Mersis nedir? Mersis no ne işe yarar?

Teknolojinin hızlı gelişimi karşısında bireysel ve kurumsal olarak dönüşüm kaçınılmaz. Kurum ve kuruluşların rekabet dünyasında dijitalleşme, köklü bir şirket olma yolunda önemli adımlardan biridir. Mersis no alıp denetlenebilirliği artırmak ve hızlandırmak da bu kapsamda önemlidir. Dijital bir ticarî kayıt defteri olarak adlandırılan bu sistem ile ilgili detaylar yazımızda.

Mersis no nedir?

Mersis no nedir sorusu, işletmelerin sicil kayıtlarının dijital ortamda tutulmasını sağlayan bir numara olarak cevaplanabilir. Bu numara 16 hanelidir. Şirketlerin bazı değişiklik işlemlerinin yapılmasına yardımcı olup resmî süreçlerin büyük bir bölümünde kullanılır. Açılımı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi olan mersis, dernek ve vakıf gibi birbirinden farklı birimlerin ortak sistemde birleştirilmesi anlamına gelir. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi, Ulusal Adres Veritabanı ile Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi gibi kamu kurumlarının şirketler ile bilgilere tek noktadan ulaşmasını sağlar.  

Mersis no nasıl alınır?

Ticaret Bakanlığı tarafından alınması zorunlu hâle getirilen mersis no, kamu kurumlarının işletmeleri kontrol etmesini kolaylaştırır. Mersis no nedir nasıl alınır sorusuna yanıt olarak, sisteme üye olma adımları verilebilir. Numarayı alma aşamaları şöyle;

  • Mersis resmî web sitesine girdikten sonra sağ üst köşede bulunan giriş butonuna tıklaman gerekir.
  • Kullanıcı bilgilerinin istendiği alanda “Mersis Hesabı”, “E-Devlet”, “E-İmza” ve “Mobil İmza” seçeneklerinden birini seçip şifreni girerek başlayabilirsin.
  • Ardından açılan sayfada “Başvurular” seçeneğine basarak işlem menüsünü görüntüleyebilirsin.
  • Ardından “Kuruluş Başlat” butonunu seçmen gerekir.
  • Firmanın çeşidini işaretledikten sonra gerekli alanları hatasız ve güncel bir şekilde doldurmalısın.
  • İşletmenin bağlı olduğu Ticarî Sicil Müdürlüğü ile iletişime geçip mersis no alma işlemlerini tamamlayabilirsin.

Mersis no ne işe yarar?

Mersis no, işletmelerin sisteme kayıtlı kuruluşlar olup olmadığını anlamayı sağlar. Ticarî işletme ve şirketlerin değişikliklerini kolay bir şekilde yürütmesine yardımcı olur. Dijital veritabanındaki bilgileri pratiklikle elde etmeyi hedefler. Sistemde yapılabilecek işlemler içerisinde;

  • Kuruluş işlemlerini yapmak,
  • Şirket sözleşmelerini elektronik ya da mobil imza ile TSM’ye aktarmak,
  • Ticarî işletme devri, birleşme ve tür değişikliği gibi işlemleri yapmak,
  • Merkez nakli, tasfiye ve ihya gibi birçok süreci gerçekleştirmek,
  • İnternet sitesi tescili, iflas, denetim ve yönetim kayyımı,
  • İsim ve soyisim değişikliği, konkordato işlemleri, iç yönerge tescili işlemleri.  

Mersis no nerede kullanılır?

Şirket mersis no nedir sorusu, işletmenin türüne göre yanıtlanabilir. Anonim ve limited şirketlerin numarası “0” ile başlayıp vergi numarasıyla devam eder. “000” ve “15-16-17” gibi sayılarla tamamlanır. Şahıs şirketlerinde ise şirket sahibinin T.C. numarasıyla başlar. 00015 veya 00019 ile sonlanır. Mersis no’nun kullanım alanları; yetkili değişiklikleri, pay devirleri, merkez nakli, sözleşme değişikliği, internet sitesi tescili, ihya ve terkin gibi birçok işlem yer alır.  

İş yeri mersis no nedir?

İş yerleri için mersis no, birçok resmî işlemin gerçekleştirilmesine destek olur. İş yeri mersis no nedir sorusu, önemini vurgulayarak cevaplanabilir. İşletmeler ile ilgili pek çok işlemin bu sistem üzerinden yapılması, şirket sahibine hız ve kolaylık katar. Acentelik faaliyetlerini yürütebilirsin. Sözleşmelerin hazırlanması ve ortaklara sunulması gibi birçok detayın tamamlanmasını sağlayan bu sistem, ticarî kredi kartı talebinde de baş rol oyuncusu olur. Hemen her sürecin mersis sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi, işletme sahiplerine konfor sağlar. 

KEP nedir?

KEP ve mersis no nedir sorusuna farklı yanıtlar verilir. KEP, yasal ve teknik mekanizmalara sahip bir e-posta sistemidir. Gönderici ile alıcı arasındaki bilgilerin kaydedilmesini sağlar. İşletmelere ait belgeleri güvenli bir biçimde saklar. Gerçek ya da tüzel kişilerin hukukî adresidir. Yazışmaların hukukî süreçlerde delil olarak kullanılmasını sağlar.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.