Geleceğin teknoloji profesörleri pistte kendini gösterdi

turktakimlariAlmanya’nın EuroSpeedway Lausitz pistinde 27’ncisi düzenlenen Shell Eco-Marathon’da 7’si Türk, 27 ülkeden 187 öğrenci takımı yarıştı. Öğrenciler, tasarladıkları araçlarla daha tasarruflu ve çevreci yakıt tüketimini hedefledi. Boğaziçi Üniversitesi geçen seneki rekorunu kırarken, Şişli Terakki Vakfı Fen Lisesi liseler arasında 3’ncü oldu. Terakki Team’in bu başarısı, 1 litre yakıtla İstanbul ile Kastamonu arasındaki mesafeyi kat edebilmek anlamına geliyor. 
“En az yakıtla en uzun mesafenin kat edilmesi” hedefiyle düzenlenen ve 27 ülkeden 187 takımın birbirinden ilginç tasarıma sahip araçlarla katıldığı 27. Shell Eco-marathon, heyecanlı ve renkli bir mücadeleye sahne oldu. Bu yıl ilk kez elektrikli otomobillerin de ayrı kategoride yarıştığı Shell Eco-marathon’da, gelecekte kullanılacak daha tasarruflu ve çevreci yakıt teknolojilerinin provası yapıldı. Birçok rekorun kırıldığı yarış heyecanına 7 Türk ekibi de ortak oldu. Terakki Vakfı Şişli Terakki Fen Lisesi, 1 litre yakıt ile 492 kilometre yol kat ederek, içten yanmalı prototip araçlarda 46’ncı,  etanol kategorisindeki liseler arasında 3’ncü oldu. Boğaziçi Üniversitesi ise geçen seneki performansının da üzerine çıkarak 38 aracın yarıştığı prototip hidrojen araç kategorisinde 13. oldu.

Türkiye’den 7 ekip katıldı
Shell Eco-marathon’a Türkiye’den Anadolu Üniversitesi (Hidromobil), Yıldız Teknik Üniversitesi (Ae2Project) ve (AESK), Sakarya Üniversitesi (SETT), Boğaziçi Üniversitesi (Buhar), Erciyes Üniversitesi (Hydrotekk) ve Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Fen Lisesi (Terakki Team) katılarak heyecana ortak oldu.
Shell & Turcas Kurumsal İletişim Müdürü Yankı Özkan Yıldırır, “Shell’in, geleceğin daha tasarruflu ve çevreci enerji alternatiflerine zemin oluşturmak için düzenlediği Shell Eco-marathon’a Türkiye’den de her yıl katılım gerçekleşiyor. Bu yıl yaşanan heyecana 7 Türk ekip ortak oldu. Türkiye’den katılan her ekipte, 4-10 arasında değişen sayıda öğrenci yer aldı” bilgisini verdi.  “Yarışmaya katılan öğrenciler, Shell Eco-marathon’u gelecek planlarını şekillendirmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirebiliyor. Shell Eco-marathon’u referans göstererek, burs kazanan ya da bu deneyimi bitirme projesi olarak kullanan öğrenci arkadaşlarımız var” diyen Yıldırır,  “Shell Eco-marathon’un birçok açıdan öğrencilerin kariyerini olumlu etkilediğini gözlemliyoruz. Sadece yarışa katılarak, o heyecanı yaşamak ve zorlukların üstesinden gelmek bile, öğrencilere çok büyük deneyim kazandırıyor. Ekipler, hem finansal, hem teknik sorunları kendileri çözerek, mühendislik, teknoloji ve girişimcilik açısından tecrübe elde ediyorlar. Öğrencilerin büyük bölümü, bu yarıştan sonra makina mühendisliği, otomotiv ve endüstriyel mühendislik alanlarında yoğunlaşmayı hedefliyor” yorumunu yaptı.

Eco-marathon’un endüstriye katkısı büyük  

Yıldırır, yaratıcı ve vizyon sahibi gençlerin, geleceğe ilişkin tasarımlarını ortaya çıkaran Shell Eco-marathon’un, sürdürülebilirlik için büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu yarışmaya katılan gençler şimdiden gelecekte kullanacakları araçları tasarlıyorlar. Bu organizasyon, Türk otomotiv endüstrisini daha da ileriye taşıyacak genç mühendislerin teşvik edilmesi ve kendilerini geliştirmesi için büyük önem taşıyor. Takımlar, şimdiden gelecek yıl Roterdam’da yapılacak yarışlar için çalışmaya başladılar” dedi.

1 kilowatt saat enerjiyle İstanbul’dan Ardahan’a
Boğaziçi Üniversitesi’nden Buhar takımı 1 kilowatt saat enerji ile 38 aracın yarıştığı prototip hidrojen araç kategorisinde 13. oldu. 1 kilowatt saat enerji, yaklaşık olarak 4 kişilik bir yemek hazırlamak için kullandığımız enerjiye eşit. Buhar Takımı’nın performansına göre, bu kadar enerji ile yaklaşık olarak İstanbul – Ardahan arasındaki mesafe kadar yol alınabiliyor.

Kum torbasıyla yarışa katıldılar
Anadolu üniversitesi öğrencileri; 2008’de TÜBİTAK’ın düzenlediği Hidrojen Enerjili Araba Yarışması’nda üçüncülük, TÜBİTAK Hidromobil 2009’da da dördüncülük ve altıncılık, TÜBİTAK Hidromobil 2010’da ise ikincilik etmişti. Pilotun en az 50 kilogram olması şart olduğu yarışmada 38 kilogram ağırlığındaki Seher Demir için araca 12 kilogramlık kum torbası konuldu.

İnternet sitesi kurdular
Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Nezih Nalçın, başvuru tarihinin dolmasına 2 gün kala yarışmaya katılmaya karar verdiklerini söyledi: “Herkes bu kadar kısa bir sürede yarışma için gerekli koşulları sağlayamazsınız derken çalışarak ve azimle her şeyin üstesinden gelineceğini göstermiş olduk. Üretim süreçlerinde birçok ekibin aksine biz kurduğumuz internet sitesiyle günü gününe her detayı paylaştık. Proje aşamasından bugüne kadar tüm ayrıntıları sosyal medya aracılığıyla yaydık.”

Kadıköy Anadolu Lisesi’nin ardından diplomat olma hayaliyle girdiği Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde eğitimine devam ederken gazetecilik mesleğine gönlünü kaptırdı. “Türkiye’de ve Fransa’da Gazeteci Kimliği Sorunu” konulu tezini yazarken çalışmaya başladığı ajansta gazeteciliğe adım attı.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.