle başladık, şu anda 630 kişiyiz. 15 bin metrekare deposu bulunuyor. 300’e yakın tırımızla, lojistik sektöründe lider firmalardan biriyız. Yaklaşık 100 milyon dolar ciromuz var. İzmir ve Bursa’da ofislerimiz ve depolarımızın yanı sıra Atatürk Havalimanı ve gümrüklerde de yerlerimiz var. Avrupa’ya düzenli taşımacılık yapıyoruz. Tam anlamıyla lojistik servis veriyoruz. Dağıtım süreçlerini yönetiyoruz. Türkiye’de lojistik sektörü gelişen, ilerleyen bir sektör. Türkiye’ye yatırımlar var. Biz de sektörde ilklerdeniz. Özellikle Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde Türkiye, coğrafi konumu itibariyle ve yabancı firmaların yatırımıyla lojistik üs olma konumunda. Bütün Ortadoğu, Arap ülkelerine ve Türki Cumhuriyetlere, Avrupa’dan dünyadan yapılacak sirkülasyonların Türkiye’den geçmesi en uygun alternatif. Şu anda o açıdan çok fazla bir ilerleme olmasa bile gelecek açısından ümit verici bir şey.

Türkiye’de lojistik sektörünün önünü çok açık görüyoruz. Ama maalesef çeşitli eksiklikler yüzünden olmamız gereken konumdan uzaktayız. Bu sorunlar ortadan kalkarsa sektör artan bir ivme ile büyümeye geçecektir.

Tüm bu sorunlara rağmen şu anda sektörde hızlı bir büyüme eğilimi gözleniyor. Ancak bu büyüme emin adımlar ve sağlam temeller ile yapılmazsa sorunlar da kaçınılmaz olur. Sektör şu anda yeni yasalar ile tanışıyor. Bu sebepler yüzünden ciddi bir geçiş dönemi yaşanıyor. Bu dönemin olumlu atlatılması durumunda ki biz Mars Lojistik olarak bu dönemi en iyi şekilde değerlendireceğimize inanıyoruz, 2005 ve 2006 yılları sektörün altın yılları olabilir.

Mars grubunda başka hangi şirketler var?

Bugün Mars Lojistik altında 5 tane şirket var, hepsi de lojistik işine hizmet eden şirketler. Sigorta, taşımacılık, deniz kargo, hava kargo ve lojistik alanlarında hizmet veriyorlar.

Sektörün en önemli sorunu sizce ne?

Türkiye’deki taşımacılık sektörünün önündeki en büyük engel eğitimli iş gücü eksikliği. Bunun yanı sıra kanunlardaki eksiklikler de sektörde ciddi problemlere yol açıyor.

Lojistik Vaka Yarışması düzenlediniz, bu proje nasıl oluştu?

Eğitime ve İnsan Kaynaklarına çok önem veren bir firmayız, dolayısıyla bu gibi uygulamalar yapıyoruz. Ayrıca kongrelerimiz, sempozyumlarımız oluyor. LODER’le (Lojistik Derneği) birlikte üniversitelerde uygulamalar yapıyoruz. Orada aynı zamanda yönetim kurulundayım. Bu sene de bu vaka yarışmasının 2.’sini yapıyoruz. 70’ye yakın üniversitede duyurular yapıldı. Geçen sene 1. Lojistik Vaka Yarışması’na 51 üniversiteden 253 takım 946 öğrenci ile katılmıştı. Bu sene katılımın daha da yüksek olmasını bekliyoruz. Yarışma 2 aşamadan oluşuyor. 1. aşamada başvuran tüm ekiplere örnek vaka mail yoluyla bildiriliyor. Sonuçların değerlendirilmesinden sonra finale maksimum 10 grup çağrılıyor. Final günü bütün gruplar eşit şartlarda verilen yeni vakaya lojistik çözüm üretiyorlar. Sonuçlar bir uzman ekip tarafından değerlendiriliyor ve sıralamaya giren öğrenciler çeşitli ödülleri almaya hak kazanıyorlar.

Şirketinizin organizasyon yapısını anlatabilir misiniz? Hangi departmanlarınız var? Ne gibi görevler yürütüyorlar?

Yatay organizasyon yapısına sahibiz. Çalışanların karar oluşumuna doğrudan ve dolaylı katkılarını sağlayabilmek için kademeleri azaltılmış bir organizasyon yapımız var. İş süreçlerimiz pazarlama ve satışla başlıyor. İthalat, ihracat, depolama dağıtım, filo yönetimi ve sigorta ana süreçleri oluşturuyor, destek süreçlerde ise İnsan Kaynakları, bilgi işlem, kalite yönetim, iş geliştirme departmanları yer alıyor. Ayrıca muhasebe ve finansman departmanlarımız var.

İşe alımlarda seçimlerinizi neye göre yapıyorsunuz?

Yeni mezun arkadaşlarımızı, sektörde çok fazla çalışmamış insanları alıp eğitim sürecinden geçirdikten sonra burada kariyerlerini ilerletme imkanı sunuyoruz. Genelde endüstri mühendisleri tercih ediliyor. Şirketimizde de çok fazla eleman sirkülasyonu yok. Nakliye sektörünün kabuk değiştirerek lojistik olgusunun öne çıkması, bu sektörün ve teknolojinin çok hızlı gelişimi, müşteri beklentilerinin artması nedeniyle, nitelikli çalışana ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Şirketimizin vizyonu doğrultusunda; öğrenmeye açık, müşteri odaklı, ekip çalışmasına uyumlu kişilerle çalışmayı tercih ediyoruz. Ana süreçlerimiz için, adaylarda analitik ve esnek düşünebilme yetkinliğini arıyoruz. Yurtdışı bağlantılı pozisyonlarda, İngilizce bilgisinin yanı sıra Fransızca, Almanca, İtalyanca ve/veya İspanyolca dillerini bilen adaylar aranıyor. Şirketimizi ileriye taşıyacak, gelişen teknolojiyi etkin olarak kullanabilecek, globalleşen dünyada değişimi ve gelişimi işine yansıtabilecek kişilerle çalışmayı tercih ediyoruz.

Sektörde kariyer yapmak isteyen adaylara neler önerirsiniz?

Lojistik geleceğin sektörlerinden birisi, çok hızlı gelişen bu sektörde yer almak isteyen kişilere, dış ticaret konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmalarını, en az bir yabancı dili iyi derecede bilmelerini, lojistik ile ilgili eğitim programlarına katılmalarını tavsiye ediyoruz.

Geleceğe yönelik hedefleriniz neler?

Gerek çalışan altyapımız gerekse diğer yatırımlarımız “lojistik hizmet üretmek” misyonu ile gerçekleştiriliyor. Amacımız müşteri memnuniyetini daha da yukarılara çekmek. Ayrıca AB ile entegrasyon sürecinde Türkiye’nin lojistik faaliyetleri artacaktır. Bizim de bunları karşılayabilmek amacıyla hem İnsan Kaynağı açısından yatırımlarımız olacak hem de tır yatırımlarımız olacak. Onun dışında Güneydoğu’ya yönelik bir lojistik üssü oluşturma projemiz var.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.