Serbest çalışmayı kabul ederken dikkat etmen gereken 4 şey

Serbest çalışma, esnek çalışma saatleri ve bağımsız olma imkânı sunduğu için birçok kişinin tercih ettiği bir çalışma modeli; ancak, bu çalışma tipi bazı riskler taşıyabilir. Yeni bir freelance projeyi kabul ederken dikkat edilmesi gereken bazı işaretler, uzun vadede sorun yaşamaman açısından önemli. İşte, serbest çalışmayı kabul ederken göz önünde bulundurman gerekenler!

Belirsiz veya eksik iş tanımı

Bir projeye başlamadan önce yapılacak işin kapsamı net olmalıdır. İşverenin, senden ne beklediğini tam olarak anlatamaması ya da iş tanımını sürekli değiştirmesi büyük bir risk taşır. Bu durum, projenin ilerleyen aşamalarında ek işler yapmana neden olabilir ve bu işler için ekstra bir ödeme talep edememe durumunu doğurabilir. İşin başında kesin bir iş tanımı ve proje çerçevesi oluşturmaya dikkat etmelisin.

Şüpheli ödeme şartları

Freelance çalışırken ödeme süreci en önemli konulardan biridir. Proje başlamadan önce ödeme planı hakkında net bir anlaşma yapılması kritik noktadır. İşverenin ödemeyi geciktirmesi ya da sözleşmede belirlenen ödeme yöntemlerini değiştirmesi, seni finansal anlamda zor durumda bırakabilir. İşe başlamadan önce, ödeme koşullarının yazılı olarak belirlendiğinden ve herhangi bir sorun durumunda başvurabileceğin bir sözleşme olduğundan emin olmanda fayda var.

Sürekli revizyon talepleri

Sürekli olarak revizyon istenmesi, proje sürecini uzatabilir ve diğer işlerine ayıracağın zamanı çalabilir. Bu tür talepler genellikle ilk başta fark edilmeyebilir; ancak proje ilerledikçe iş yükünü artırır. Revizyonların nasıl yapılacağı, ne kadar süreceği ve kaç revizyon hakkı olduğunun projeye başlamadan önce net bir şekilde belirlenmesi gerekir. Aksi takdirde, ücret almadan sürekli revizyon yapmak zorunda kalabilirsin.

Sözleşme yapmaktan kaçınma

Profesyonel bir işveren, freelance bir çalışanla mutlaka yazılı bir sözleşme yapar. Sözleşme, her iki tarafın haklarını koruyan bir güvencedir. Eğer sözleşme yapmaktan kaçınan bir tavırla karşılaşırsan, durumu ciddi bir şekilde değerlendirmen gerek. Olası bir yasal sorunla karşılaşmamak için en baştan önlemlerini almalısın.  Bu nedenle, proje başlamadan önce mutlaka yazılı bir sözleşme imzala ve tüm koşulların açıkça sözleşmede belirtildiğinden emin ol.

Serbest çalışmak, esnekliği ve özgürlüğü ile cazip görünse de dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Belirsiz iş tanımları, ödeme koşulları, sürekli revizyon talepleri ve sözleşme eksikliği gibi olası sorun çıkabilecek noktalara ayrıca dikkat etmen, riskleri en aza indirmeni sağlayacaktır.

Serbest zamanlı çalışabileceğin iş fırsatlarını görmek için buraya tıklayabilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.