Mezuniyet, iş değiştirme, kariyer değişikliği gibi sebeplerden dolayı iş arama sürecinde veya insan kaynakları alanında çalışan biriysen ChatGPT en büyük destekçin olabilir. Bu teknolojik yenilikten nasıl yararlanabileceğini merak ediyorsan, yazının devamını okuyabilir ve ChatGPT nedir, kullanım alanları nelerdir gibi konular hakkında bilgi edinebilirsin.
ChatGPT nedir?
ChatGPT, OpenAI adlı yapay zeka araştırma şirketi tarafından geliştirilmiş bir yapay zeka sohbet robotudur. Birden çok görev için kullanılabilir. İnsan hayatına sağladığı kolaylıklar sebebiyle gittikçe kullanımı artar. Günlük hayatımıza büyük bir hızla giren bu sohbet robotu, chatgpt nedir ne işe yarar sorusunun araştırılmasına neden olur. Başlıca işlevleri; sorulan soruları yanıtlamak, belirli bir konuda bilgi vermek, istenilen doğrultuda içerik üretmek (hikaye, şiir, şarkı sözleri, metinler, katalog içerikleri, deneme yazıları vb.), matematiksel hesaplamalar yapmak, konuşulan dili algılamak, dil çevirileri yapmak, istenilen metinden özet çıkarmak, herhangi bir danışılan konuda öneri belirtmek ve istenilen bir metindeki anahtar kelimeleri bulmaktır. Kısacası bu yapay zeka robotu, hayatın pek çok farklı alanına yönelik sorulara yanıt verebilir.
ChatGPT nasıl kullanılır?
Her geçen gün insanlar arasında kullanımı yaygınlaşan ChatGPT pek çok soruyu da beraberinde getirir. Özellikle kullanmayı bilmeyenler için chatgpt nedir nasıl kullanılır sorusunun araştırılmasına neden olur. Bu sohbet robotunu kullanmak için öncelikle kullandığın arama motorunda ChatGPT sitesini açman gerekir. Kayıt oluşturduktan sonra kolay arayüzüyle sana hizmet sağlar. Sohbet yerine dilediğini sorabilir, istediğin bir dil ve konuda şiir yazmasını isteyebilirsin. Ayrıca mobil uygulamasını cihazlarına indirerek de kullanabilirsin. Böylece chatgpt nedir giriş nasıl yapılır sorusuna da yanıt bulmuş olursun.
Yapay zeka ChatGPT nedir?
Bu teknolojiyi merak edenler chatgpt nedir nasıl çalışır sorusunu sorar. ChatGPT belirli öğrenme yöntemleri ile kendini geliştirir ve sürekli öğrenir. Bu yöntemlerden biri kullanıcıların girdileridir. Kullanıcı girdilerinden öğrenme iki şekilde gerçekleşir: doğrudan geri bildirim ve örtük geri bildirim. Bir kullanıcı aldığı hizmetlerle ilgili bir geri bildirimde bulunduğunda, bu geri bildirim robotun gelecekte daha doğru bir şekilde çalışması için eğitilmesinde kullanılır. Bu şekildeki bir öğrenmeye kaynaklık eden geri bildirim türüne ”doğrudan geri bildirim” denir. Örtük geri bildirim ise kullanıcının hizmet aldığı süre boyunca etkileşimini incelemeyi ifade eder. Bu da robot için bir başka geri bildirim çeşididir. Sohbet robotu, kullanıcılarla girdiği etkileşimlerle sürekli öğrenme halindedir. Bu öğrenmeler sonucunda kendini geliştirir ve istenilen hizmete daha doğru bir şekilde karşılık verebilmesini sağlar ve aynı zamanda yapay zeka chatgpt nedir sorusuna da yanıt teşkil eder.
ChatGPT ücretli midir?
Pek çok alanda kullanılabilen bu yapay zekaya dayalı sohbet robotunu yeni kullanmak isteyenlerin aklına chatgpt nedir ücretli mi sorusu gelir. Hem ücretli hem de ücretsiz olarak kullanılabilen bir sistemdir. Ücretsiz halinin yanı sıra ücretli olarak da kullanabileceğin ChatGPT Plus versiyonu vardır. Belirli bir ücret ödeyerek satın alınan bu versiyon ile kullanıcılar daha iyi bir hizmet elde ederken, ekstra avantajlara ve özelliklere sahip olurlar. Bu özelliklerden bazıları şöyle sıralanabilir:
- Gelişmiş performans: Kapasitesi daha yüksek bir modeldir. Sorulan sorulara daha geniş ve doğru yanıtlar verir. Daha güvenilir cevaplar alındığı için özellikle iş ve ciddi uğraş gerekli alanlarda kullanımı uygun olabilir.
- Yanıt alma süresi: Cevap alma süresi daha hızlı bir biçimde gerçekleşir.
- Kesintisiz erişim: Yoğun olarak kullanılan dönemlerde plus üyeliğine sahip olan kullanıcılar, kesintisiz erişime sahip olurlar
- Güncellemeler ve iyileştirmeler: Plus kullanıcıları sürekli olarak güncellenen ve iyileştirmeye tabi tutulan bir hizmete sahip olurlar.
ChatGPT hangi alanlarda kullanılır?
- Akademi ve Öğretim: Öğrenciler ve araştırmacılar istedikleri bir konuda araştırma yapmak için kullanabilirler. Bir konuyu araştırırken kullanabilecekleri kaynakları sorabilirler. Kitap, makale, blog önerileri alabilirler. Öğrenciler, ders çalışma programı oluşturabilirler.
