Yılın ilk ayları hem işe alımların hem de başvuruların arttığı bir dönem. Bu dönemi değerlendirmek için siz de özgeçmişinizde öne çıkarmak istediğiniz özelliklerinizi belirlemeli ve güçlü bir önyazı yazarak özgeçmişinizi oldukça sağlam göstermelisiniz. Yine de son bir rötuş şart! Kullandığınız CV taslağının ilerlediğiniz kariyer yoluna uygun olduğundan emin misiniz? Çünkü herkesin CV biçimi aynı olamaz.
Yıllarca uğraşarak edindiğiniz yetkinlikleri sıradan bir CV taslağına sığdırmak yüzlerce aday arasından öne çıkmanızda çok da etkili olmayabilir. Örneğin, kariyerinizi değiştirmeye karar verdiniz ve CV’nize bakacak İK uzmanı bunun nedenini özgeçmişinizde görebiliyor mu? Bir başka deyişle; sizin diğer adaylar arasında fark edilmenizi sağlayacak ayrıntılar hemen anlaşılabiliyor mu?
Kariyer haritasındaki 4 temel aday profilinin CV taslaklarını bir araya getirdik:
Milli özgeçmişimiz
- Önyazı (opsiyonel)
- Deneyimler
- Profesyonel organizasyon/topluluklara üyelik (opsiyonel)
- Eğitim bilgileri
- Yetkinlik ve sertifikalar
Birçoğumuz özgeçmiş hazırlamaya bu taslakla başladık. Eğer farklı alanlarda deneyimleriniz olduğunu düşünüyorsanız CV’nizin başına kısa ve sizi yansıtan bir önyazı yazmanız bütünlük oluşturabilmeniz için mantıklı olur. Ama tüm deneyim ve yetkinliklerim aynı alanda diyorsanız yazmak zorunda da değilsiniz. Bu taslağı kullanmanın en iyi yanı tüm özelliklerinizin işvereninizin görmeyi beklediği yerde olması.
Yeni mezunlar buraya!
- Eğitim bilgileri
- Deneyimler
- Liderlik vasıfları
- Ödüller ve aktiviteler (opsiyonel)
- Yetenekler
Yeni mezun adaylar diğer adaylara göre daha ayırt edici bir pozisyona sahipler. İlanda “başlangıç” seviyesinde en az 2-3 yıl tecrübe isteyen pozisyonlardan gözünüz korkmasın. Bunlardan çok daha fazla yeni mezun çalışan ihtiyacı olan işyerleri var. Bu yüzden tam zamanlı çalışmaya hazır olduğunuzu gösteren bir taslak kullanmanız çok önemli. Eğitim durumunuzu CV’nizin başına koyarken okul dışı aktivitelerinizi de ikinci bir başlık altında eklemeyi unutmayın. Üniversitelerdeki birçok kulüp liderlik vasfını güçlendirerek pozisyonların aranan özelliklerini doldurabiliyor.
Kariyer değişimi hedefleyenler
- Önyazı (opsiyonel)
- Yeni alana ait deneyimler
- Eklemek istediğiniz deneyimler
- Profesyonel organizasyon/topluluklara üyelik (opsiyonel)
- Eğitim
- Yetenek ve sertifikalar(İsteğe göre başlangıçta da kullanılabilir)
Kariyer değiştirmek zaten yeterince zor değilmiş gibi bir de CV’nizi buna uygun hazırlamanız gerekiyor. CV’nin en iyi yanı belli bir alandaki deneyimlerinizi başka bir alanla ilişkilendirebilme şansı bulmanızdır. Bunu yapmanın birkaç yolu var: İlk seçenek, önyazı ya da amacınızı anlatan kısa bir yazı ekleyerek, neden kariyer değişimi yaptığınızı ve yeni alanınıza neler katabileceğinizi anlatabilirsiniz. Ya da deneyimlerinizi “alan deneyimleri” ve “ilave deneyimler” olarak ayırarak istediğiniz deneyimleri öne çıkarabilirsiniz. Alan deneyimleri yerine satış deneyimleri ya da yazı işleri deneyimleri gibi yeni alanınıza ait bir başlık kullanmanız daha da iyi olur. Son olarak, eğer yöneldiğiniz yeni alanda çok az deneyiminiz varsa yetkinliklerinizi ve sertifikalarınızı deneyimlerden önce yazarak yanlarına açıklama yazın. Böylece ilgi görmesini istediğiniz maddeleri öne çıkarabilirsiniz.
Deneyimli/Kıdemli adaylar
- Önyazı
- Deneyimler
- Profesyonel organizasyon/topluluklara üyelik (opsiyonel)
- Eğitim
- Yetenek ve sertifikalar
Kıdemli adayların özgeçmiş örneklerine denk geldiyseniz sıradan bir özgeçmişin çok uzun versiyonu gibi gelmiş olabilir. Eğer öyle düşündüyseniz haklısınız. Çoğu deneyimli aday CV’lerini iki sayfa yazarak doğru hazırladıklarını düşünüyor. Oysa kıdemlı adaylar için de yetkinliklerin işveren tarafından hızlıca göz gezdirilebilecek açıklıkta olması çok önemli. Bir de çok önemli nokta şu ki; önyazı yazmak artık tercihe bağlı değil. Eğer deneyimli bir aday olarak üst düzey pozisyonlara başvurmayı düşünüyorsanız önyazı yazmanız şart!
Yorum yapmak ister misin?