Ticari araç üretimi ve ithalatı yapan Anadolu Isuzu’nun İnsan Kaynakları Uzmanı Elif Kütan sorularımızı yanıtladı.
Sizce şu an Türkiye’de otomotiv sektörü ne durumda? Şirketinizin sektör içindeki konumu nedir?
Türkiye Otomotiv Sanayi 2001 mali krizi ve sonrası yaşadığı durgunluğu, 2003 yılının 2. yarısı itibariyle artan iç talep ve global oyuncuların kendilerine üretim merkezi olarak kabullenmeye başlamasıyla, atlatma yolunda büyük ilerleme kaydetti.
Dünya hafif ticari araç üretimi % 4 artışla 14 milyon 792 bin 602’ye ulaştı, Türkiye’nin üretimi ise % 70 artışla 209 bin 231 adete yükseldi.
Otomotiv sektöründe ilk Türk-Japon ortaklığı olarak üretime başlayan Anadolu Isuzu, 20 yılda 80 bini Türkiye’de üretilmek ve 20 bini ithal edilmek üzere 100 bine yakın araç sattı.
Anadolu Isuzu, ticari araç üretim ve ithalatı yapıyor, ürün gamında ise, kamyon, kamyonet, midibüs ve ithal edilen D-Max marka pick-up’lar bulunuyor. Midibüs sınıfında özgün tasarımı olan Turkuaz modelimiz, özellikle turizm firmaları ve orta mesafe şehirlerarası operatörler tarafından tercih ediliyor. N Serisi olarak adlandırdığımız ürün gamında ise özellikle küçük kamyon sınıfında pazar liderliğini hedefliyoruz.
Sektörün en önemli sorunu sizce nedir?
Türkiye’de otomotiv sektörünün en büyük problemi olarak istikrarsız pazar yapısını gösterebiliriz. Özellikle 1990’lı yıllar sonrası sık sık yaşanan ekonomik durgunluklardan etkilenen sektör, son yıllarda ihracat hamlesi ile iç piyasa durgunluklarından olumsuz etkilenme kırılganlığından kurtulma yönünde aşama kaydetti.
Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?
Şirketimizde, 184’ü beyaz yaka, 549’u mavi yaka olmak üzere toplam 733 kişi çalışıyor.
Şirketinizin organizasyon yapısını anlatabilir misiniz? Hangi departmanlarınız var? Ne gibi görevler yürütüyorlar?
Şirketimizde yatay organizasyon yapısı benimsenmiş durumda. Böylece bürokrasi aşıldı ve departmanlar arası iletişimin gelişmesi sağlandı. Organizasyonumuzda 12 departmanımız bulunuyor. Bunlar; genel müdürlük, İnsan Kaynakları, mali işler, satış, pazarlama, üretim planlama ve stok kontrol, işletme, mühendislik, malzeme ikmal, kalite kontrol, ihracat ve bilgi sistemleri departmanları.
Bildiğiniz gibi Anadolu Isuzu’nun ana faaliyet alanı hafif kamyon, kamyonet ve küçük otobüs gibi ticari araçların üretimi ve pazarlanması. Tüm departmanlarımız bu faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için büyük bir ailenin parçası olarak çalışıyor.
Anadolu Isuzu’nun hedeflerine ulaşabilmesi için, nitelikli iş gücü ve malzeme temini, üretimin planlanması ve gerçekleştirilmesi, maliyetlerin hesaplanması, pazarlama ve yurt içi ve yurt dışı satış ve servis ağımıza gereken desteğin verilmesi gibi çalışmalar, tüm departmanlarımız tarafından başarıyla yürütülüyor.
Uzun vadede şirket adına planlarınız neler?
Şirketimiz, uzun vadede ürün gamını arttırmayı, ihraç oranını da ürün gamı ile birlikte arttırarak, sağlıklı ve yürütülebilir bir büyüme stratejisi izleyip özellikle Avrupa pazarında büyümeyi hedefliyor.
Genel müdürümüzün 20. yıl kutlamalarımız sırasında, tüm çalışanlarımızla da paylaştığı bir diğer hedefimiz ise; geçtiğimiz 20 yılda gerçekleştirdiğimiz başarıya önümüzdeki 5 yılda devam etmek. Bu tabii ki büyük bir hedef ancak, tüm çalışanlarımızın geçtiğimiz 20 yıl boyunca gösterdikleri, özveri, bağlılık ve ilerleme isteğinin bu hedefe hızla ulaşmamızda büyük katkısı olacağına inanıyoruz.
