Güney Kore’de asgari ücret ne kadar?

“Güney Kore’de asgari ücret ne kadar, alım gücü nasıl?” gibi merak edilen birçok sorunun cevabı bu yazımızda! Güney Kore’de çalışmaya ve sosyal yaşama dair diğer detayları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.

Güney Kore ekonomik açıdan Asya ülkeleri içerisinde 4. büyük ekonomiye sahip bir ülkedir. Gelişmişlik seviyesi açısından ise gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alır. Peki,  bu kadar gelişmiş olan bir ülkede çalışanlar açısından  bakıldığında asgari ücretli bir kişinin yaşam standardı nedir? Asgari ücretli çalışanlar temel ihtiyaçlarının ne kadarını rahatlıkla karşılayabilir? Eğer sen de Güney Kore’de yaşamak, burada çalışmak ve kariyerini burada geliştirmek istiyorsan, Güney Kore’de ücrete bağlı olarak yaşam koşulları hakkında bilgi sahibi olmalısın.

Güney Kore’de asgari ücretle yaşamak 

Asgari ücret adından da anlaşılacağı gibi çalışma hayatında bir çalışana yasal olarak ödenecek minimum ücret miktarına karşılık gelir. Bir asgari ücretlinin kazancının temel yaşamsal ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılaması hedeflenir. Ancak bu durum ülkelerin ekonomik ve sosyal koşullarına göre değişkenlik gösterir. Güney Kore’de asgari ücret ne kadar sorusunun yanıtı için gündelik yaşamdaki bazı masrafların ayrıntılarını bilmen de gerekebilir.

Güney Kore’de asgari ücret saatlik olarak tespit edilir. Buna göre 2023 yılında saat başına 9620 won ( 226.93 TL – 6.98 USD) olan asgari ücret miktarı, 2024 yılı için % 2.5 oranında arttırılarak 9860 won’a ( 232.59 TL – 7.15 USD) yükseltilmiştir. Güney Kore’de çalışma süreleri minimum oranda 8-10 saat arasında olsa da bu süreler gerçekte 12 saati aşabilir. Güney Korelilerin yaşamlarının büyük bir zamanı işte geçer. Bir çalışanın ortalama günlük 10 saat çalıştığı varsayılırsa, asgari ücret alan bir kişinin günlük kazancı 98600 won ( 2325.89 TL – 71.55 USD ), aylık kazancı ise 1.972.000 won (46517,84 TL -1430.97 USD ) olur. Ülkenin 2023 yılı verilerine göre enflasyon oranının %3.6 olduğu göz önüne alınırsa enflasyona yakın bir oranda artış yapıldığı gözlemlenir. IMF verilerine göre 2024 yılı için beklenen enflasyon tahmini oranı % 2,5’dur. Asgari ücrete ilave olarak yol ve yemek ücreti verilir.

Güney Kore diğer ülkelere göre gelişmiş bir ülke olduğundan yaşam kalitesi de yüksektir. Yaşam koşullarına bağlı olarak diğer ülkelerle kıyaslandığında pahalı ülkeler statüsünde yer almaktadır. Güney Kore pahalı ülkeler sıralamasında Asya ülkeleri arasında 4. , dünya genelinde ise 20. sırada yer alır. Bu nedenle pahalı bir ülke olduğundan yaşam kalitesinden en iyi oranda faydalanabilmek için yüksek ücretle çalışmak gerekir. Ancak yaşanılan bölgelere göre yaşam koşullarının finansal zorluğu da değişkenlik göstermektedir. Seul, Incheon, Jeju Adası, Busan gibi büyük şehirlerde diğer bölgelere göre yaşam maliyeti artış gösterir. Bu durumda aylık olarak yaklaşık 1.972.000 won ( yaklaşık 46.000 TL – 1430 USD) kazanan bir asgari ücretlinin temel yaşam seviyesi Güney Kore koşullarında değerlendirilmelidir. Kore’de yaşayan bir kişinin kira hariç aylık giderinin ortalama 1.163,375 won ve 4 kişilik bir ailenin ise kira hariç aylık giderinin 4.420.825 won civarında olduğu düşünülürse asgari ücretle en temel seviyede yaşanılacağı düşünülebilir.

En pahalı harcama kalemleri kira ve ulaşım olmaktadır. Güney Koreli asgari ücretlilerin lüks tüketimden uzak durarak temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söylemek mümkündür.  Çalışma sürelerinin uzunluğunu da düşünürsek aylık kazançları da bu oranda artar. Asya ülkeleri açısından bakıldığında Güney Koreli asgari ücretle çalışanlar Japonya ve Tayvanlı iş gücüne göre daha fazla kazanır. Güney Kore asgari ücret sıralamasında dünya genelinde en yüksek ücret veren ülkeler arasında 13. sırada yer alır.

