Avea’da İK Yönetimi

Telekom liderlerinden Avea’da İK yönetimi, sürekli eğitim ve gelişim vizyonuyla, şekilleniyor. Yeni mezun işe alımı da bu yüzden en çok önem verilen konuların başında geliyor. Gençlerin potansiyelleri kırmızı kuşak programıyla açığa çıkarken, çalışanların gelişimi Aveakampüs ile sağlanıyor. İdeavea ve Kampavea gibi programlar da yetenek akışını sürekli kılıyor. Bir telekom liderinin İK yönetimini merak ediyorsanız, işte yanıtlar…

2004 yılında kurulan Avea, 12 milyonu aşkın aboneye sahip Türkiye’nin lider GSM operatörlerinden. Çalışanına sürekli yatırım yapan Avea’nın sürekli büyüyen, gelişen ekibinin arkasında 45 kişilik kalabalık bir İnsan Kaynakları ekibi var. Avea İnsan Kaynakları Grubu Direktörü Şengül Demircan, işe alım, staj süreçleri ve Avea’ya özel İK projeleri hakkındaki detaylı bilgileri verdi.

Şirketinizin merkez dışında yapılanmaları var mı?

Genel Müdürlüğümüz Maçka’da, Teknoloji Merkezimiz Teknopark Ümraniye’de ve Müşteri Hizmetleri Merkezimiz Güneşli’de olmak üzere İstanbul’da üç ayrı noktada bulunuyoruz. Ankara Ahlatlıbel, İzmir, Trabzon ve Adana Bölge Müdürlüklerimiz ile İzmir, Erzurum, Diyarbakır ve Samsun Santral Binalarımız Türkiye genelinde etkin ve hızlı hizmet vermemizi sağlıyor. Ayrıca Erzincan’da da bir Çağrı Merkezimiz bulunuyor.

İK grubunuzda kendi içinde görev ayrımları var mı?
İnsan Kaynakları grubumuzda altı farklı birim olarak çalışıyoruz. Bunlar; Müşteri Yönetimi, Yetenek Yönetimi ve Eğitim, Operasyon ve Bordrolama, İşe Alım, İç İletişim ve Organizasyonel Gelişim.

Hangi konularda İK danışmanlığı alıyorsunuz?
Bize fayda sağlayacağına inandığımız, global örneklerde ihtiyaç duyduğumuz konularda danışmanlık almaya açığız. İşe alım, kurum içi araştırmalar ve süreç ve organizasyon yapılandırma konuları danışmanlık hizmeti alıyoruz.

2008 yılında yoğun olarak işe alım yaptığınız ekipleriniz hangileri oldu?
Geçtiğimiz yıl işe alımların yüzde 70’i çağrı merkezi operasyonumuzda müşteri temsilcisi rolleri. Geri kalan alımlarımız ise ağırlıklı olarak satış grubumuzda satış uzmanı rolleri ve teknoloji grubumuzda teknisyen ve mühendis rolleri.

İşe alımda aradığınız özellikler neler?
İşe alacağımız adaylarda aradığımız ortak özellikler, pozisyonun gerektirdiği tecrübe ve yetkinliklerle beraber şirketimizin kurum kültürü ve değerleriyle uyumlu kişilik özelliklerine sahip olunması. İşe alım sürecimizi ihtiyaçlarımıza göre 3 farklı yöntemle yönetiyoruz. Bunlar; tecrübeli personel işe alımı, yeni mezun ve stajyer işe alımı, toplu işe alım.
İşe alım süreciniz nasıl işliyor?
Tecrübeli personel işe alım süreci avea.com.tr ve Kariyer.net aracılığıyla ilan yayınlanmasıyla başlıyor. Başvuruların incelenmesi, telefon mülakatı, seçilen adayların İK ve ilgili bölüm yöneticimizle yüz yüze mülakatı, ilgili test ve envanterlerin uygulaması, seçilen adayların bir üst yönetici mülakatıyla devam ediyor. Teklif yapılacak adaya referans kontrolü ve maaş çalışmasının yapılması ve yazılı iş teklifi sunumu ile süreç sonuçlanıyor. Bizim için süreç yönetimi kadar kritik olan bir diğer konu da sürecin sonunda tüm adaylarımıza başvuru sonuçlarıyla ilgili geri dönülmesi.

