E-ticaret yeni meslekler yaratıyor

 

Reklam ajansları, lojistik gibi alanlarda dahil olmak üzere e-ticaret sektöründe 200 bin kadar kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, sektöründeki kalifiye eleman açığına dikkat çekerken genç ve yeni mezunlar için yeni meslekler yarattığını vurguluyor

 

E-ticaret sektöründe reklam ajansları, lojistik gibi sektör içerisinde yer alan üçüncü parti iş ortaklarıyla birlikte 200 bin kadar kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor. Sektör aynı zamanda yeni iş dalları, yeni meslekler üretiyor. Aynı zamanda var olan mesleklerin de dönüşüm ve gelişimini sağlıyor. Bir şirkette bulunan tüm departmanlar e-ticaret şirketlerinde de bulunuyor. Ancak bu departmanların çalışma süreçleri diğer şirketlerden önemli farklılıklar içeriyor. Örneğin bir e-ticaret şirketinin pazarlama konuları özellikle online kanallarda daha da uzmanlık gerektiriyor. Bu, sektörün en önemli sorunlarından birisi kalifiye eleman eksikliği. Ne yazık ki üniversiteler ihtiyacı karşılamak konusunda yetersiz kalıyor. Türkiye’de e-ticaret alanında eğitim veren sadece birkaç üniversite bulunuyor, bunun yanında her yıl yaklaşık yüzde 50’lik büyüme oranı ile en hızlı büyüyen sektörler arasında e-ticaret sektörü. kliksa.com Direktörü ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, “Bu iki tezat durum sektördeki kalifiye personel sıkıntısına da yol açıyor” diyor.

 

Türkiye’de e-ticaret sektörünü çalışanlar açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektör, diğer sektörlerden farklı olarak çalışanlara ne sunuyor?

Türkiye’de e-ticaretin olduğu kadar bu sektör içerisinde çalışanların da enerjisi çok yüksek. Yapılan işin dinamizmi ve hızlı sonuç almaya müsait olması çalışanlar açısından da tatmini yüksek ve verimli bir çalışma ortamı sağlıyor. E-ticaret sektörü ülkemizde çok yeni bir sektör. Bu alandaki personel açığı devam ederken hali hazırda bu sektör içerisinde çalışıp işini en iyi yapanlar kendi alanlarında hızlı yükselme şansı yakalıyorlar. Dinamik bir sektör içinde tecrübenin de önüne geçebilecek pek çok etken bulunuyor. Bu nedenle sektör içerisinde en üst düzey yöneticiden uzmana kadar çok genç bir profil bulunuyor. Yaratıcılık, araştırmacılık ve çalışkanlık çok önemli. Sektör, bu yönleri kuvvetli adayları hızla bünyesine katıyor ve basamakları tırmandırtıyor.

 

Yurt dışındaki çalışanlara oranla, bu sektörde çalışanlarının ne gibi farklılıkları var?   

Kalifiye eleman problemini sektörümüzün en önemli sorunlarından birisi olarak tanımlayabiliriz. Ne yazık ki üniversiteler ihtiyacı karşılamak konusunda yetersiz kalıyor. Türkiye’de e-ticaret alanında eğitim veren sadece birkaç üniversite bulunuyor bunun yanında her yıl yaklaşık yüzde 50’lik büyüme oranı ile en hızlı büyüyen sektörler arasındayız. Bu iki tezat durum sektördeki kalifiye personel sıkıntısına da yol açıyor. Bazı özel kurumlar verdikleri eğitimler ile bu açığı kapatmakta yardımcı olsalar da açığı karşılamak için yeterli olamıyor.

 

Eğitimlerde düzenliyor musunuz?

