SRC belgesi nedir, çeşitleri nelerdir?

SRC belgesi alımı konusunda kafana takılan pek çok soru olabilir. Sürücü adayı olarak sen de SRC belgesine ihtiyaç duyabilirsin. Bu dokümanın hangi araç türleri için kullanıldığı, çeşitleri, nasıl alındığı ve şartları gibi aklına takılan tüm soruların yanıtlarına içeriğin devamından ulaşabilirsin.

SRC belgesi çeşitleri nelerdir?

Ehliyet, herhangi bir araç türünü kullanmak için alınan ve yeterliliği sunan bir dokümandır. Ehliyetlerin kendi içerisinde farklı türleri mevcuttur. Kullanılacak araç türüne göre değişen ehliyet sınıfları bunu ifade eder. SRC belgesi de kendi içerisinde sınıflandırılır. Aynı zamanda farklı araç türlerinin kullanımı için yeterliliği beyan ettiğinden son derece önemlidir. 

SRC belgesi nedir ve çeşitleri var mıdır gibi sorular sürücü adaylarının ilgi odağı halindedir. Standart ehliyetlerde olduğu gibi SRC belgesi için de çeşitler mevcuttur. Bu çeşitler kullanım alanı, amacı ve araç türü kapsamında değişir. SRC 1,2,3 ve 4 olarak isimlendirilen çeşitlerinin tüm detaylarına yakından bakalım…

SRC 1

Dünya genelinde yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin edinmesi gerekir ve yurt dışına yolcu taşımacılığı yapıyorsan senin de SRC 1’e ihtiyacın vardır. Taşımacılık süreçlerini sorunsuz şekilde sürdürebilmen için bu dokümana sahip olman yasal olarak bir zorunluluktur. Minibüs şoförü isen yaşın 19 ve üzeri olmalıdır. Otobüs şoförü olarak çalışıyorsan 26 yaşını doldurmuş olman gerekir. Başvuru yapma ve alma üst yaş sınırı ise yasal olarak 66 olarak belirlenmiştir. 32 saatlik kapsamlı bir eğitim sonrasında otobüs ve minibüsler için kullanabileceğin bu dokümanı almaya hak kazanabilirsin.

SRC 2

Bu dökümanı ülke içerisinde ticari araçları kullanmak isteyenler alabilir. Bu tarz ticari araçları kullanabilmeleri için yasal olarak ilgili dokümana sahip olmaları şarttır. Eğer aday olarak 1 numaralı dokümana sahipsen, ekstradan 2 numaralı olanı almana gerek yoktur. Her iki dokümanın kullanımı ve koşulları benzerlik gösterir. Şehir içlerinde ya da şehirler arası amaçla ticari araç kullanman gerekiyorsa, başvuru yapman şarttır. Otobüsler, minibüsler ve taksiler gibi tüm ticari araçları 1 veya 2 numaralı dokümanı alarak kullanabilirsin.

SRC 3

Alınma amacı uluslararası taşımacılık ve nakliyat işini yapabilmektir. Global ölçekli eşya ya da yük taşımacılığı ve nakliye işini icra edenler için alınması zorunludur. İlgili işi icra etmek için aynı zamanda psikoteknik raporu alma şartı da vardır ve başvuru yapan kişilerin en az 19 yaşında olması ve 66 yaşından büyük olmaması gerekir. Belgeni aldıktan hemen sonra panelvan araçlar başta olmak üzere çekici, tır ve kamyonet, pick up tarzı tüm araçları sorunsuz şekilde kullanmaya başlayabilirsin. 

SRC 4

4 numaralı ve 3 numaralı belge için şartlar ve kullanım alanları birbiri ile neredeyse aynıdır. Her iki doküman türü arasındaki en temel fark sürücü adayı olarak ilgili araç türlerini sadece ülke içerisinde kullanabilmektir. Eğer ülke içinde eşya veya yük taşımacılığı yapmayı planlıyorsan, gerekli olan 4 numaralı dokümandır. Daha önce 3 belgesini aldıysan ülke içinde işini icra etmek için ekstradan 4 numaralı dokümanı almana gerek yoktur. 3 veya 4 numaralı dokümanlar sayesinde, ticari araç sürücüsü olarak farklı araç türlerinde görev yapabilirsin.

SRC belgesi nereden alınır?

