E-eğitim çalışana tasarruf sağlıyor

eegitimMesleki ve kişisel gelişimin yanı sıra sağlıklı yaşam, imaj, stresle başa çıkma teknikleriyle ilgili yaşama dair ipuçlarının da olduğu e-akademiler çalışanların hayatını kolaylaştırıyor. Kullanıcılar istedikleri zaman, istedikleri yerden ve istedikleri sayıda e-eğitime katılıyor, zamandan tasarruf sağlıyor

Çalışanlara evden ve işyerinden günün her saatinde erişme imkanını sağlayan e-eğitim, şirketlerin de tercih ettiği eğitim yöntemlerinin başında geliyor.

Bu eğitimlerin en önemli avantajlarından biri 7/24 erişim imkanının olması. Çalışanlar bilgiye en hızlı şekilde ulaşabiliyor ve kendi iş planlarına göre eğitimlere katılabiliyorlar.  Eğitim alan çalışanların elektronik ortamda öğrenmeye alışkın olmamaları, yüz yüze iletişim eksikliği, interaktif olmaması ve öğrenmeyi çalışanlara bırakması çalışanların e- öğrenmeye direnç göstermesine neden olabilir. Zamanın etkin kullanılabilmesi açısından e-eğitimler oldukça avantajlı. Çalışanlar iş programına göre zaman planlaması yaparak eğitim desteği alabiliyorlar. Bu şekilde birden fazla eğitime katılım sağlayabiliyorlar. “Kullanıcılar istedikleri zaman, istedikleri yerden ve istedikleri sayıda e-eğitime katılabiliyor” diyen Philip Morris Sabancı İnsan Kaynakları Direktörü Andreea Chiriac’in anlattıkları da bu görüşü destekliyor. Chiriac ayrıca sözlerine şöyle devam ediyor: “Eğitimdeki güncellemeler ve yeniliklere ayak uydurma sürecini hızlı bir şekilde yönetebilmek e-eğitimlerle mümkün oluyor. Bu sayede değişimin tüm aşamaları kısa zamanda çalışanlara aktarılabiliyor.”

 

e-eğitimlere ilgi artacak

ODE Yalıtım İK Takım Lideri Kenan Barış Demirdelen IDC araştırma şirketinin teknoloji ve e-iş danışmanlarına göre gelecek 10 yıl sonuna kadar, dünyada, şirketlere zaman ve mekana bağlı olmayan sürekli e-öğrenme olanağı sağlayan kurum sayısının 2 binden 3 bin 700’e ulaşması beklendiği bilgisini paylaşıyor. Demirdelen’e göre, e-learning projesi, her zaman ve her yerde kullanım, eş zamanlı öğrenme, kullanım kolaylığı, hızlı dağıtım, bireye bağlı öğrenme hızı, değiştirilebilir içerik gibi özellikleriyle sürekli gelişim noktasında yeni bir dinamizm katıyor. Efes Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Adnan Aktan da “Bu platformu kurarken amacımız, hiçbir zaman sınıf eğitimlerini yok etmek değildi; asıl odak noktamız yeni nesilin alışkanlıklarını da dikkate alarak tüm dünyada olduğu gibi sınıf eğitimlerinde aktarılan bilgileri, farklı metodlarla destekleyip taze tutmak” yorumunu yapıyor.

 

Firmalar e-eğitimleri tüm şirket için kullanıyor 

Lombardo ve Eichinger tarafından geliştirilen 70/20/10 öğrenme gelişim modeline göre dizayn edilen Philip Morris Sabancı e-eğitim platform 6 yıldır hizmet ediyor. 1600’e yakın çalışanın tümüne ulaşıyor. Bu modele göre gelişimin yüzde 70’i farklı görevler, projeler ve zorlu deneyimlerinden edinilen tecrübelerden oluşuyor. Yüzde 20’lik bölümü ise geribildirimler ve kişileri gözlemleyerek oluşturuluyor. Geri kalan yüzde 10’luk bölüm eğitim, seminerler ve kişilerin paylaşmak istedikleri dokümanlar üzerine kurulu. Bunun yanı sıra fonksiyonel ihtiyaçlara odaklanmış satış gelişim akademisi iki yıldır, finans akademisi de iki yıldır faaliyet gösteriyor. Bu üç platformda 250’ye yakın e-eğitim sunuluyor. Türk perakende sektörünün ilk uzaktan öğrenme projelerinden biri olan Efes Akademi de 2004 yılında hayata geçti. Çalışanların iş yaşamlarında gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla Efes Akademi Projesi’ni başlattıklarını söyleyen Aktan, Ocak ayında Efes Akademi’nin interaktif olarak yeniden tasarlandığını ve relansmanı yapıldığını belirtiyor. Efes Türkiye’nin yaklaşık  bin 800 çalışanının tümü Efes Akademi’nin imkanlarından faydalanabiliyor. Roche Türkiye Eğitim Müdürü Sanem Çelikel Yanyalı da lokal olarak hazırlayıp kişilere açtıkları ilk e-eğitim projesinin 2008 yılında yayınlandığını dile getiriyor.

