Gelir vergisi çeşitleri nelerdir?

Gelir vergisi beyannamesi hazırlama sürecinde hangi oranları kullanman gerekir ya da hangi giderleri düşebilirsin gibi konularda kafan karışıyorsa doğru yerdesin! Detaylı bilgilerin sunulduğu yazımızı okuyarak vergi borçlarını hesaplayabilir ve beyannameni kolayca hazırlayabilirsin.

Gelir vergisi çeşitleri nelerdir?

Gelir vergisi kendi içerisinde farklı türleri olan ve oranları buna göre değişen bir vergi türüdür. Bu bağlamda, herkesin ödemesi gereken vergi türleri değişiklik gösterebilir. Gelir vergileri bu kapsamda şahsi ve kurumlar olarak ikiye ayrılır. Kurumlar ve şahsi gelir vergisi türleri için hükümler, kurallar ve gelir unsurları detayları kazancın netlik kazanması açısından aynıdır. Örnek vermek gerekirse taşınmazları ve emlak mülkleri olanlar kira getirisi elde eder. 

Bu getiri düzenli bir kazanç olduğu için kira gelir vergisi hesaplama kapsamında mülk sahiplerinin yıllık bazda gelir vergisini ödemesi gerekir. İşletme sahipleri, vergi mükellefleri de sektör fark etmeksizin belirli bir kazanç elde eder. Bu kazançları yıllık bazda hesaplanarak %15’i oranında vergi olarak gelire dayalı şekilde alınır. Yıllık gelir vergisi hesaplama örneği olarak geliri yılda 230 Bin Türk Lirası olan bir işletme sahibi bunun %15’ini ödemekle yükümlüdür. Ödenmesi gereken yüzde basamağı kazanç arttıkça artar. Sen de gelir vergisini hesaplarken kazanç miktarın ve yüzde basamakları hakkında ön bilgi sahibi olmalısın.

Gelir vergisi neye göre belirlenir?

Gelir vergisi hesaplama formülü basamaklara göre değişir. Şahsi ya da kurumlar gelir vergilerinde kazanç miktarları oldukça değişkendir. Bazı işletmeler yıllık 100.000 TL kazanırken, diğerleri yıllık 1.000.000 TL gibi yüksek gelir elde edebilir. Bu aradaki farka göre yüzde basamakları belirlenir. En düşük yüzde basamağı gelir vergisinde %15 olarak belirlenmiştir. Bu vergi diliminde yıllık toplan kazanç baz alınır. Yıl boyunca elde edilen kazanç miktarına göre yüzde dilimi belirlenerek şahıs ya da işletmeden devlet tarafından tahsil edilir. Gelir vergisinde 2024 yılı için belirlenen dilimler ise kısaca şöyledir;

  • 0 ile 110 Bin TL yıllık gelirin varsa %15 tahsil edilir.
  • 230.000 TL’ye kadar olan yıllık gelirin varsa bunun 110.000 TL’si için 16.500 TL ödeme talep edilir. Üzerinde bir tutar çıkarsa da %20’sini yıllık gelir vergisi kapsamında ödemen istenir.
  • 580.000 TL’ye kadar olan yıllık gelirinin 230.000 TL’lik kısmı için 40.500 TL ödemen istenir. Belirtilen tutarın üzerinde bir yıllık gelirin varsa da kazancının %27 oranında vergisini ödemen istenir.

Belirlenen bu oranlar her yıl farklılık gösterebilir. Bu nedenle de yıllık bazda gelir vergini ödemeden önce muhasebecin ile görüşebilir ya da konu hakkında detaylı araştırma yapabilirsin. 

Gelir vergisi kimler öder?

Kazanç elde etmeye başlayan herkes elde ettiği kazanç türü ve miktarına göre devlete vergi ödemeye başlar. Bu vergiler aylık, yıllık gibi değişkenlik gösterir. Yıl bazlı talep edilen ve devlete ödenmesi zorunlu olan yıllık gelir vergileri de kazanç elde eden herkesin ödemesi gereken vergilerdendir. Yıllık olarak ödenmesi gereken vergi miktarı, beyannameler aracılığıyla belirlenir. Mükellefe bildirilmesi gereken bu beyannamelerin önemi oldukça fazladır. İlgili beyanname o yıl içerisinde elde edilen kazancın toplamını gösteren resmi belge kapsamındadır. Belirli bir gelire sahip olan herkes beyanname düzenlemekle yükümlüdür. Eğer bir serbest muhasebeci, doktor ya da mimarsan da gelir vergisine tabii olursun. Gelir vergisinin ödenmesi gereken kazançlar;

  • Tüm ticari faaliyet neticesinde elde edilen kazançlar,
  • Zirai alandaki yıllık kazançlar,
  • Alınan maaş ve ücretler,
  • Serbest meslek olarak icra edilen yıllık kazançlar,
  • Gayrimenkul gibi sermayelerden elde edilen kazançların tamamı,
  • Menkul sermaye kazançları,
  • Diğer kazanç türleri şeklinde belirlenmiştir.