İşe alımda her adayın mutlaka geçtiği aşamalar neler?
Genel mülakat, kişilik envanteri, yetkinlik bazlı mülakat ve referans kontrolü işe alımın olmazsa olmazları. Görevin niteliğine göre genel yetenek ve çeşitli beceri testlerini de uyguluyoruz. Örneğin; yeni mezun ve satış yöneticisi rolleri için değerlendirme merkezi uygulaması da yapıyoruz.
Oryantasyon eğitimlerinizin işleyiş sürecinden bahseder misiniz?
Oryantasyonu bir süreç olarak ele alıyoruz. Kişinin işe başladığı ilk günle deneme süresinin tamamlandığı ikinci ay sonuna kadarki süreç, çalışanın kuruma adaptasyonu için yoğun destek verdiğimiz dönem oluyor. Oryantasyon sürecimize 3 günlük bir eğitimle başlıyoruz. Bu eğitimin içeriği Avea’nın genel tanıtımı, Avea bünyesinde bulunan grupların sunumları, kaynaşmayı sağlayıcı oyunlar, tarifeler, gsm teknolojisi, bilgi güvenliği gibi tanıtıcı bölümlerden oluşuyor. Son gün çağrı merkezi ziyaretiyle “Müşterimin Sesi” uygulamasına katılmaları. İşe başladığı ilk gün yeni çalışana çalıştığı grupta en az 6 ay kıdemi olan başka bir çalışan “Buddy” olarak atanıyor ve her konuda yeni çalışanın yol göstereni ve yardımcısı oluyor. Ayrıca, oryantasyondan bir ay sonra “Oryantasyon Takip” isimli bir ek program daha düzenleniyor. Bu bir günlük eğitim, iş yönetimi simülasyonuyla başlayıp, eğitimde İK sistemleriyle ilgili detaylı bilgiler veriliyor. Bir ayını tamamlayan çalışanımıza süreç ve uygulamalarımızla ilgili daha detay bilgilendirme yapmak ve onların bu süre içinde sormak istediği konulara açıklık getirmek en önemli hedefimiz.

Çalışanlarınızın eğitim ihtiyaçlarını nasıl tespit ediyorsunuz?
Sene başında performans değerlendirmeyle ilişkilendirilen bireysel gelişim ihtiyaçları, yöneticilerle görüşülerek elde edilen fonksiyonel talepler, gelişim merkezinden çıkan aksiyonlar, şirket ve İK stratejilerinden beslenen kurumsal ve kültürel gelişim ihtiyaçlarını birleştiriyoruz. Eğitim-gelişim politikamız ve bütçemiz çerçevesinde yaptığımız analizler sonucunda her çalışanın senelik bireysel gelişim planını oluşturarak kendisiyle paylaşıyoruz.

En çok hangi alanlarda eğitimler gerçekleştiriyorsunuz?

2008 yılında çalışanlarımız iç ve dış kaynaklı kişi başı 59 saat eğitim aldılar. Avea’nın çalışanlarına ve paydaşlarına sunduğu tüm gelişim faaliyetlerini AveaKampüs çatısı altında topluyoruz: www.aveakampus.com. Kampus bünyesinde, 6 okul bulunuyor ve her biri ana bir gelişim kategorisini adresliyor. Yönetim, kişisel gelişim, fonksiyonel gelişim, satış, teknoloji ve yabancı dil okulları. Yönetici gelişim ve liderlik için geliştirdiğimiz “Yönetim Yolu” okulu ile yöneticileri yönetici olmadan geliştirmeye başlıyoruz. Fonksiyonel gelişimin altında tüm fonksiyonlara verilen genel eğitimlerin yanısıra bazı fonksiyonlarımıza da özel eğitim okulları geliştirdik: Avea Teknoloji Okulu ve Avea Satış Okulu gibi. Yönetim geliştirme faaliyetlerimiz kapsamında 2008 yılı ortasında başlattığımız “Lider Koçluğu” programı çok önemli bir yer teşkil ediyor. Bugüne kadar, 107 yöneticimiz dışarıdan seçtiğimiz 15 koç ile 1.211 saat birebir koçluk aldılar.