- Eğitim ve Kariyer: Eğitim, formal ve informal öğrenmeleri kapsayan çok geniş bir kavramdır. Merak edilen bir konuyu araştırmak, daha bilgili olmak için yapılan tüm çalışmalar bir eğitimdir. Bir iş arama sürecindeysen, daha iyi bir işe geçiş yapmak istiyorsan veya insan kaynakları alanında eğitim görüyorsan, insan kaynaklarında çalışıyorsan ChatGPT ile bu konudaki araştırmalarını gerçekleştirebilirsin.
- Müşteri Hizmetleri: Müşterilerin belirli kaynaklar üzerinden sordukları sorulara cevap verebilir. Müşterilerin geri bildirimlerini daha iyi bir hizmet verebilmek için kullanır.
- Turizm Sektörü: Gezilecek yerleri bulmada kişilere ve firmalara fikir verir. Şehirdeki etkinlikleri, müzeleri, turistik faaliyetleri tanıtır.
İnsan kaynakları süreçlerinde ChatGPT kullanımı
İnsan kaynakları, şirket veya kuruluşlarda bulunan; o yerin bütün işe alım, işe yerleştirme, işe uyum süreçleri, çalışan performans ve memnuniyeti gibi sorumluluklarını üstlenen bir departmandır. İnsan kaynakları, üzerinde çalıştığı pek çok konuda farklı yöntem, teknik ve araçlardan yararlanır. Yeni teknolojiler geliştikçe insan kaynakları alanı da o doğrultuda gelişir. Üretilen ürünlerden faydalanarak, sistemlerinde kullanırlar. Bu teknolojilerden birisi de ChatGPT’dir.
ChatGPT kullanımı insan kaynakları süreçlerinde zamandan ve maliyetten tasarruf eder. İş yerindeki verimliliği artırır. İnsan kaynaklarında pek çok farklı süreçte kullanılır. Öncelikle, ihtiyaç analizleri yapılır. İnsan kaynakları ve bu yapay zekaya dayalı teknolojinin birleşebileceği alanlar tespit edilir. Avantajlar ve sınırlılıklar belirlenir. Denemeler yapılır. En uygun olacak çalışma prensibine ulaşıldığında kullanıma hazır hale gelir.
İnsan kaynaklarında ChatGPT kullanımı şu şekillerde olabilir:
- İşe alım süreçleri: Öz geçmiş verilerini işleyebilir. En doğru adayı seçmeye yardımcı olabilir. İşe alınacak adayda olması gereken nitelikleri belirleyebilir. Ayrıca iş ilanlarının hazırlanmasında da yardım istenebilir. Bu ilanlar hedef kitleye göre istenilen dilde yazılır.
- Mülakat: Sorulması gereken soruları listeleyebilir. Bunlara verilebilecek doğru cevap seçenekleri oluşturabilir. Adayların görüşme saatlerinin doğru bir biçimde ayarlanmasına yardım edebilir.
- Yasal yükümlülükler: İnsan kaynakları süreçlerinde uyulması gereken kanun, yönetmelik ve yasalar vardır. Bunları ve bunlarla ilgili akla takılan soruları ChatGPT’ye sorabilirsin.
- Mesleki gelişim: İnsan kaynakları alanında her geçen gün yeni makaleler, akademik çalışmalar, yeni yöntem ve uygulamalar ortaya çıkar. ChatGPT ile yeni çıkan çalışmalara ulaşabilirsin veya onlara hangi kaynaklardan ulaşabileceğini sorabilirsin.
- Eğitim ve seminer: İnsan kaynakları, çalışanların mesleki gelişimlerini artırmak için eğitim ve seminerler düzenler. Seminerlerde kullanılan materyalleri ChatGPT ile hazırlayabilirsin.
İş arama ve işe girme süreçlerinde ChatGPT kullanımı
İş bulma süreci ya da kariyer hayatına dair pek çok aşamada Kariyer Rehberi hep yanında; ancak yine de aklına takılan bazı konuları ChatGPT’ye de sormak isteyebilirsin.
- Mülakat becerileri: Başarılı bir mülakat için yapılması gereken adımları anlatır. Mülakat öncesinde, mülakat sırasında ve sonrasında neler yapabileceğini danışabilirsin. Mesleğini belirterek, sorulması muhtemel mülakat sorularını bulup, cevapları için destek isteyebilirsin.
- Stres yönetimi: Mülakat sırasında davranışsal ve psikolojik olarak ne durumda olman gerektiği ile ilgili destek alabilirsin. Örneğin; heyecan yaşadığın anlarda ne yapman gerektiğini sorabilirsin.
- Mülakat simülasyonu: Her daim pratik yapmak başarılı olmanın bir koşuludur. Bu nedenle mülakat öncesi ailenle veya bir arkadaşınla mülakat simülasyonu yapman önerilir. Ancak gelişen bu teknolojiyle artık hiç kimseye ihtiyaç duymadan ChatGPT ile karşılıklı sohbet şeklinde mülakat pratiği yapabilirsin.
- Sorunlara danışmanlık: İş yerinde yaşadığın sorunları anlatıp, çözüm önerisi isteyebilirsin. Örneğin; mobbing yaşıyorsan, nasıl bir yol izlemen gerektiğini ve yardım için nerelere başvuru yapman gerektiğini sorabilirsin.