Konut gelir vergisi hesaplama ya da diğer kazanç türleri için hesaplama konusunda detaylı bilgi sahibi olmanda yarar vardır. Buna ek olarak gelir vergilerinde beyanname verme süreçlerine dikkat etmek de oldukça önemlidir. Özellikle de ticari işlerde herhangi bir sorun yaşamak istemiyorsan, bu detayı göz önünde bulundurman gerekir. Beyannameler her yıl mart ayı içerisinde düzenlenmelidir. 25 Mart tarihine kadar beyan edilmesi ise yasal olarak zorunluluktur. Aksi durumda ise ceza alınır. 

Gelir vergisi nereden ödenir?

İşyeri kira gelir vergisi hesaplama adımından sonra ödeme tarihi geldiğinde kolaylıkla ödeyebilirsin. Sadece iş yeri gelir vergisini değil, yıllık kazanca dahil olan tüm vergileri ödemen için birden fazla yöntem mevcuttur. Bu yöntemler ise şunlardan oluşur;

  • Bağlı olunan Vergi Dairesi üzerinden,
  • Anlaşmalı olan bankalar ya da bankaların mobil bankacılık uygulamalarından,
  • Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden,

GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) üzerinden yapacağın yıllık gelir vergisi ödemelerinde de banka ya da kredi kartı kullanman gerekir. Eğer kredi kartı ya da banka kartı ile ödeyeceksen de anlaşmalı seçenekler olduğundan emin olman gerekir. Anlaşmalı olmayan bankaların kartlarıyla yapacağın ödemeler tahsil edilmez. 

Gelir vergisi ödenmezse ne olur?

Vergi çeşitlerinin tamamı devlet tarafından tahsil edilir. Bu nedenle de önemli sorumluluklar arasında yer alır. Kazanç ile hesaplanan yıllık gelirlerin vergisi için beyanname verilmesi şarttır. Beyanname verilmemesi ve zamanında ödenmemesi halinde ise cezai süreçler başlar. Borcun ödenmemesi halinde cezai işlemlerin yanı sıra akdi faiz de işlemeye devam eder. Bu da oluşan yıllık gelir vergisinin katlanarak artmasına neden olur. Beyannameni zamanında vermen gerektiğini unutmamalısın. Eğer ceza almak ve ekstra faiz de ödemek istemiyorsan, mutlaka vergini zamanında ödemeye dikkat etmen gerekir. Geç ödediğinde usulsüzlük cezası alabileceğin gibi işlenen faiz miktarı da aylık bazda hesaplandığı için hızla katlanır.

Gelir vergisi ödemesi gecikirse ne olur?

Gelir vergisi matrah hesaplama sürecinin ardından, ödenecek gelir vergisi tutarı belirlenir. Bu miktarın zamanında ödenmesi oldukça önemlidir. Eğer ilgili borç miktarını son ödeme tarihine kadar ödemezsen, total borcun öncelikle takipli hale gelir. Bunun akabinde ise ödemediğin tutar için ekstra gecikme cezasına tabi tutulursun. Takipli haldeki total borcun uzun bir süre daha ödenmezse de vergi cezası ödemek zorunda kalarak faiz yaptırımına maruz kalırsın. Bu nedenle ödemelerini zamanında yapmaya özen göstermen ekstra faiz ya da cezai tutarlar ödemenin önüne geçer. 

Gelir vergisi beyannamesi ve ödemesinde dikkat edilmesi gerekenler

Gelir vergisi beyannamesi ile ilgili ödemelerin zamanında yapılması önemlidir. Beyanname için belirlenen tarihleri kaçırmaman gerekir. Bu tarih her yıl mart ayı olarak dikkat çeker. 25 Mart tarihine kadar yıllık gelir beyanının verilmesi gerekir. Eğer zamanında beyanname vermezsen ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsin. Beyannameni zamanında verip ödemeyi zamanında yapmazsan da faiz cezai sürecine tabi tutulursun. 

Belirlenen son ödeme tarihlerine kadar ödemelerini yapmaya dikkat etmende yarar vardır. Ödemeni yapacağın kanalı seçmen de dikkat etmen gereken detaylar arasındadır. Özellikle de banka ya da kredi kartı ile vergi borcunu ödemek istiyorsan ilgili bankanın anlaşmalı olup olmadığını teyit etmen gerekir. Anlaşmalı olmayan bankaların ürünleri ile yapacağın ödemeler tahsil edilmeyeceği için sorunlarla karşılaşma ihtimalin yüksektir.Bahsettiğimiz hususlara dikkat ederek vergini belirlenen zaman diliminde ödeyebilir, cezai durumlarla karşılaşmaktan kaçınabilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.