Kırmızı Kuşak programınızdan bahseder misiniz? Yeni mezun ve stajyer alımlarımızı “Kırmızı Kuşak Programı”yla yapıyoruz. “Kırmızı Kuşak Programı” , üniversiteli gençleri gerçek iş dünyası tecrübeleri ve farklı eğitim programlarıyla profesyonel hayata hazırlamak, onlara yenilikçi fikirlerini hayata geçirebilecekleri teknolojik bir altyapı sunmak. Hem Avea’da hem de iş ortaklarımızda çeşitli iş ve staj fırsatları için öncelikle değerlendirilecek bir yetenek havuzu oluşturmak üzere tasarladığımız bir program. Kırmızı Kuşak Programımız çatısı altında farklı tercihleri olan üniversite öğrencilerini farklı yönlerde geliştirmeye yönelik iki ayrı proje geliştirdik: “Kampavea” ve “İdeavea”. Kampavea; geleceğin yöneticilerini keşfetmeyi hedefleyen, 4 gün süren bir kamp ortamında şehir dışında gerçekleştirilen kapsamlı bir vaka çalışması. İdeavea ise, gençlerimize geleceğin katma değerli servislerini proje yönetimi temelinde kurdukları takımlarla hayata geçirebilme olanağı sağlayan uzun soluklu bir proje yarışması. Her iki projemizde de farklı fonksiyonlarda çalışan şirket yöneticilerimiz, Kırmızı Kuşak gençlerimize bilgileri ve tecrübelerini aktardıkları yönlendirmeleriyle koçluk yaparak yol gösterdiler, süreç boyunca profesyonel destek verdiler.  

Kırmızı Kuşak seçim süreciniz nasıl işliyor?
Avea Kırmızı Kuşak Programı’na 2008 yılında 119 farklı üniversiteden 5 bin 500, 2009 yılında 139 farklı üniversiteden 8 bin 529 başvuru aldık. Kırmızı Kuşak seçim süreci,  internet ortamında genel yetenek sınavı uygulanması, başvuruların detaylı incelenmesi ve İnsan Kaynakları temsilcisiyle beraber diğer bölümlerden yöneticilerimizin katılımıyla yapılan grup çalışması ve panel mülakatıyla sonuçlanıyor. 2008 yılında 1.147, 2009 yılında ise 1.262 aday ile genel merkezimizde yüzyüze grup çalışması gerçekleştirildi. Panel mülakatlar sonucu 2008 yılında 681 ve 2009 yılında 739 kişi “Kırmızı Kuşak” seçildi.

Stajyer alımlarınızı ne zaman yapıyorsunuz?
 
Stajyer alımlarımızı yukarıda bahsettigimiz Kırmızı Kuşak Programıyla yapıyoruz. Staj programımız Haziran ve Eylül ayları arasında 6’şar haftalık iki dönemde staj programından oluşuyor. Her stajyere bağlı olduğu yönetici tarafından bir proje sorumluluğu veriliyor. 6 haftalık staj süresi bitiminde her stajyerden proje çalışmalarını ve sonuçlarını çalıştığı birim ve İK yöneticilerine sunması bekleniyor. Ayrıca stajyerlerimiz, Avea ve GSM sektörünün tanıtıldığı 2 günlük bir oryantasyon programına katılarak kendilerine verilen online eğitimlerin yanısıra staj süresi içinde 1 günlük profesyonel iş yaşamı ile ilgili ayrı bir eğitim olanağı sağlanıyor.

Çalışanlarınıza kurum kültürünüzü benimsetmek içim yaptığınız çalışmalar neler?
Avealı olmanın temelinde mutluluk, gurur ve bağlılıkla her geçen gün yeni başarılara imza atma isteğimiz yatıyor. Yenilikçi fikirler ve değerler kültürümüzü yön ve hedef birliği, iletişim ve sürekli gelişimle destekliyor ve güçlendiriyoruz. Çalışanlarımıza verdiğimiz değeri ve sosyal sorumluluk anlayışımızı misyonumuzun temel taşlarından biri olarak görüyoruz. Her geçen gün Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunmak ve içinde bulunduğumuz toplumun yaşamına büyük değer yaratan projeler gerçekleştirmek için çalışıyoruz. İK yönetimi politikalarımızın temelinde çalışanlarımızın kendilerini Avea’da mutlu ve değerli hissetmelerini sağlamak yer alıyor. Bu kapsamda katılımcı bir yönetim yaklaşımını benimsiyor, şirketimizin hedef ve stratejilerini  yöneticilerimizin katkısıyla belirleyip, tüm çalışanlarımızla paylaşıyoruz. İK olarak son üç yılda Avea Kültürü’nü derinleştirmeye ve yaymaya dönük önemli adımlar attık. Özellikle ortak bir yönetim kültürü oluşturmak adına gerçekleştirdiğimiz çalışmaların kurum kültürümüz üzerindeki etkilerini net olarak görebiliyoruz. Yönetim geliştirme programları, lider koçluğu süreci, marka programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz eğitimler gibi çalışmaların etkisi, hem paylaştığımız çalışma ortamına yansımalarıyla hem de 2008 sonunda yaptığımız çalışan memnuniyeti anketinde kurum kültürü boyutundaki artışla ölçülebiliyor. Avealıların geribildirimleri tüm çalışmalarımızın özünü oluşturuyor.