 

Özel ilgi alanları içinde eğitimler düzenleniyor

Efes akademisini özellikle sınıf eğitimi öncesinde kişileri önbilgilendirmenin faydalı olacağı durumlarda geniş hedef kitleleri ilgilendiren eğitimlerde, biranın üretim süreci gibi her Efeslinin hakim olması gereken başlıklarda kullanıyor.  “Çalışanlarımıza mesleki konuların yanında, hobilerine ve ilgili alanlarına yönelik de destek veriliyoruz” diyen Adnan Aktan, bu eğitimlerden bazı örnekler veriyor: “Fotoğraf çekme, evde evcil hayvan besleme, sağlıklı yaşama dair ipuçları da başlıklar arasında yer alıyor. Ayrıca kişisel imaj, stres ile başa çıkma teknikleri gibi, mesleki başlıklarla direkt ilgili olmayan ancak hayata dair makalelere, ipuçlarına ulaşma imkanı veriliyor.”

 

Samimiyeti öldürebilir

E-eğitimler bazı sıkıntıları beraberinde getirebiliyor.  Philip Morris Sabancı İnsan Kaynakları Direktörü Andreea Chiriac, tasarlanan eğitimlerin kullanıcı ile etkileşimlerinin kısıtlı olması, zaman zaman meydana gelen internet erişim problemleri nedeniyle kullanıcının eğitimden kopması yada sınıf eğitimlerinde katılımcılar arasındaki birliktelik, deneyimlerin paylaşımı gibi bazı unsurların sağlanamamasının söz konusu olabileceğini söylüyor.

 

Oyun oynayarak öğreniyoruz

Efes Türkiye Adana Fabrika Elektrik-Elektronik Bakım Mühendisi Yusuf Göçer, “Hem mesleki  hem de sosyal olarak kendimizi geliştirme imkanı sunuyor. Şirket içi iletişimi geliştirmekle beraber,  yapılan uygulama ve aktivitelerle şirkete bağlılığımızı artırdığı görüşündeyim. Bir çok alanda verilen eğitim ve eklenen makaleler  hayatımızı kolaylaştırmakla beraber iş hayatımızı olumlu yönde etkiliyor” yorumunu yapıyor. Efes Türkiye Çumra Malt Fabrikası Mali İşler Uzmanı Hayati Büyükaşçı ise şunları söylüyor: “Bira üretim süreci eğitimi çok etkili ve başarılı bir çalışma. Mesai saati dışında bile Efes Akademi’ye girip bira üretim süreci oyununda vakit geçiriyorum.”

 

 

Tercih edilen e-eğitimler farklı alanlarda yapılıyor

•İletişim

•Satış ve Pazarlama

•Müşteri İlişkileri

•Liderlik ve Yöneticilik Geliştirme

•İş Hayatında Başarı ve Verimlilik

•Yaratıcılık ve Yenilikçilik

•Takım Olma ve Yönetme

•Finans

•Uluslararası Ticaret

•Kurumsal Gelişim Eğitimleri

•Bilişim Teknolojileri Eğitimleri

•Office Eğitimleri

•Kişisel Gelişim

•İş bilincinin Gelişimi

•Fonksiyonel/Teknik Gelişim

•Yabancı Dil Gelişimi

 

Kadıköy Anadolu Lisesi’nin ardından diplomat olma hayaliyle girdiği Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde eğitimine devam ederken gazetecilik mesleğine gönlünü kaptırdı. “Türkiye’de ve Fransa’da Gazeteci Kimliği Sorunu” konulu tezini yazarken çalışmaya başladığı ajansta gazeteciliğe adım attı.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.