E-fatura sorgulama nasıl yapılır? E-arşiv sorgulama nasıl yapılır?

İşletme sahibi isen ya da herhangi bir şekilde vergi mükellefiysen e-fatura sorgulama konusundaki detaylara hakim olman gerekir. e-arşiv fatura sorgulama olarak da bilinen bu hizmeti Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan e-fatura üzerinden kolay bir şekilde yapabilirsin. Bu şekilde işletmenin farklı zaman birimlerinde kestiği faturalara kolay bir şekilde ulaşabilirsin.

Vergi kimlik no ile e fatura sorgulama hizmeti özellikle işletmeler için oldukça kolay ve avantajlı bir yöntemdir. Eğer sen de vergi mükellefiysen e-fatura ile ilgili bilmen gereken her detay için yazımızı okumaya devam edebilirsin.

E-fatura avantajları nelerdir?

Vergi mükellefleri için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan e-fatura sorgu ekranı oldukça kolay bir sisteme sahiptir. Sistemi kullanarak zamandan kazanabilirsin. Kestiğin faturalar sistemde olduğu için kağıt baskı ya da alıcıya posta yoluyla gönderme gibi zahmetli işlerden de kurtulabilirsin. Sistemin en etkili özelliklerinden biri de tamamen devlet güvencesi altında olmasıdır. Kestiğin ya da sana kesilen faturalar sistemde durur. Bu belgeler için ekstra depolama ihtiyacı da duymazsın. Ayrıca vergi kaçakçılığının da önüne geçebilecek sistemde iki vergi mükellefinin kendi aralarında yaptıkları iş ve işlemler Gelir İdaresi Başkanlığı gözetiminde olmuş olur. Eğer bu faturalara sonradan göz atmak istediğinde e-fatura sorgulama GİB üzerinden kolay bir şekilde yapılabilir.

E-fatura sistemi online bir sistem olduğu için faturayı kestiğin anda karşı tarafın görmesini sağlar. Bu da ödeme aşamasına daha hızlı geçilmesine katkı sunar. Bazı firmalar ödemeye esas alınacak zamanı faturanın kesilmesi değil de ellerine geçmesi olarak belirleyebilir. Bu durumda e-fatura hemen ellerine geçmesini sağlayabilirsin. Koçan, kaşe, pusula ya da makbuz gibi gereksinimler olmadığı için kırtasiye giderleri düşer. Ayrıca zamandan da kazanabilirsin.

Bu tip belgeler online ortamda oluşturulduğu için hata payın yok denecek kadar azdır. Cari hesap bilgileri ya da vergi kimlik numarası sistemden otomatik çekildiği için bu alanlarda da hata yapmadan ilerleyebilirsin. Ayrıca iptal etmek ya da düzenlemek istediğinde kolay bir şekilde talep oluşturabilir, fatura kesilen taraftan onay bekleyebilirsin.

E fatura öğrenme işlemi için e-fatura sisteminde olmanı gerekir. Fatura kesimi oldukça kolaydır. Sadece bir internet bağlantısı ve GİB portal erişimi ile kesebilirsin. Bunun için bir boş sayfa açıp alıcı bilgilerini girmen gerekir. Alıcı faturayı kestiğin kişidir ve o kişinin ya da firmanında e-fatura sisteminde olması gerekir. Alıcı bilgilerinden sonra fiyat, KDV gibi bilgileri de girip onayladığında faturayı kesmiş olursun. Kesilen belge sisteme girer ve ardından alıcı firmaya ulaşır. Bu şekilde kestiğin belgeler için e fatura sorgulama yaparak tekrar bulabilirsin. Böylelikle kağıt masrafından kurtulursun. Farklı alanlarda faaliyet gösteren firmalar kestikleri faturaları belirli bir süre saklamak zorundadır. Ancak e-fatura ile bu tarz bir yükten de kurtulursun.

E-fatura sorgulama nasıl yapılır?

E fatura sorgulama e devlet gibi tamamen devlet güvencesi altındadır. Kestiğin ya da sana kesilen faturalar bu şekilde sistemde saklanır. Eğer herhangi bir kaybolma durumunda kolaylıkla belgeleri tekrar edinebilirsin. Bu noktada aklına e fatura sorgulama nasıl yapılır sorusu gelebilir. Sorgulama için öncelikle vergi mükellefi olman gerektiğini bilmelisin. Eğer mükellefsen bir vergi numaran vardır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan e-fatura web sitesine girebilirsin. Sistemde yer alan kutulara vergi kimlik numaran ya da TC kimlik numarası ile giriş yapabilirsin. Sisteme giriş yaptıktan sonra menüdeki yönlendirme ile istediğin tarihli faturaya kolay bir şekilde ulaşabilirsin.