Şirketinizde çalışacak adaylarda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
Şirketimizde çalışacak adayların eğitimleri, yabancı dil bilgileri ve mesleki tecrübelerinin yanı sıra, kendilerini geliştirmek adına öğrencilik yıllarında veya çalışma hayatlarında neler yaptıkları, gelişim ve öğrenmeye ne kadar hevesli oldukları ve iş yaşamlarından neler bekledikleri, bizim için karar vermede önemli kriterler.
Bu sene, 20. yılımızı kutladığımız ve 80 bininci aracımızı ürettiğimiz, tüm çalışma arkadaşlarımızla büyük bir gururu paylaştığımız çok güzel bir yıl; dolayısıyla bu mutluluğu bizimle paylaşacak adayların, Anadolu Isuzu ailesinin kültürüne uyum sağlayabilecek donanıma sahip olmalarına da dikkat ediyoruz.
Sektörde kariyer yapmak isteyen adaylara neler önerirsiniz?
Otomotiv sektörü, bildiğiniz gibi sürekli gelişen ve kendini yenileyen dinamik bir sektör. Bu nedenle bu sektörü seçecek adayların, kendilerini sadece eğitimle sınırlamamaları, sürekli gelişmeye, teknolojiyi takip etmeye ve her gün yeni birşeyler öğrenmeye açık olmaları gerekiyor.
Üretme heyecanına ortak olmak isteyen adayların, yollarda araçlarımızı görüp, “Bu aracın bir parçasını da ben geliştirmiştim” deme gururunu yaşamanın ne kadar güzel bir duygu olduğunu bilmelerini isterim. Ben kendi adıma – her ne kadar direkt üretimin içinde yer almasam da – ne zaman bir aracımızı görsem büyük bir haz duyuyorum ve bu aracın üretiminde ufak da olsa bir payım olduğu için gururlanıyorum. Bütün bunları paylaşmak isteyen tüm adaylara gönülden otomotiv sektörünü tavsiye ederim.
İnsan Kaynakları departmanınızın işleyişinden bahseder misiniz? İşe alım, performans değerlendirme süreçleri nasıl işliyor?
Şirketimizde üretim ve idari işlerin bir arada yürütülmesi nedeniyle, İnsan Kaynakları’nın tüm alanlarında çalışmalarımız bulunuyor. Özlük işleri, tüm İnsan Kaynakları fonksiyonları, idari işler ve endüstriyel ilişkiler, departmanımızın sorumluluğunda.
İşe alım süreci ise, bizim en çok üzerinde durduğumuz, en çok önem verdiğimiz ve sürekli geliştirmeye çalıştığımız bir süreç. Doğru adaya ulaşmak ve biraz önce bahsettiğim özellikleri yakalamak gerçekten uzun bir çalışma ve arayış gerektiren bir süreç ve bu süreçte Kariyer.net bizim en büyük yardımcımız. Biz 2000 yılından beri doğru adaya ulaşmada Kariyer.net’ten büyük destek görüyoruz.
İşe alım sürecimizi biraz açacak olursak; ilanımıza başvuran adayların özgeçmişlerini dikkatle incelendikten ve görüşülecek adaylara karar verdikten sonra, İnsan Kaynakları ve ilgili departman yöneticileri tarafından yürütülen mülakatlar ve uygulanan yabancı dil sınavları sonucu doğru adayı seçiyoruz.
Mülakat sırasında en çok dikkat ettiğimiz hususlar, adayın hedefleri, kişisel özellikleri, kendisini geliştirmek için yaptıkları, başvurmuş olduğu pozisyonun gereklerini yerine getirmeye ne kadar uygun olduğu ve kurum kültürümüze yakınlığı. Tüm bunlar ışığında İnsan Kaynakları ve ilgili departman yöneticileri ortak bir karara vararak, uygun görülen adaya teklif götürürler.
İsterseniz kısaca performans değerlendirme sürecimizden de bahsetmeye çalışayım… Anadolu Isuzu’da yılda bir defa tüm beyaz yaka çalışanlarımızın, yöneticileri tarafından performansları değerlendiriliyor. Bu değerlendirme SAP sistemi üzerinde, her yöneticinin çalışanı ile görüşerek gerçekleştirdiği bir süreç.
Performans değerlendirme sürecinde, çalışanların, mesleki ve yönetimsel performansları ve kurum kültürüne katkıları incelenir. Görüşme sırasında da geçmiş yılın genel bir değerlendirmesi yapılır ve gelecek yıldan beklentiler belirlenir. Performans değerlendirme görüşmeleri sonunda, çalışanlarımızın eğitim ihtiyaçları ortaya çıktığı gibi kariyer planlamaları da yapılır.
Yorum yapmak ister misin?