Birçok insan kaynakları uzmanı, adaylarda göze batmayacak derecede yaşanan gerginliği değerlendirme ölçütü olarak kullanmaz. Onların değerlendirmelerine aldıkları nokta gerginlikle başa çıkıp çıkamadığınızdır. Bu, mülakatı yapan kişiye kriz zamanlarında stres altında çalışırken, işinizde ne derece başarılı olabileceğiniz hakkında bilgi verir.
Görüşme öncesinde, hayal gücünüzü kullanarak sakin ve olumlu bir mülakatta olduğunuzu düşünün. Gözünüzde görüşmeyi canlandırmak çok faydalı bir rahatlama tekniğidir. Bu yöntemi mülakattan önceki günler boyunca, hatta mülakata dakikalar kala bile kullanabilirsiniz. Gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alın, ardından görüşme yapan kişinin sorularını kendinize güvenerek, kolaylıkla yanıtladığınızı düşünün. Bunu yaptığınızda mutlaka rahatlayacaksınız.
Her zaman pozitif olun
Gerginlikle başa çıkabilmenin yollarından biri pozitif düşüncedir. Eğer kısa bir süre sonra gireceğiniz mülakat nedeniyle gergin anlar yaşıyorsanız, söyleyeceklerinizi prova edin. Soruları nasıl yanıtlamanız ve yanıtlarken nasıl bir tutum içinde olmanız gerektiğini bir arkadaşınızla çalışarak geliştirmeyi deneyin. Provalar süresince sakin, etkili ve kontrollü bir tavır sergilemeye özen gösterin. Bu tip bir çalışma her zaman başarınızın garantisi değildir, ama mülakat konusunda daha iyimser olmanızı ve kendinize daha çok güvenmenizi sağlayacaktır. Her mülakattan sonra size yöneltilen soruları ve bu sorulara verdiğiniz yanıtları not edin. Bir sonraki mülakatınız için bu yanıtları geliştirmeye çalışın; çünkü genelde aynı tip sorularla karşılaşacaksınız. Bütün çabalarınıza rağmen mülakatınız kötü geçerse de moralinizi bozmamaya çalışın. Yaptığınız hataları düşünün ve bunları tekrarlamamaya çalışın. İş/stajlar, dersler ve etkinliklerinizde edindiğiniz deneyimlerin aradığınız meslekle nasıl bağlantılı olacağını görüşme sırasında ifade edebilmelisiniz. Bilgi, deneyim ve becerilerinizin başvurduğunuz kuruma neler kazandırabileceğini dile getirmek konusunda hazırlık yapmalısınız.
Sakin olun, heyecanınızı kontrol altına alın
Hazırlıklı olun; zayıf yönlerinizi belirleyin ve karşı tarafa belli etmemek için elinizden geleni yapın. Savunma pozisyonuna geçmekten daima kaçının. Sakin olmaya çalışın. Terleme, yerinde duramama, gözleri kaçırma gibi belirleyici davranış türleri, mülakatı yapan kişiye bir şeyler sakladığınız imajını verir. Kontrollü ve anlaşılır bir şekilde sorulara cevap verin, hızlı konuşmaktan kesinlikle kaçının. Sorulan soruya vereceğiniz cevap konusunda şüpheniz varsa, karşı tarafın hissedemeyeceği şekilde derin bir nefes alın ve mümkün olduğunca kendinizden emin olarak cevap verin.
Yorum yapmak ister misin?