Güney Kore’de asgari ücret alan meslekler ve yüksek ücretli meslekler 

Takı tasarımı, evcil hayvan bakıcılığı, paketleme servis elemanı, makyöz, terzi, anketör, yardımcı öğretmen, çocuk bakıcısı olarak çalışanlar genellikle asgari ücret alır. Asgari ücret ile yapılan çalışmaların daha az uzmanlık, eğitim isteyen ve saatlik çalışmalara uygun meslekler olduğunu söylemek mümkündür.

Güney Kore’de asgari ücret alan mesleklerin dışında en fazla kazanan ve Güney Kore’nin gözde mesleklerini de incelemek gerekebilir. Cerrah, doktor, hâkim, avukat, psikiyatrist, banka müdürü, CEO, avukat, spor çalıştırıcısı meslekleri Güney Kore’de en fazla ücret gelirine sahip çalışanlardır.

Güney Kore’de yaşam koşulları

Güney Kore’de günlük yaşamın pahalı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle asgari ücretle rahat ve konforlu bir yaşam sürülemeyeceğini bilmen gerekebilir. Günlük harcamaların neredeyse yarıya yakını kira giderinden oluşmaktadır. Temel yaşamsal giderler kira hariç asgari ücretle başa baş şekilde karşılanır. Bunun için lüks harcamadan uzaklaşmak, ulaşımda bisiklet ve yürümeyi tercih etmek, evde yemek gibi alışkanlıklar edinmek gerekir. Asgari ücretle minimum yaşam sağlanır.

Asgari ücretin temel yaşamsal ihtiyaçları karşılamasını bekliyorsan, o zaman işe gıda fiyatları hakkında bilgi edinerek başlayabilirsin.  Asgari ücretlinin geçim endeksini belirleyen temel faktör çarşı pazar olmaktadır. Bu açıdan Güney Kore’de market fiyatları incelendiğinde asgari ücret ile çalışan bir kişinin temel ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılayabildiği görülmektedir. Güney Koreli bir çalışan kazancı ile et, süt, yumurta gibi temel gıdalara rahatlıkla ulaşabilmektedir.

Ucuz bir yemek için 7.30 USD, 2 kişilik orta seviye bir restoranda ise 36 USD öderken fast food bir yemeğe ise 5.80 USD ödeme yapılır. 2.50 USD’ye kahve içebilirsin. Güney Kore’de uzun çalışma saatleri yaşandığından ve genellikle evlerin küçük olması nedeniyle dışarıda yemek yeme kültürü yaygındır. Restoranda yemek gideri asgari ücret kazanan bir kişinin rahatlıkla karşılayabileceği bir giderdir.

Güney Kore’de eğitim, ulaşım ve kira giderleri

Güney Kore’de üniversiteye kadar eğitim ücretsizdir. Kamunun yanı sıra özel eğitim kurumları da bulunmaktadır. Hukuk, tıp gibi programlar en yüksek harç ödenen bölümlerdir. Ancak öğrenim hayatında burs alma olanakları da bulunmaktadır. Eğitim masarfalarının dışında gündelik yaşamanın vazgeçilmezi olarak ulaşım masrafları hakkında da bilgi alman gerekebilir. Ulaşım temel harcama giderlerinde önemli bir paya sahiptir. Bu nedenle asgari ücretle geçim olanakları incelenirken ulaşım giderleri de ön plana çıkar. Güney Kore ulaşım giderleri açısından diğer ülkelere göre pahalı olarak gözükse de asgari ücretli bir kişinin ulaşım giderini karşılaması zor değildir. Ülke içerisinde ulaşım ağı çeşitlilik göstermektedir. Özellikle şehir merkezlerinde geniş bir metro ağı bulunmaktadır. Bisiklet hem maliyet hem de kolaylık açısından tercih edilen diğer bir ulaşım yöntemidir.

Kira giderleri , bir asgari ücretli için ulaşım ve gıda da olduğu gibi önemli gider kalemlerini oluşturmaktadır. Kira ücretlendirmesi yaşanılan lokasyona ve evin büyüklüğüne göre değişiklik göstermesine rağmen Güney Kore açısından bakıldığında kiraların yüksek olduğunu söylemek doğru olacaktır. Kent merkezlerinden kırsala doğru uzaklaşılsa bile asgari ücret kazanarak kira giderine katlanmak zorlayıcı olacaktır. Sen de Güney Kore’de yaşamak istiyorsan, kazancına bağlı olarak yaşamak istediğin bölgeyi seçebilir ve en uygun ulaşım yöntemlerini araştırabilirsin.

Güney Kore’de yabancı uyruklular asgari ücret ile çalışabilir mi ?

Güney Kore’de yaşamak ve bu ülkede çalışmak için gerekli şartları taşıyıp taşımadığını yasal olarak tespit ettikten sonra alacağın ücrete yönelik de kapsamlı bir araştırma yapman doğru olur. Güney Kore’de gerekli çalışma koşullarını sağlayan yabancı uyruklu kişilerin asgari ücret ile çalışmasında bir sakınca yoktur. Ancak yaşamın pahalı olduğu ülkede göç eden işçilerin asgari ücreti tercih etmesi zordur.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.