Küçük işletmelerde çalışmanın faydaları

İş ararken ne tür işletmeleri tercih ediyorsunuz? Kurumsal büyük firmalardan vazgeçmem mi, yoksa küçük işletmelerde de çalışabilirim mi diyorsunuz? Totaljobs araştırmasına göre talepler büyük firmalardan yana. Pek çok kişi iş hayatına büyük firmalarda çalışarak başlamak istiyor. Oysa küçük işletmelerde çalışmanın kariyer için çok önemli avantajları var. 

Yeni mezunlar; kariyer fırsatları, maaş skalaları, çalışma ortamı ve sosyal haklar nedeniyle çoğunlukla büyük firmalara başvuruyor ve buralarda çalışmak istiyor. Genel algı KOBİlerde sıkıntıların fazla olduğu yönünde. Küçük işletme yerine büyük bir firmada çalışmaya başlamak iş hayatına bir adım önde girmek gibi düşünülüyor.

Peki gerçekten öyle mi? Muhakkak ki büyük bir işletmede çalışmanın çok fazla olumlu tarafı var. Yeni mezun ve kariyerinin başlangıcında olan biri için her şeyden önce daha güvenli bir başlangıç gibi görülüyor. Ufukta yüksek maaş ve kariyer imkanı da var. Oysa KOBİ’lerde çalışmanın gözden kaçan çok fazla olumlu özelliği mevcut. İş hayatına küçük bir işletmede başlamak deneyim açısından büyük bir işletmeye göre son derece farklı.

İşte yeni mezunlar için küçük bir işletmede çalışmanın faydaları:

Daha samimi bir ortam

Küçük bir işletmede çalışmak diğer departmanlarla daha haşır neşir olmak, farklı insanlarla daha kolay tanışmak, işi daha kolay öğrenmek anlamına gelebilir. Büyük bir firmada kendisini yalnız hisseden, iş öğrenirken zorlanan çok fazla insan var. Küçük bir işletmede çalışmaya başlandığında ise iş ortamına daha kolay alışılabilir, insanlarla daha kolay kaynaşılabilir ve samimi bir ortamda iş hayatına giriş yapılabilir.

Yüksek iş becerisi

Küçük bir firmada çalışmak kişinin rolünü daha iyi kavraması ve verimli çalışması açısından da önemli. Büyük bir firmada işleyişi anlamak, görevi iyice algılamak ve üretmeye başlamak çok daha uzun sürerken, küçük işletmelerde süreç daha hızlıdır. Yeteneklerinizi ve davranışsal becerilerinizi sergilemek ve etkileşime girmek de daha kolay olabilir. Talent Staffing Limited şirketi Genel müdürü Gary Dubell, bireysel yeteneklerini geliştirdiği deneyimleri büyük değil küçük firmalarda edindiğini belirtiyor.

is-becerisi

Daha fazla etkileşim, daha fazla hareket

Büyük bir firmada genel olarak tüm iş tanımları belirli olduğundan göreviniz zamanla daha monoton bir hal alabilir. Kendinizi geliştirmek ve farklı departmanlardan beslenmek anlamında da zorlanabilirsiniz. Küçük bir firmada ise departmanlar arası etkileşim daha fazla olduğundan yapacağınız iş de daha canlı ve verimli olacaktır. Küçük bir firmada iş tanımı daha esnek olacağından, her şeyden biraz öğrenerek iş hayatına başlamak mümkün.

small-bizniss

Fark edilmek daha kolay

Büyük bir firmada çalışmak çabanızın takdir edilmesi ve fark edilmeniz açısından daha zor olabilir. Küçük bir firmada ise çaba genelde hemen fark edilir ve işletme karakterine göre de ödüllendirilir. Süreçlerin daha samimi ve hızlı olması ihtimali de artacağından hem deneyim hem de başarı ile buluşmak daha kolay olabilir. Büyük bir firmada yöneticiye ulaşmak, onunla fikir alışverişi yapmak ve projelerden bahsetmek, küçük bir işletmede kurulan ilişkilerle kıyaslandığında maalesef daha zorlu bir süreç.

fark-edilmek-kucuk

Başarı daha yakın

Elbette başarılı insan eninde sonunda fark edilir ve hak ettiği yere ulaşır. Bunun için ne kadar uzun veya kısa olursa olsun zor bir süreçten geçmek gerekiyor. Başarı başarısızlıklarla dolu bir yolun sonunda da ortaya çıkabilir. Büyük firmalarda genelde başarıya giden yol çok daha çetrefilli. Çok fazla insan çok fazla rakip demek. Fark edilmek ve ilerlemek daha uzun ve stresli olabilir. Küçük işletmeler ise bu konuda daha avantajlı. Başarı daha kısa sürede belirebilir ve kariyer yolunda daha kolay adımlar atılabilir.

basarikucuk

KOBİ’lerin en açık tabirle “pişmek” açısından çok avantajlı bir yere dönüşmesi ihtimali çok yüksek. Bu nedenle iş ararken küçük işletmelere bu gözle bakmanızı öneriyoruz.

 

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.