E-ticaret siteleri bu durumda eğitim görevini de üstlenerek sektöre insan kaynağı da sağlıyor. Üniversite öğrencilerine çeşitli staj imkanı sağlanıyor. Biz dernek olarak hem üniversite hem de özel kurumlar tarafından verilen eğitimleri mümkün olduğunca destekliyoruz. Derneğimiz üyeleri arasında yer alan üst düzey yöneticiler ve uzmanlar bu konuda eğitim veren çeşitli kurumlarda eğitmen olarak çalışmalarda bulunuyor.

 

Bu pozisyonlarda açık var!

“Kategori uzmanı ya da marka müdürü, arama motoru reklamcılığı, dijital pazarlama, iş geliştirme uzmanları e-ticarette öne çıkan pozisyonlar arasında. Sektör içerisinde hem belirli pozisyonlar ortaya çıkıyor hem de var olan pozisyonlar değişim gösteriyor” diyen Hakan Orhun, son zamanlarda performans pazarlama uzmanlarına olan ihtiyacın artığını belirtiyor. Sektörün aranan diğer pozisyonlarını ise Hakan Orhun şöyle sıraşıyor: e-ticaret know how’ına sahip yazılımcı, tasarımcı, müşteri hizmetleri personeli gibi pozisyonlarda sektör içerisinde farklı deneyimleri de gerektiren pozisyonlar.

 

Sektörde yeni iş dalları ve meslekler neler?

Operasyon, satınalma, pazarlama, muhasebe, finans, IT departmanlarında yeni pozisyonlar bulunmaktadır. Bir şirkette bulunan tüm departmanlar e-ticaret şirketlerinde de bulunuyor. Ancak bu departmanların çalışma süreçleri diğer şirketlerden önemli farklılıklar içeriyor. Örneğin bir e-ticaret şirketinin pazarlama konuları özellikle online kanallarda daha da uzmanlık gerektiriyor. Bunun dışında lojistik ve operasyon süreçleri de önemli farklılılar içeriyor.

 

Sektör çalışanlarının ne tür uzmanlıklara ihtiyacı var? 

Öncelikle e-ticaret sektörü çok dinamik bir sektör onun için bu sektörde çalışacakların da bu dinamizme ayak uydurması gerekiyor. Teknoloji ve perakende dünyasındaki yenilikleri takip etmeleri gerekiyor. Yurt dışındaki uygulamalar ve oradaki pazar ile birlikte Türkiye’nin de lokal koşulları hakkında bilgi sahibi olmalılar. Her şeyden önce e-ticaret içerisinde de çok farklı departmanlar yer alıyor. Bunun için e-ticaretin hangi alanında hangi pozisyonunda yer almak istediklerine karar verip o alanda deneyim kazanmaları gerekiyor.

 

Yurt dışından da Türkiye’ye ilgi büyük değil mi?

Ülkemizde e-ticaret sektörü son iki yıldır yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı durumunda. Geçtiğimiz yıl pek çok yabancı yatırımcı Türkiye e-ticaret pazarına çeşitli satın almalar ile giriş yaptı. E-ticaretin her türlü farklı modelinde hizmet veren sitelerimiz var. Artık mağazalardan satın aldığımız her türlü ürünü internet üzerinden çok daha hızlı ve avantajlı olarak satın alabildiğimiz bir dönemdeyiz. Bütün bunlar sektör adına çok güzel gelişmeler. Diğer yandan bu dönem, sektörün tüm alt yapısının ve normlarının oluştuğu bir dönem. ETİD olarak hem sektör hem de tüketici adına yapmış olduğumuz çalışmalar ile altyapı ve normların oluşmasında katkı sağlamaya aktif olarak devam edeceğiz.

 

Kadıköy Anadolu Lisesi’nin ardından diplomat olma hayaliyle girdiği Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde eğitimine devam ederken gazetecilik mesleğine gönlünü kaptırdı. “Türkiye’de ve Fransa’da Gazeteci Kimliği Sorunu” konulu tezini yazarken çalışmaya başladığı ajansta gazeteciliğe adım attı.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.