Sosyal medyada çalışmak isteyenlere öneriler

Sosyal medya alanında mı çalışmak istiyorsun? Nereden başlayacağını ve seni nelerin beklediğini merak mı ediyorsun? İşte uzmanından birkaç tavsiye…

sosyalmedyacalisan

Günümüzde sosyal medya hayatımıza olan güçlü etkisinin yanı sıra iş alanı olarak da son derece önemli bir yere sahip. Birbirinden farklı sosyal medya işleri daha esnek, teknolojik ve yaratıcı işlerde çalışmak isteyen yeni mezunları cezbediyor. Sosyal medya sektör olarak kolay gibi gözükse de içine girince kompleks bir yapısı olduğu hemen anlaşılan, karışık rollerin yer aldığı bir alan. Bu nedenle öncesinde roller, şartlar ve sektöre nasıl girilebileceğine dair fikir sahibi olmak şart. Sosyal Medya Uzmanı, İçerik Yöneticisi ve Stratejist Tom Hale, kariyerini sosyal medyada inşa etmek isteyenlere önerilerde bulunuyor.

Israrcı ol

Hemen hemen tüm işler için geçerli olan bu öneri iş hayatında istenen işi yapabilme yolunda en önemli adım. Alakasız olduğunuzu düşündüğünüz bir fakülteden mezun olmak, yeterince eğitimli ve donanımlı olmadığınıza inanmak ya da onlarca farklı rol içinden nasıl bir pozisyonda başarılı olabileceğinizden emin olmamak sizi yıldırmamalı. Önemli olan gerçekten ısrarcı olmak, gelişmeleri, teknolojik değişimleri, istediğiniz pozisyonla ilgili blogları ve yazıları, işin uzmanlarını takip etmek. Ne kadar ısrarcı olursanız yükselen motivasyonunuz sizi istediğiniz noktaya o kadar kolay ulaştırabilir.

Sosyal medya hesaplarından başla

Sosyal medya sektörüne bir çalışan olarak girdiğinizde hayatınızda önemli ve stratejik roller, yöneteceğiniz ve raporlarla geribildirimlerde bulunacağınız sosyal medya hesapları ve iletişim kuracağınız sektörden farklı uzmanlar olacak. Bu duruma en büyük hazırlık işe kendi sosyal medya hesaplarınızı kendi markanız gibi yönetmeye başlamak, stratejilerinizi kendiniz için üretmek ve kendi ağınızı kurmakla başlıyor. Facebook, Twitter, Instagram, Google+, Pinterest ve YouTube gibi farklı kanallardan hesaplar açın ve her bir ayrı platformun sektörel açıdan nasıl işlediğini deneyerek öğrenin. Pratik olarak işin içine girmeniz sosyal medya ve içerik pazarlaması, yönetimi ve stratejileri gibi konularda teorik bilgiden daha çok işinize yarayacaktır. Takipçi kazanmaya çalışın, kendi reklam çalışmalarınızı yapın ve hayali bir ürün yaratıp onun üzerinden farklı kurgular üretin. İş görüşmelerinde tüm bu sürecin ne kadar işinize yaradığını göreceksiniz.

Tutkunu göster

Pek çok kriterin arasında iş görüşmesinde gözlerin üstünüzde olacağı bir diğer konu da işi ne kadar tutkuyla istediğiniz. Neden sosyal medyada çalışmak istediğinize dair kafanızda net düşüncelerin olması çok önemli. İş için eğlenceli, kolay, rahat gibi sıfatlar kullanmanız daha en başından listeden elenmenize neden olabilir. Sosyal medyada çalışma isteği, nedenleri ve etkenleri üzerine bir şeyler karalamanız, üzerine çalışmanız görüşme öncesi işinize yarayabilir. Bu noktada ne kadar istekli ve her şeyden önce bilgili olduğunuzu göstermeniz kolaylaşacaktır.

Odaklan

Sosyal medya işlerine olan talep son derece fazla ve ciddi bir rekabetten söz edilebilir. Bu nedenle beklentileri yönetmek ve hangi alanda uzmanlaşmak gerektiğine karar vermek gerekiyor. Bunun için de odaklanmak, sabretmek ve olası pozisyonlar için gözleri açık tutmak şart. Yeni jenerasyonun şanslı olduğu noktalardan biri de sosyal medya için deneyim istemeyen, staj yapılabilecek ya da adayın bireysel hazırlığına bağlı olarak hemen tercih edilebileceği pek çok pozisyonun varlığı. Adayların sosyal medyada istedikleri pozisyonu elde edebilmek için sıkı bir teknolojik takip, biraz teknik ve pratik bilgi ve bolca sabır ve tutkuya ihtiyaçları olduğunu unutmamaları gerekiyor.

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.