SRC belgesi nereden alır sorusuna yanıt arıyorsan, öncelikle istenen şartları yerine getirmen gerekir. Tüm şartları yerine getirdiğinden emin olduktan sonra kolayca başvuru adımlarına geçebilirsin. Eğitim ve başvuru süreçleri gibi konularla Ulaştırma Bakanlığı ilgilenir. Bu nedenle eğer sen de SRC belgesine başvurmak istiyorsan, ilgili başvuruyu sadece Ulaştırma Bakanlığı üzerinden yapabilirsin. Başvuru adımından sonra belirlenen eğitim saatini tamamlaman gerekir. Eğitim saatini de tamamladıktan sonra sınava tabi tutulursun. Bu sınavlarda total 40 soru sorulur. Sınavdan en az 70 puan alan adaylar belgeyi almaya hak kazanır. 70 puanı tamamlamak için 40 soruluk sınavda minimum 28 sorunun doğru cevaplanması gerekir. Sınavlar 11 il merkezinde düzenli şekilde yapılır. Sınav yerleri ve lokasyonlar konusunda detaylı bilgiye bakanlığın resmi web sitesini takip ederek ulaşmak mümkündür.

SRC belgesi nasıl alınır ve şartları nelerdir?

SRC belgesi yaş sınırı ve şartları konusunda bilgi alman önemlidir. Türüne göre belirtilen şartları yerine getirmeyen adaylar bu haktan yararlanamaz. SRC belgesi 1,2,3 ve 4 için ders saatleri, yaş sınırları, ücretler ve kullanılabilecek araç türleri farklılık gösterir. Genel anlamda SRC belgesi nasıl alınır konusunda aranan en temel şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yapılan başvuru sırasında 19 yaşından gün almış olmak,
  • Başvuru tarihi itibarıyla 66 yaşından daha büyük olmamak,
  • Talep edilen psikoteknik raporunu almış olmak,
  • Kullanılmak istenen araç türüne uygun ehliyete sahip olmak,
  • İlgili eğitimleri tamamlamış olmak.

SRC belgesi sorgulaması nasıl yapılır?

SRC belgesi sorgulama işlemlerini oldukça basit adımlarla yapabilirsin. Bu sorgulama aşamasından önce başvurunu yapmış ve eğitimini de tamamlamış olman gerekir. İlgili süreçleri tamamladıktan sonra dokümanın çıkar. Bu aşamalardan sonra sorgulamanı ise e-Devlet kanalı üzerinden yapabilirsin. E-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfasına ulaşman gerekir. İlgili sayfanın alt kategorisinde göreceğin ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama/Düzenleme’ alanına tıklaman halinde sorgulama işlemini tamamlamış olursun.

SRC belgesi neden alınır, nerelerde kullanılır?

Araç ile yapılan çeşitli iş türleri vardır. Her iş türü için standart ehliyetleri almak ise yeterli değildir. Sürücü adaylarının ilgili işler için yeterliliğini beyan edebilmesi adına SRC belgesi alması gerekir. Bu işler ülke içinde olabileceği gibi uluslararası kapsamda da olabilir. Yolcu veya yük taşımacılığı yapan, minibüs, kamyonet, panelvan gibi ticari araçları kullanan sürücülerin alması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesi, SRC belgesi olarak bilinir. Eğer sen de bu araçlardan herhangi birini kullanarak belirtilen işleri icra etmek istiyorsan, bu belgeyi alman gerekir.

SRC belgesi fiyatları

SRC belgesi fiyatı türüne göre değişir. SRC belgesi türlerine göre eğitim süresi farklılık gösterir. Belirlenen resmi eğitim saatleri kapsamında ücretler de saatlik bazda belirlenir. Bu nedenle eğitim saati ne kadar fazlaysa ücretin de buna bağlı olarak daha fazla olacağını görebilirsin. 2024 yılında türe göre numaralandırılmış saatlik ücretler şöyledir;

  • 1- Uluslararası yolcu taşımacılığı: 175 TL (saatlik)
  • 2- Yurt içi yolcu taşımacılığı: 166 TL (saatlik)
  • 3- Uluslararası eşya ya da yük taşımacılığı: 171 TL (saatlik)
  • 4- Yurt içi eşya ya da yük taşımacılığı: 167 TL (saatlik)
  • 2 ve 4- Yurt içi yolcu ya da yük taşımacılığı: 238 TL (saatlik)
  • 1 ve 3- Uluslararası yolcu ve yük taşımacılığı: 217 TL (saatlik)

Belirtilen saatlik ücretleri ders saati ile çarptıktan sonra üzerine KDV ekleyerek net kurs ücretini öğrenebilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.