HP’nin Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika Bölgeleri’nde işe alımı ilk kez bir Türk, Şebnem Arıcan yönetiyor. Arıcan, özellikle Afrika’da büyüyen potansiyele odaklandıklarını anlatıyor.
İki yıldan bu yana HP’nin MEMA (Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi) İşe Alım ve Yerleştirme Direktörü olarak görev yapan Şebnem Arıcan, firma bünyesinde bu pozisyona getirilen ilk Türk. Üstelik bölgeye atanan MEMA sakini. Arıcan, öncesinde daha çok Avrupalı yöneticilere teslim edilen hem keyifli hem de özellikle Afrika ayağıyla oldukça zorlayıcı bu bölgeye, çok kültürlü ortamlarda edindiği deneyimler neticesinde atandığını dile getiriyor. Üniversiteden mezun olduğu 1999 yılından bu yana IK alanında görev yapan Arıcan, 13 yıllık bu dönem süresinde İnsan Kaynakları Uzmanı, İnsan Kaynakları Proje Yöneticisi, İnsan Kaynakları Ülke Müdürü ve İşe Alım ve Yerleştirme Direktörü olarak ülke ve bölge düzeyinde birçok farklı görevde bulunmuş bir isim.
En zorlu yanları en çok keyif verenler
MEMA bölgesine dahil olan ülkeler, Türkiye, Yunanistan, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan ve Güney Afrika, Tunus, Fas, Burkina Faso, Senegal, Angola, Mozambik, Fildişi Sahili, Etiyopya, Gana, Kongo, Tanzanya, Uganda, Mauritius gibi Afrika ülkeleri. Arıcan bölgede en çok zorlandığı alanların aynı zamanda en çok keyif verenler olduğunu anlatıyor, “Hepsi birbirinden özel konuları farklı ülkeler için yönetmeye çalışıyoruz. İlk aklıma gelenler, Suudi Arabistan’da kadın işe alımı, Güney Afrika’da siyahlardan oluşan pazarı etkilemeye çalışmak, İsrail’de her gün ortaya çıkan start-up şirketleriyle rekabet etmek, Yunanistan’da krizden etkilenmiş bir toplumu harekete geçirmeye çalışmak, Tunus/Mısır/Cezayir’de politik sorunların hala hayatı ciddi şekilde etkilediği bir yerde insanları güvenli bir ortamda görüşmeye çağırmak, Katar’da teklif yaptığımız bir genç kızın seyahat edebilmesi için ailesinden izin almak gibi… Hepsi güç ancak sonuçlarını görmek de bir o kadar keyifli”.
Kültür farklılığı zorluyor
HP geçen yıl bölgede 1700 kişiyi bünyesine katmış. Arıcan özellikle kültür farklılığının çalıştığı bölgelerde en çok karşı karşıya kaldığı zorluk olduğunu dile getiriyor. “Aynı kıtada olmalarına rağmen çeşitli Afrika ülkelerinin kendi içlerinde yaşadıkları bir takım politik sorunlar ve karmaşa kişilerin hayat standardını da etkiliyor. Bu olumsuzluklar, kişilerin komşu ülkelerde çalışmasını da çoğu zaman imkansız kılıyor. Bir diğer zorluk olarak, özellikle yeni ofis açtığımız ülkelerde (Senegal, Mozambik gibi) doğru özgeçmişe ulaşabileceğimiz kanalların sınırlı olması. Nijerya’daki bir adaya telefonla ulaşmak için 3-4 saat harcamanız gerekebiliyor. Ya da Angola’da ilk görüşmeyi Portekizce yapmak çoğu zaman avantaj sağlıyor çünkü adaylar kendilerini İngilizce ifade etmekte zorlanıyor. Kısaca her ülkenin gerçeği farklı, tümünü yönetmek için ciddi emek harcıyoruz”.
Afrika’nın potansiyeli büyüyor
Arıcan, Afrika’daki büyüyen potansiyele dikkat çekiyor ve ekliyor, “Afrika hızla büyüyen bir bölge ve tüm çok uluslu şirketlerin yeni yatırımlar içerisinde olduğunu söylemek mümkün. HP’nin de içinde bulunduğu çok uluslu şirketlerden oluşan bu topluluk, yetenek avı konusunda farklı stratejilerle piyasada var olmaya çalışıyor. Tanıştığımız genç yeteneklerin, bağlı bulunduğumuz bölgenin yürüttüğü en büyük işe alım projelerden biri olan “MEMA Graduate University” adını verdiğimiz bir yeni mezun programına ilişkin seçme ve yerleştirme sürecine dahil olmalarını hedefliyoruz. Bu ülkelerde özellikle, iyi eğitimli, teknik ya da sosyal bölümlerden mezun, iki veya daha fazla dil konuşabilen, potansiyelini keşfetmeye hazır, satış anlamında kariyer hedefleri olan genç yetenekleri keşfetmeye çalışıyoruz. Bu gençlerin kalkınmakta olan ülkelerine katabilecekleri gücün farkındayız ve biz de HP olarak bu güç dalgasının pozitif etkisi ile yeni ülkelerdeki varlığımızı genç yeteneklerimizle güçlendirebileceğimize inanıyoruz”.
Yorum yapmak ister misin?