Mısır’da asgari ücret ne kadar?

“Mısır’da asgari ücret ne kadar, alım gücü nasıl?” gibi merak edilen birçok sorunun cevabı bu yazımızda! Mısır’da çalışmaya ve sosyal yaşama dair diğer detayları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.

Asgari ücret veya minimum ücret, yasal bakımdan işçilere ödenebilecek en düşük ücret seviyesidir. Asgari ücretin; işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür ya da benzeri gereksinimlerini asgari düzeyde karşılayacak biçimde hesaplanması gereklidir. Ülkelere göre asgari ücretin değişkenlik gösterebildiğini söyleyebiliriz. Örneğin; bazı ülkeler sadece saatlik bazda açıklarken bazıları da doğrudan belirli bir saatlik çalışmanın karşılığı olarak aylık bazda açıklar.  

Mısır’da asgari ücretin ne kadar sorusu için de bu ülkede asgari ücret uygulamasının sadece kamu kurumunda çalışanlar için belirlendiğini söyleyebiliriz. Bu durumda özel sektörde çalışan işçilerin aldığı ücretlerin, işverenler tarafından belirlendiği gerçeğine kolayca ulaşabilmekteyiz. 

Mısır’da asgari ücret ne kadar? 

Mısır’da 2024’te yapılan asgari ücret artışı ile birlikte; kamuda çalışan işçi ve emekçiler için asgari ücretin, mayıs ayı itibarıyla 3 bin 500 Mısır lirasından  6 bin Mısır lirasına yükseldiğini söylemek mümkün. Bu değer ise yaklaşık olarak 130 Amerikan dolarına tekabül ediyor. 

Mısır’da ortalama maaş ne kadar?

Asgari ücret o ülkenin ekonomik koşulları hakkında bilgi verir. Ayrıca o ülkenin ekonomik olanakları hakkında daha detaylı bilgi için de genel maaşlara bakarak fikir edinebilirsin. 

Mısır’da ortalama maaş; farklı sektörlere, coğrafi konumlara, deneyim ve eğitim düzeylerine göre değişir. Büyük bir nüfusa ve önemli gelir eşitsizliklerine sahip ülkenin, gelişmekte olan ülkeler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. 

Mısır’daki maaş aralığı oldukça geniştir. Mevcut en son rakamlara göre, Mısır’da ortalama aylık maaş genellikle ayda 6 bin ile  9 bin Mısır poundu (EGP) civarında olduğu görülmektedir. (Hemen hatırlatalım Mısırda hem Mısır poundu hem de Mısır lirası kullanılıyor) Ancak bu rakam bahsettiğimiz faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde farklılık gösterebilir. 

Ülkenin farklı farklı bölgelerinde alınan ücretler de değişir. Dünyanın pek çok noktasında olduğu gibi Mısır’da yaşamanın maliyeti de bölgelere göre değişmektedir. Kentsel alanlar, özellikle Kahire ve İskenderiye, kırsal alanlara göre önemli ölçüde daha pahalıdır. Artan yaşam maliyetini dengelemek için de bu metropollerde ortalama maaşlar daha yüksek olma eğilimindedir. 

Başta özel sektör olmak üzere pek çok çalışan, aldıkları maaşlarının yanı sıra toplam tazminat paketine katkıda bulunan konut yardımı, ulaşım, sağlık sigortası, yıllık ikramiye gibi ek avantajlar da alabilmektedir. Bu faydalar hesaba katıldığında, ortalama aylık maaş artabilir ve bu çalışanlar için bir miktar daha iyi bir maddi durum sağlayabilir. Mısır’da çalışan gurbetçilerin ortalama maaşı ise ülkenin çoğunlukla yabancı uzmana ihtiyacı olmasından dolayı, genellikle yerel işe alınanlardan daha yüksektir. Bu roller genellikle önemli ölçüde daha yüksek ücretler gerektirir ve uluslararası standartlarla karşılaştırılabilir imkanlardan yararlanır.

Bu farklılıklara rağmen Mısır’daki ortalama maaş, çalışan nüfusun kazancını anlamak için genel bir ölçüt sağlar. Aynı zamanda ülke içindeki ekonomik koşulların bir göstergesi olarak da kabul edebiliriz. Ayrıca ortalama maaş; enflasyona, para birimi değerlemesine, ulusal ve küresel ekonomideki değişimlere bağlı olarak değişebilir.

Mısır’da en çok kazanan meslekler neler?

