Adalet Bakanlığı’nda görev almak istiyor ve detayları öğrenmek istiyorsan, senin için en merak edilen soruların cevabını bu yazımızda kaleme aldık.
Adalet Bakanlığı personel alımı, kadro unvanına göre her yılın farklı dönemlerinde yapılır. Adalet Bakanlığı zabıt katibi, koruma ve güvenlik görevlisi, aşçı, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, hizmetli ilanlarına farklı dönemlerde çıkar. Adalet Bakanlığı personel alımı ilanlarında genellikle KPSS şartı vardır. Adaylar, Adalet Bakanlığındaki farklı kadrolar için KPSS sonrası mülakata da katılabilir. Özellikle zabıt katibi, mübaşir gibi kadrolar için bakanlık mülakat düzenler. Ayrıca zabıt katipliği için alınacak personelin klavyeyi hızlı kullanması gerekir. Bundan ötürü zabıt katibi kadrosunda Adalet Bakanlığı personel alımı için klavye sınavı da düzenler. Sen de yılın farklı dönemlerindeki alımları Adalet Bakanlığının bilgilendirme mesajlarını da takip edebilirsin.
Adalet Bakanlığı personel alımı ne zaman?
Adalet Bakanlığı her yıl personel alımı için ilan yayınlar. Bundan ötürü sürekli olarak Adalet Bakanlığı’nın sitesini ya da haberleri takip edebilirsin. Her yıl vefat eden, istifa eden ve emekli olan kişiler nedeniyle personel alımı yapan bakanlık çeşitli kadrolar için ilan çıkar. Adalet Bakanlığı personel alımı genellikle her senenin mart ayından sonra yapılır. Ancak bazı kadrolar için bakanlık daha farklı dönemlerde de alım yapar. Adalet Bakanlığı personel alımı için başvuran adaylar şartları taşırsa atanma ihtimali vardır. KPSS puanına göre yeterli puanı olan mülakata katılabilir. Son üç yıldır atamalar mart ayından sonra yapılmıştır. Her yıl Adalet Bakanlığı personel alımı için adaylar heyecanla atamaları bekler.
Adalet Bakanlığı personel alımı yapıyor mu?
Türkiye’de genç nüfus çok yoğun olduğu için iş imkânları ortalamaya göre sınırlı kalır. Son yıllarda birçok genç daha rahat ve garanti bir iş olduğu için memur atamalarına önem vermeye başlamıştır. Farklı devlet kurumları arasında Adalet Bakanlığı her yıl en çok personel alımı için ilana çıkan kurumdur. Çünkü adliyelerden, Adli Tıp Kurumu’na, İcra Dairesi Başkanlığından cezaevlerine kadar Adalet Bakanlığı’nın çok sayıda kurumu mevcuttur. Adalet Bakanlığı personel alımı için her yıl sınavlar düzenler. Her yıl artmaya devam eden iş yükü, yeni faaliyete geçen adliyeler, yeni kurulan daire ve mahkemeler ve artan cezaevi sayısı nedeniyle bu bakanlığa çok sayıda kişi atanır. Her yıl özellikle ilkbaharda Adalet Bakanlığı personel alımı için sınav düzenler.
Adalet Bakanlığı personel alımı neye göre yapılır?
Adalet Bakanlığı personel alımı yapmak için farklı kadro unvanlarında ilan çıkar. Kadrolara atanmak için adayların unvanın gerektirdiği şartları yerine getirmesi gerekir. Her şeyden önce Adalet Bakanlığı personel alımı için KPSS’de başarılı olan adayları tercih eder. Adalet Bakanlığı’nda zabıt katibi olmak için ayrıca klavyeyi hızlı bir şekilde kullanmak gerekir. Bakanlık zabıt katibi kadrosu için klavye sınavı ve mülakat düzenler. İşaret dili tercümanlığı için bu alanda sertifika sahibi olunması gerekir. Farklı kadrolar için bakanlık 2 yıllık Adalet Meslek Yüksek Okulu mezuniyeti şartı da isteyebilir. Özellikle mübaşir, zabıt katibi kadroları için Adalet bölümünden mezun olunması avantaj sağlar. Ayrıca Adalet Bakanlığı personel alımı yaparken koruma ve güvenlik görevlisi ya da infaz koruma memuru için de ilan çıkar. Bu kadrolar için bakanlık sağlık koşullarına çok önem verir. Adalet Bakanlığı personel alımı için infaz koruma memuru ya da güvenlik görevlisi arıyorsa adayın herhangi bir sağlık sorununun olmamasına dikkat eder. Özellikle adayın herhangi bir ruh sağlığı sorunu olmamasına çok dikkat edilir.
Adalet Bakanlığı personel alımı başvuruları nasıl yapılır?