Siz ne zamandır Avea’da görev yapıyorsunuz?

Şubat 2007’de Avea ailesine katıldım.

Göreve başladığınızda ilk ilgilendiğiniz, öncelik verdiğiniz konu veya konular ne oldu?

Başarıların ancak iyi bir ekiple elde edildiğini düşünüyorum. Şirket ve yönetim seviyesinde İK ile ilgili mevcut algı ve beklentileri ilk irdelediğim konular oldu. Paralelinde ekibin organizasyon yapısı, süreçleri ve becerilerinin bu ihtiyaçları ne kadar karşıladığını değerlendirdim. Sonuç olarak, Şubat-Haziran ayları arasında hem yeni organizasyonu hem de ekip arkadaslarımızın yeni görevlerini belirleyerek yeni çalışma modelimizi Haziran ortasında tüm şirketle paylaştım. Bu değişiklikteki temel hedefimiz hızlı bir büyüme sürecinden geçen organizasyonumuzun nitelikli kadro ihtiyacını karşılayacak güçlü bir işe alım ekibi kurmaktı. Paralelinde İç Müşteri Yönetim ekiplerini güçlendirerek çalışanlara daha yakın İK anlayışını hayata geçirdik. Ayrıca İK operasyonlarının kalitesini otomasyon desteğiyle geliştirip, müşteri odaklılık yapımızı kuvvetlendirdik.

Neden İK alanında çalışmayı seçtiniz?

Endüstri mühendisliği eğitimi aldım. Öğrenimim sırasında çalıştığım yerlerde bütün kaynakların etkin ve verimli yönetiminin belli modeller benimsenerek kestirebilir sonuçlarla planlanmasının mümkün olduğunu gördüm. Konu İK’ya geldiğindeyse çok daha farklı ilave becerilerin kullanılması gerekliliği beni bu alana çekti. Sahip olduğumu düşündüğüm bütün bu bilgi, beceri ve yetkinlikleri zaman içerisinde farklı boyutlara taşıyarak hiç sıkılmadan çalışabileceğim bir alan olarak İK tercih ettim.

İşinizle ilgili en sevdiğiniz şey nedir? 
Bugün yaptığım işlerin şirketin uzun ve orta vadeli hedeflerine ulaşmasını sağlayacak müdahalelere dönüştüğünü görmek.

Avea Kırmızı Kuşak Projesi’yle ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki link’e tıklayabilirsiniz.
http://www.aveakirmizikusak.com/kirmizikusak/basin_odasi/default.aspx?SectionID=XF9nUtxNVc03GIwzNP6rRg%3d%3d&ContentID=0lTFdsODgwFlI%2f%2bcjaDEhQ%3d%3d


Rakamlarla Avea İK

Şirketin çalışan sayısı:
2.502
İK departmanı çalışan sayısı: 45
2008 yılı işe alım rakamı: 740
2008’da Kırmızı Kuşak programına başvuran öğrenci sayısı: 5500
2009’da Kırmızı Kuşak programına başvuran öğrenci sayısı: 8529
107 yöneticinin koçluk aldığı toplam saat: 1211
İK departmanı içindeki birim sayısı: 6
Kampavea’nın süresi: 4 gün
Aveakampüs bünyesindeki okul sayısı: 6

Gazeteci olmak için yola çıkarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Basın Yayın eğitimi aldı. Sektörel yayınlarda tecrübe kazanan, 2007 yılında Kariyer’de Editör olarak çalışmaya başlayan Nogay, 2011’den bu yana Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapıyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.