Çoğu iş görüşmesi en az birkaç açık uçlu soru içerir. Temel olarak açık uçlu sorular basit bir “evet” veya “hayır” ile cevaplanamayan sorulardır. Peki, bu soruları cevaplarken nelere dikkat etmeli?
Bir işveren, çeşitli nedenlerle açık uçlu sorular sorabilir. Kişiliğin hakkında fikir edinmek, şirket kültürüne uygun olup olmadığını anlamak, iş için gerekli niteliklere ve deneyime sahip olup olmadığını görmek gibi nedenlerden dolayı sana bu tür sorular sorulabilir.
Açık uçlu sorular ilk etapta göz korkutucu gelebilir; çünkü bu tip sorulara cevap verebileceğin pek çok farklı yol var. Ancak doğru ya da yanlış bir cevap olmadığını unutmamalısın. Önemli olan güçlü bir cevapla, neden o işe uygun olduğunu vurgulaman. Burada etkili olmak adına, geçmiş iş deneyimlerinden örnekler verebilirsin.
Açık uçlu mülakat sorularının türleri
Pek çok farklı türde açık uçlu mülakat sorusu var. Yaygın açık uçlu soru türlerinden biri, “Davranışsal mülakat sorusu”dur. Davranışsal mülakat soruları, geçmiş iş deneyimin hakkında sorulan sorulardır. Örneğin, bir işveren senden “Son teslim tarihine yetişmekte zorlandığınız bir zamanı anlatın” veya “İşteki en büyük başarınızı anlatın” gibi bir soru sorabilir.
Diğer bir yaygın açık uçlu soru türü ise “Durumsal mülakat sorusu“dur. Durumsal mülakat sorusu, bir kişinin varsayımsal bir iş durumunu nasıl idare edeceğini anlamak adına sorulan sorulardır. Örneğin, işveren “Patronunuzun işinizle ilgili bir konuda yanıldığını bilseydiniz, ne yapardınız?” diye sorabilir.
Açık uçlu mülakat sorularını yanıtlamak için ipuçları
İş tanımına odaklan ve örnek ver
Cevabın ne olursa olsun işle ilgili becerilere, gereksinimlere/deneyimlere odaklandığından emin olmalısın. Örneğin, bir işveren senden başarılı olduğun bir dönemden bahsetmeni isterse, başvurduğun pozisyonda yapacağın işle ilgili örnekler sunmaya çalış.
Deneyimlerinden yola çıkarak vereceğin her örnek daha etkili olacaktır. Bu nedenle sana sorulan açık uçlu sorulardan uygun olanlara bu yönde cevaplar vermende fayda var. Gelecekteki bir sorunu nasıl ele alacağınla ilgili izlenim oluşturacağından örnek vermen önemli.
Gerekli olan detayları paylaş
Açık uçlu sorulara derinlemesine yanıtlar vermeden önce, uzun süre konuşup konuşmadığından emin olmalısın. Eğer söz uzun süredir sendeyse, soruyu net bir şekilde yanıtlamaya odaklanarak, cevabını kısa ve öz tutmalısın.
Bu kısa ama öz cevap verme durumu “Bana kendinizden bahsedebilir misiniz?” sorusu için ekstra önem taşıyor. İşverenlerin bu soruyu sormadaki amaçları karşılarındaki adayı hızlı bir şekilde anlama çabasıdır. Bu nedenle en fazla 3 dakika içinde neden pozisyon için en iyi aday olduğunu açıklamaya çalışmalısın. Kendini pozisyon için en iyi aday olmaya hazırlamak için neler yaptığından da bahsedebilirsin.
Kaynak: The Balance Careers
Mülakat sorularıyla ilgili diğer yazıları okumak için hemen tıkla!