Adalet Bakanlığı personel alımı için KPSS sınavı çok önemlidir. Öncelikle memur adaylarının KPSS sınavına girmiş olması gerekir. Özellikle başvurularda adaylardan KPSS sınav sonucu belgesi istenir. Adalet Bakanlığı personel alımı için öncelikle resmi internet sitesinden duyuru yapar. Bu ilanlarda yazan işe alım koşullarını dikkatli okumalı ve şartların sana uyup uymadığına dikkat etmelisin. Gereken belgeleri hazırladıktan sonra ilin merkezindeki adliyeden sınav başvurunu yapabilirsin. Ayrıca B grubu kadroları için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) her iki yılda bir sınav yapar. Bu sınavların sonucuna göre Adalet Bakanlığı personel alımı yapabilir. Bu sınavla alım yapılan kadrolar arasında hizmetli ve büro personeli ünvanları dikkat çeker. ÖSYM, KPSS sınavıyla merkezi yerleştirme yapıyorsa genellikle mülakat koşulu da aranmaz.
Adalet Bakanlığı personel alımında KPSS şart mı?
Adalet Bakanlığı personel alımı yaparken KPSS şartına çok önem verir. Kadronun gerektirdiği özelliklere göre bakanlık belirli bir puan belirler. Bu belirlenen puan genellikle 70’dir. Ancak hizmetli, aşçı ya da kaloriferci gibi kadrolar için KPSS puanı koşulu 60’a ya da 50’ye inebilir. Kadrolar için ortaöğretim, ön lisans ya da lisans eğitimi almış adaylar arasından tercih yapılır. Kadronun gerektirdiği koşula göre bakanlık alım şartlarını açıklar. Örnek olarak büro personeli kadrosunda görev alacak aday lise ya da lisans mezunu olabilir. Bakanlık alım koşullarında özellikle kadronun gerektirdiği eğitim koşulunu ilk sırada açıklar.
Adalet Bakanlığı yılda kaç kez alım yapıyor?
Adalet Bakanlığı genellikle yılda bir kez personel alımı için ilan çıkar. Adalet Bakanlığı personel alımı yapmak için kendi bünyesinde yazılı ya da sözlü sınav da düzenler. Sınavlarda gereken başarıyı gösterenler arasından tercihte bulunulabilir. Adalet Bakanlığı personel alımı için nadiren de olsa ÖSYM ile atama yapar. Merkezi yerleştirme ile atanacak adaylar, KPSS puanına göre kadrolara yerleşir. Bazen bu yerleştirme yılda bir kez yapılırken bazen de yılda iki kez olabilir.
Adalet Bakanlığı hangi kadrolara alım yapıyor?
Adalet Bakanlığı zabıt katibi, koruma ve güvenlik görevlisi, mübaşir, şoför, işaret dili tercümanı, hizmetli, aşçı, infaz ve koruma memuru, psikolog, öğretmen, sağlık memuru ve büro personeli gibi kadrolar için alım yapar. Zabıt katibi, üzerinde çalışılan davanın yazı işlerini yaparak düzenler. Yazı işlerine ek olarak dosyalama ve evrak işlerini de yaparlar. Mübaşir ise duruşmalarda tanıkları ve tarafları duruşma salonuna davet eder. Duruşmada iç disiplini sağlayan mübaşir mahkemede hakimin emirlerini uygular. Koruma güvenlik görevlisi adliyelerde ve Adalet Bakanlığı’nı binalarında giriş çıkışları düzenler. Koruma güvenlik görevlisi ayrıca binaların güvenliğinden sorumludur. İnfaz koruma memuru cezaevlerinde gardiyanlık görevini üstlenir. Hizmetliler ise çalıştıkları kurumlarda amirlerinin emirlerini yerine getirerek temizlik işlerinden sorumludur. Adalet Bakanlığı’nda öğretmen ve psikologlar cezaevlerinde görev alır. Cezaevlerinde öğretmenler hükümlülerin veya tutukluların eğitim alanındaki ihtiyaçlarını giderir. Psikolog ise cezaevinde hükümlülere psikolojik destek sunar.
Ataması yapılan Adalet Bakanlığı personeli hangi kurumlarda çalışıyor?
Adalet Bakanlığı personel alımı yapınca memurlara çeşitli kurumlarda görev verir. Öncelikle şehir merkezleri ve ilçelerdeki adliyeler için çok fazla alım yapılır. Ayrıca bakanlık Ceza ve Tevkifevleri Müdürlüğüne bağlı cezaevlerinde cezaevi müdürü gibi çok sayıda personel çalıştırır. Bunlara ek olarak Adli Tıp Kurumu ya da İcra Dairesi Başkanlığı için alımlar yapılır. Atamalarda merkez ve taşra teşkilatı tabiri kullanılır. Merkez teşkilatı ilin merkezindeki kurumlar için kullanılırken taşra teşkilatı da merkez dışındaki ilin diğer ilçeleri için geçerlidir. Her yıl çok sayıda personel alımı yapan Adalet Bakanlığı’na yerleşmek için çok sayıda memur adayı başvuru yapar. Bu atamalara katılabilmen için KPSS’ye girmeli ve geçerli bir puan almalısın. Memur olmak isteyenlerin çok tercih ettiği Adalet Bakanlığı atamaları için her yıl yeni bir başvuru yapabilirsin.