Diğer ülkelerde olduğu gibi Mısır’da da belirli becerilere olan talep, sorumluluk düzeyi veya uzmanlık eğitimi ve öğretimi ihtiyacı gibi faktörler nedeniyle belirli bazı meslekler daha yüksek maaş alma eğiliminde. Bu doğrultuda Mısır’daki en yüksek ücretli meslekleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Tıp Doktoru: Cerrahlar ve doktorlar, yaptıkları işin niteliği ve alana girmek için aldıkları kapsamlı eğitim göz önüne alındığında, Mısır’da en çok kazanan meslekler arasında yer alır. 
  • Bankacılık ve Finans Uzmanları: Yatırım bankacıları, finans yöneticileri ve finans müdürleri gibi pozisyonlar da dahil olmak üzere bankacılık, yatırım ve finans alanındaki üst düzey roller, ticari kârlılık ve ekonomik istikrar üzerindeki önemli etkileri nedeniyle yüksek maaşlara sahiptir. 
  • Mühendislik Uzmanları: Mühendisliğin belirli alanları, özellikle de petrol, kimya ve elektrik mühendisliği yüksek talep görmektedir. Bu rollerin Mısır ekonomisinin bazı önemli sektörlerine yaptığı katkılardan dolayı özel şirketler rekabetçi maaşlar sunar.
  • Telekomünikasyon Mühendisleri: Telekomünikasyon ve bilgi teknolojisinin hızlı bir şekilde genişlemesiyle birlikte; bu sektörde de Mısır’da önemli bir yere sahiptir. Bu alandaki profesyonel çalışanların, özellikle de ağ altyapısı ve siber güvenlikle ilgilenenlerin, genele oranla daha iyi bir ücret aldıkları bilinmektedir.
  • İnşaat ve Proje Yöneticileri: Mısır, altyapısını geliştirmeye devam ederken, büyük ölçekli projeleri yönetebilecek deneyimli inşaat ve proje yöneticilerine ihtiyaç duyar. Bu meslek grubundakiler de maaş ortalamasının üzerinde çalışır. 
  • BT ve Yazılım Geliştirme Uzmanları: Bilgi Teknolojileri yöneticileri, yazılım geliştiricileri ve sistem analistleri; işletmelerin dijital çağda rekabetçi olarak kalabilmeleri için hayati önem taşımaktadır. Onların bu rolleri, ait oldukları meslek grubunu Mısır’da daha iyi ücretli işler arasına sokar. 
  • Hukuk Uzmanları: Avukatlar; özellikle şirketler hukuku, fikri mülkiyet ve uluslararası hukuk alanlarında uzmanlaşmış olan profesyoneller; prestijli hukuk firmaları ya da çok uluslu şirketler için çalışırken yüksek kazanç fırsatlarına sahip olabiliyor.
  • İşletme Yöneticileri: Daha büyük şirketlerde veya çok uluslu şirketlerde CEO’lar ve genel müdürler gibi üst düzey yönetici pozisyonları, karmaşık organizasyonların yürütülmesiyle ilgili önemli sorumlulukları yansıtan yüksek bir maaş alırlar.
  • Pazarlama ve Satış Direktörleri: Özellikle rekabet içerisinde olan endüstrilerde; stratejik pazarlama ve satış çabalarıyla iş büyümesini sağlayan profesyoneller, daha yüksek maaşlar ile ödüllendirilir.
  • Akademik Profesyoneller: Tipik olarak en çok kazananlar arasında olmasa da yüksek öğrenimde görev alan profesörler, özellikle özel üniversitelerdeki veya uzmanlık alanlarındaki profesörler, eğitimle ilgili diğer pozisyonlara kıyasla nispeten yüksek maaşlar alabilme potansiyeline sahiptirler. Bu yüzden akademi profesyonelleri de bu konu başlığı altındaki yerini alabilmektedir.

Yukarıdaki meslekler gelişen ekonomiye ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak değişebilmektedir. Üstelik her meslekte deneyim, itibar, işveren organizasyonun büyüklüğü ve diğer faktörlere dayalı olarak maaşta potansiyel farklılıklar oluşabilir. Eğer Amerika, İngiltere, Almanya ve Kanada farketmeksizin tüm dünyada maddi açıdan en çok kazandıran meslekleri de incelemek istersen En çok para kazandıran meslekler yazımıza da göz atabilirsin.

Mısır’da çalışma koşulları nasıl?

Ülkedeki asgari ücreti, ortalama maaşı ve en çok kazanan meslekleri inceledikten sonra çalışma koşulları hakkında artık konuşabiliriz. Mısır’da çalışma saatleri; günde 8 saat, haftada 6 gün ve maksimum 48 saat şeklindedir. 

Ayrıca dinlenme süresi olarak belirlenen sürenin haftada en az 24 saat, aralıksız olması şartıyla verildiği bilinmektedir. Mısır’da bir çalışan eğer günde 8 saatten fazla çalışıyorsa, gündüz çalışması için %35, gece çalışması için %70 ikramiye hakkına sahip olur. Tüm bunlara ek olarak, Mısır’da emeklilik yaşının 60 olduğu bilgisini de ekleyebiliriz.  

Mısır’da yabancılar için iş fırsatları nasıl?

Mısır’da iş fırsatları genel olarak yabancılar için verimli olmakla kalmayıp ayrıca yerel halktan daha iyi maaş alma olasılıkları da sunmaktadır. Mısır dışındaki diğer ülke vatandaşları için en rahat iş imkanı bulunacak sektörler ise lojistik, eğitim, müşteri hizmetleri ve bilişim. Mısır’daki boş pozisyonlar, kariyerlerini ilerletmek veya farklı bir alana girmek isteyen yabancılar için ideal olanaklar sağlar. 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.