Engelli raporu; vücut bütünlüğü bozulan, işlevsel ve ruhsal yetilerini kısmen ya da tamamen yerine getiremeyen, hormon yetmezliği, şeker gibi metabolik hastalıklarından dolayı ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalan kişilere verilen rapordur. Engelli raporu nasıl alınır senin de cevabını merak ettiğin bir soruysa yazımızı okumaya devam ederek engelli raporu, rapor oranları ilgili detaylı bilgi alabilirsin!
Engelli raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından kişinin engel durumuna göre verilir. Rapor alabilmek için Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği hastanelerden en az %40 engel oranı alman gerekir. Bu oranı tek bir hastalıktan alabileceğin gibi birkaç hastalıktan aldığında da engelli raporu alabilirsin. Rapor alan kişiler vergi indirimi, telefon, internet indirimi, bazı toplu taşımaları ücretsiz kullanabilme gibi haklardan yararlanırlar.
En kolay engelli raporu nasıl alınır?
En kolay engelli raporu nasıl alınır merak ediyorsan neler yapman gerektiğini işlem sırasıyla aşağıda bulabilirsin.
- MHRS üzerinden ya da ALO 182 üzerinden Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerin birinden sağlık kurulu randevusu alman gerekir. Özellikle endokrinoloji uzmanı gibi özel ihtisas gerektiren uzmanlar her hastanede olmadığından Sağlık Kurulu randevusu alırken hastalığın ile ilgili bölümün o hastanede olmasına dikkat etmelisin.
- Sağlık Kuruluna gitmeden önce beraberinde götürdüğün tüm tetkik ve raporların güncel ve devlet hastanesinden alınmış olmasına dikkat etmelisin.
- Sağlık Kurulu randevu zamanın geldiğinde ilgili hastaneye giderek kurulun sana verdiği formu doldurmalısın.
- Kurumun seni yönlendireceği göz, kulak burun boğaz, genel cerrahi, psikiyatri gibi en az 5 bölüme muayene olman gerekir. Bunlar dışında bir rahatsızlığın varsa verilen forma o bölümü de ekleterek ilgili bölüme muayene olmalısın.
- Tüm bölümlere muayene olduktan sonra formu ve raporu, tetkik sonuçlarını sağlık kuruluna teslim etmelisin.
- Hastane 1 hafta ile 15 gün arasında kurul randevusu verir.
- Sağlık Kuruluna göründükten ve rapor onaylandıktan sonra raporunun çıktığı bilgisi verilir. İlgili hastanenin sağlık kuruluna giderek raporunu alabilirsin. Rapor aynı zamanda e-devlete de yüklenir.
- Yukarıdaki süreci tamamladığında engel oranının yer aldığı engelli raporun hazır olur.
Engelli rapor oranı nasıl hesaplanır?
Engelli raporu hesaplaması hastalığının ya da hastalıklarının karşılık geldiği oranlar dikkate alınarak yapılır. Erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkındaki yönetmelik eklerinde yer alan balthazard formülü engellilik oranı hesaplaması sırasında kullanılır. Tek bir hastalıktan ya da birkaç hastalıktan toplamda en az %40, en fazla %90 engel oranı alabilirsin. Engel oranları %40, %60 ve %90’dır. Farklı hastalıklardan aldığın oranların hesaplaması şu şekildedir. Değerleri A ve B olarak alırsak;
Örnek hesaplama şu şekildedir; Hastalık A’dan aldığın oran %40, hastalık B’den aldığın oran %35 olsun. Bu durumda (100-40)*35/100=%61 engel oranı hesaplanır.
Alacağın oranları biliyorsan bu formülü kullanarak sağlık kurulunun vereceği oranı hesaplayabilirsin. 60 yaş üzeri için çıkan sonuca ayrıca %10 eklenir.
90 engelli raporu nasıl alınır sorusu da özellikle engellilik oranına göre ÖTV indirimli araç sahibi olmak isteyenlerin sorduğu sorudur. %90 engelli raporu alabilmek için hastanın kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor olması gerekir.
E devletten engelli raporu nasıl alınır?
Tüm prosedürleri yerine getirerek engelli raporu almaya hak kazandığında raporun orijinal kopyası sana verilirken bir kopyası da e-devlete yüklenir. Bu noktada e devletten engelli raporu nasıl alınır sorusu aklına gelebilir. İhtiyaç duyman halinde T.C. kimlik numaran ve şifren ile e-devlete girerek engelli sağlık raporu sorgulaması yaparak raporuna ulaşabilirsin. Raporu yazdırabileceğin gibi telefonuna indirerek göndermen gereken yerler varsa gönderebilirsin.
Engelli raporuyla neler yapabilirsin?
- Engelli sağlık raporu nasıl alınır soruna cevap bulduysan, şimdi de engelli raporuyla neler yapabileceğine göz atabilirsin. Raporu aldıktan sonra faydalanabileceğin bazı avantajlar şu şekildedir:
- Engel durumuna göre engelli maaşı alabilirsin.
- Çalışıyorsan, gelir vergisi indiriminden faydalanabilirsin.
- Engelli oranına karşılık gelen prim ve gün sayısını doldurduysan emeklilik için başvurabilirsin.
- Kendi üzerine tek bir evin varsa ve devletin belirlediği m2’yi aşmıyorsa emlak vergisinden faydalanabilirsin.
- Engelli kimlik kartı alarak toplu taşımalardan ücretsiz ya da indirimli faydalanabilirsin, internet, telefon indiriminden faydalanabilirsin.
- Engelli park yerlerini kullanabilir, belirli oranlarda park indirimi alabilirsin.
- Müze ve ören yerlerine ücretsiz gezebilirsin.
- Engelli iş kurma projelerinden faydalanabilirsin.
Engelli raporunu kendin için ya da yakınların için alman gerekirse bu yazıyı referans alabilirsin.