E-fatura sorgulama işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı ve dolayısıyla Hazine ve Ekonomi Bakanlığı güvencesindedir. ancak riskli bir durum oluşturmamak ve firmanın bilgilerini dışarı vermemek için GİB Portal üzerinden yapman gerekir. Bu şekilde yaparsan son derece güvenli bir altyapıya sahip sistemden e-fatura kesebilir, firman için kesilen faturaları görebilir ve istediğin tarihteki fatura için e fatura sorgulama yapabilirsin.

E-fatura sorgulama gibi e-arşiv sorgulama da GİB portal üzerinden yapılabilir. E-arşiv için e-arşiv portal web sitesine girmen gerekir. Ardından firma vergi kimlik numarası ile sisteme giriş yapıp istediğin e-arşiv sorgulaması yapabilirsin.

E-fatura nerelerde kullanılır?

E-fatura sisteminin ilk kullanıldığı alan ticari satışlardır. Her iki tarafın da vergi mükellefi olduğu durumlarda kullanılır. Mükelleflerin e-fatura için talep edilen şartları da karşılaması gerekir. Ticari dışında alış faturaları için de kullanılması gerekir. Firman herhangi bir tedarikçiden ya da malzemeciden bir mal aldığında kestiğin fatura alış faturasıdır. Bu tip bir alışta e-fatura kullanman gerekir.

İade durumda da -fatura kesilmesi gerekir. Tüketici ya da alıcı olarak malı veya hizmeti beğenmediğin durumlarda iade faturası kesmen gerekir. Malın gerçek satış belgesine referans olarak verilmesi gereken faturada hasar ya da beğenmeme gibi durumlar açıklayıcı olması gerekir. Bir diğer seçenek olan ihraç faturası yerli malın ya da ürünün yurt dışına satışı için kesilir. Ürünün ya da malın türüne göre vergi avantajlarından yararlanabileceğin için e-fatura kesmen gerekir.

E-fatura kimlere zorunludur?

E fatura kullanımı bazı kurum ve firmalar için yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle sen de bu şartlar içinde kalıyorsan e fatura sorgulama sistemi kullanıcısı olman gerekir. Bu şartlar vergi usul kanununa göre belirlenir. Bu nedenle işletmeler için uyulması gereken şartlardır. Bu şartlar için şu şekilde bir liste yapılabilir:

  • İlk olarak firmanın yıllık cirosunu hesaplaman gerekir. Bir önceki yılda satış hasılatı toplamda 5 milyon TL üzeri ise e-fatura kullanman gerekir.
  • İkinci olarak her türlü özel tüzel kişiler e-fatura kullanmak zorundadır. Bunlar için limited, anonim komandit, vakıflar, dernekler ve kooperatifler de bulunur.
  • Gelir vergisi kanununa tabi olman da senin e-fatura kullanıcısı olmanı gerektirir. Eğer gelir vergisine tabi isen mutlaka e-fatura kullanmalısın.
  • Mükellefiyeti kamumun olan ancak özel sektörde faaliyet gösteren TEDAŞ, İETT gibi kurumlarda da e-fatura zorunluluğu bulunur.
  • Yurt dışı ihracat yapan mükellefler de e-fatura sistemine dahil olması gerekir. Bu şekilde bazı ihracat ürünleri için sunulan vergi avantajlarından da yararlanabilirsin.

E-fatura nasıl iptal edilir?

e-fatura sorgula işlemi yaptıktan sonra eğer faturayı iptal etmek istersen, bunu da sistem üzerinden yapabilirsin. Ancak fatura tek taraflı olmadığı için bunun faturayı kestiğiniz kişinin de onay vermesi gerekir. Bu işlem Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan GİB portal üzerinden ilerlemen gerekir. İptal için öncelikle fatura numarasını ve tutarını sisteme girmelisin. Sistemde çıkan belge için itiraz ya da iptal talebi oluşturman gerekir. Talep oluşturduktan sonra bu talep karşı tarafa gider. Karşı tarafın 8 gün içinde yanıt vermesi gerekir. İptal talebini kabul eder ya da ret yanıtı verir ise bu işlem uygulanır.

İptal eden değil de karşı taraf isen, iptal talebi GİB portala düşer. Eğer talebi kabul edersen fatura itirazı gerçekleşir. Eğer etmezsen de iptal olmaz; ancak bu durumda da 8 gün kuralı geçerlidir. 8 gün içinde yanıt vermezsen, talep kendiliğinden iptal olur. E-fatura sorgulama ile istediğin tarihteki faturaya gidebilir, gelir gider kalemleri araştırmasını da kolay bir şekilde yapabilirsin. Sistem ile zamandan kazandığın gibi evrak ve kağıt gibi kırtasiye kalemlerine de harcama yapmazsın. e-fatura sorgulama sistemi ile fatura kesme, eski faturayı bulma ya da depolama gibi sorunlardan kurtulup enerjini işletmeni büyütmeye harcayabilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.