Yeni mezunların iş görüşmesinde yaptığı 5 hata

İş görüşmeleri, adayların kendilerini İnsan Kaynakları uzmanlarına tanıtabilmeleri için bir buluşma yeri. Bu fırsatı doğru değerlendirmek için ise birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. İşte yeni mezunların iş görüşmesinde yaptığı 5 hata.

İlk izlenimin önemini hemen herkes bilir. Söz konusu iş görüşmeleri olduğunda ise ilk izlenim ayrıca önem taşır. Nasıl giyindiğinizden ne söylediğinize, konuşmanızdan oturuşunuza dek pek çok etken işe alınıp alınmamanızda belirleyicidir. Bu nedenle adayların hayalini kurdukları işe sahip olabilmeleri için iş görüşmelerinde hata yapmaktan kaçınmaları son derece önemli.

İşte iş görüşmesinde en sık yapılan 5 hata:

Mülakata geç kalmak

İş görüşmesine geç kalmak adayların en sık yaptığı hataların başında yer alır. Böylesi bir durum hakkınızda olumsuz bir düşüncenin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir sıkıntı yaşamamak için bulunduğunuz şehrin trafik durumuna göre hareket edin. Olası bir geç kalma durumunda ise görüşmeye gideceğiniz iş yerini arayarak özürlerinizi ve geç kalma sebebinizi belirtin.

Hazırlanmadan gitmek

En iyi iş görüşme stratejilerinin başında, görüşmeye gidilen şirketle ilgili olarak araştırma ve hazırlık yapmak yer alır. Ancak bu durum ne yazık ki adayların sıklıkla ihmal ettiği konuların başında gelir. Unutmamanız gerekir ki şirketin mevcut etkinliklerinin ne olduğunu bilmeniz, çalışacağınız sektörle ilgili bilgi edinmeniz ve işe olan istekliliğiniz mülakat sürecinde size avantaj sağlar.

Jest ve mimikleri yanlış kullanmak

Gereğinden fazla elini ve kolunu kullanmak, heyecandan bile olsa abartılı davranışlarda bulunmak ya da kambur durmak adayların iş görüşmesinde en sık yaptığı hatalar arasında yer alır. Ancak düzgün bir beden dili karşınızdaki kişiye güveni ve özsaygıyı iletir. Bu nedenle görüşmeyi yaptığınız uzmanla göz teması kurmaya, dik oturmaya, hafifçe gülümsemeye dikkat edin, gereğinden fazla jest ve mimiklerinizi kullanmamaya gayret edin.

Hiç soru sormamak

İş görüşmesinde İnsan Kaynakları uzmanının yönelttiği “Şirketimizle/işle ilgi sormak istediğiniz bir soru var mı?” sorusuna verilen cevaplar, yine adayların en sık hataya düştüğü sorular arasında yer alır. Bu soruyu, “Hayır, sorum yok” diyerek geçiştirmeniz ilgisiz ve de isteksiz görünmenize neden olabilir. Bu nedenle iş görüşmesine gitmeden önce bu gibi sorulara önceden hazırlık yapın ve soracağınız sorunun kalitesine dikkat edin. Bunun yanı sıra işinizle veya diğer sosyal haklarınızla ilgili merak ettiğiniz konuları sorarken doğru ifadeler kullanmaya gayret edin.

Uygun olmayan kıyafetlerle görüşmeye gitmek

Görüşme sırasında İnsan Kaynakları uzmanında yaratacağınız ilk izlenim oldukça önemlidir. Bu nedenle iş görüşmesine giderken abartılı ya da profesyonel olmayan bir görünümden kaçının. Kılık kıyafetinizin ve saçınızın görüşmeye uygun olmasına dikkat edin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.