Kişisel gelişim, bireyin kendi beceri, yetenek ve özelliklerini keşfederek bunları geliştirmek için attığı bilinçli ve özverili adımları ifade eder. Sen de kişisel potansiyelini en üst düzeye taşımak ve bunu hayatında uygulamak istiyorsan, şu önerilerimize göz atabilirsin.
Kişisel gelişim, bireyin ruh, zihin ve duygusal alanlarda kendini mevcut durumundan daha ileriye taşımak için yapılan her türlü çabayı ifade etmektedir. Bu çabanın temel amacı kişinin hayatında mevcut bulunduğu konumundan ulaşmak istediği hedeflere adım adım yaklaşmasını sağlayan bir süreçtir. Oldukça kapsamlı ve derin bir konu olan kişisel gelişim kişinin farkındalığı artırmak, mesleki becerileri güçlendirmek ve yaşam kalitesini zenginleştirmek amacıyla kendini geliştirdiği bir yolculuk olarak tanımlanabilir. Her bireyin kişisel gelişim süreci farklılık göstermekle birlikte aynı düzeyde de devam etmek zorunda değildir. Bu tamamen kişinin süreciyle ilgilidir.
Kişisel gelişim için neler yapılmalı?
Kendini geliştirme amacı olan birey pek çok alanda kendini geliştirebilir. Bu süreç bireye hem keyifli bir deneyim sunar hem de yaşam kalitesini artırır. Örneğin, en çok başvurulan ve en etkili kişisel gelişim eylemi olan yeni hobiler edinmek için kişisel gelişim eğitimleri ve kurslarına katılmak bireyin sosyalleşme ihtiyacını karşılayarak sosyal ilişkilerine katkıda bulunabilir. Bunun yanı sıra düzenli kitap okuma alışkanlığı ve farklı alanlardan kitaplar okumak hem genel kültürlerini hem de yine kişisel gelişimlerine katkıda bulunur. Bu süreçte kişisel gelişim kitapları okumak bireye olduğundan daha fazla bir katkı sağlayabilir.
Belirli zamanlarda psikoloji ve kişisel gelişim filmleri izlemek veya tiyatroya gitmek, güne erken başlamak, gün içinde kişinin kendine faydalı olabileceğini düşündüğü küçük olsa da rutinler eklemek, sosyal medya kullanımını sınırlandırarak sanal ortamdan gerçeklik barındıran bir ortamda var olmak ve olumsuz etkileyen kişilerle iletişimi azaltmak da kişisel gelişimi destekleyen önemli adımlardır. Ayrıca, yine küçük bile olsa başarılarını kutlamak için kendine küçük hediyeler alman, kendini değerli hissetmene katkı sağlar. Kişisel farkındalık ve öz bilinç zihindeki kelimeleri yazıya dökmek için günlük tutmak ya da blog yazısı yazmak faydalı olabilir.
Sevdikleriyle nitelikli zaman geçirmek, sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak, spor yapmak veya iyi hissetmek için küçük egzersizler yapmak ve hedeflerini gerçekleştirmek için yapılacaklar listesi hazırlayıp bu listeye sadık kalmak bireyin hem kişisel hem de duygusal gelişimine katkı sağlar. Farklı yöntemler için zihin değişimi de yararlı olabilir.
Kişisel gelişim kitapları hayata nasıl katkı sağlar?
Kişisel gelişim kavramı akla ilk geldiği an yapılması önerilen hobilerden biri de kitap okumaktır. Kitap okumak, özellikle de en iyi kişisel gelişim kitapları arasından seçip okumak mevcut potansiyelini keşfetmene ve bu potansiyeli en verimli şekilde kullanmana yardımcı olur. Bu tür kitaplar hem yaşama dair yeni bakış açıları oluşturur hem de motivasyonunu artırarak hedeflerine ulaşmanı kolaylaştırır.
Yaşamla ilgili kendi bilgi ve birikimlerini paylaşan yazarlar sayesinde okuyucular başkalarının yaşadığı deneyim ve tecrübelerinden ders alabilir ve kendisi eğer benzer durumlar yaşıyorsa, bu durumla veya gelecekte karşılaşacağı bir durumla başa çıkma yollarını öğrenebilir. Ayrıca zaman yönetimi, iletişim becerileri ve duygusal zekâ gibi konularda pratik bilgiler sunarak, hem kişisel hem de iş hayatında daha başarılı olmalarına olanak sağlar.
Kişisel gelişim kitapları aynı zamanda özgüveni destekleyerek öz farkındalığı artırır. Problem çözme yeteneklerini güçlendirir. Bu kitaplar, sürekli öğrenme ve gelişim için ilham vererek okuyucunun kendini daha iyi bir versiyona dönüştürme sürecine rehberlik eder.
En iyi kişisel gelişim kitapları
En çok okunan kişisel gelişim kitapları şu şekilde sıralanabilir:
- Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson
- İyi Hissetmek – David Burns
- Seninle Başlamadı – Mark Wolynn
- Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen R. Covey
- Hızlı ve Yavaş Düşünme – Daniel Kahneman
- The Secret (Sır) – Rhonda Byrne
- Ikigai – Héctor García ve Francesc Miralles
- Ferrari’sini Satan Bilge – Robin Sharma
- Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı
- Duygusal Zeka – Daniel Goleman
- Atomik Alışkanlıklar – James Clear
- Öfke Dansı- Harriet Lerner
- Şimdinin Gücü – Eckhart Tolle
- Mutluluğun Anahtarı – Matthieu Ricard
Bakış açısını değiştirecek kişisel gelişim filmleri
Günlük hayatta karşılaşılan zorluklar çoğu zaman motivasyon düşüklüğüne neden olabilir. Bu zamanlarda bir film izlemek sadece zihni sakinleştirip dinlendirmekle kalmaz aynı zamanda bakış açısının değişmesine katkı sağlayıp, ilham veren ve kişisel gelişime katkı sağlayan bir deneyime dönüşebilir. İşte, hedeflere odaklanmaya yardımcı olacak ve ilham verecek kişisel gelişim filmleri arasından birkaç öneri:
- Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption) – 1994
- Forrest Gump – 1994
- Hayat Güzeldir (Life is Beautiful) – 1997
- Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness) – 2006
- Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) – 2001
- Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Society) – 1989
- 3 Aptal (3 Idiots) – 2009
- Can Dostum (Good Will Hunting) – 1997
- Sosyal Ağ (The Social Network) – 2010
- Whiplash – 2014
Bu filmler, izleyicilerine güçlü hayat dersleri sunarak kişisel gelişim süreçlerine ilham kaynağı olur.
Yetkinlik kazandıracak kişisel gelişim eğitimleri
Eğitimlerden en fayda sağlayacak olanları kişisel ve profesyonel gelişim açısından geniş bir kullanım alanına sahip olanlardır. Kişisel gelişim alanında fayda sağlayacak o eğitimler:
- Zaman Yönetimi Eğitimi
- Etkili İletişim Teknikleri Eğitimi
- Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Eğitimi
- Etkili Konuşma ve Hitabet Sanatı Eğitimi
- Hızlı Okuma ve Hafıza Teknikleri Eğitimi
- Beden Dili Eğitimi
- Kariyer Planlama Eğitimi
- Finansal Okuryazarlık
- İmaj Yönetimi Eğitimi
- Liderlik Eğitimi gibi eğitimlerden birkaçını almak, kişisel gelişimini hızlandırmak için önemli bir adım olacaktır.