Bahar yorgunluğu kontrol altında!

yorgunBahar mevsimi ile birlikte yükselen hava sıcaklığı ile kendinizi bitkin ve halsiz hissediyor, baş ağrısı çekiyor ve sürekli uyumak istiyorsanız siz de bahar yorgunluğu etkisi altındasınız demektir. Doğru beslenme yöntemleri ile bahar yorgunluğunu atlatıp, keyifli bir ilkbahar mevsiminin tadını çıkarabilirsiniz.

Bahar yorgunluğu neden oluyor? Artan hava sıcaklığı ile deniz suyunun daha fazla buharlaşması, havanın nem oranını arttırır. Nemli hava ile halsizlik, isteksizlik ve yorgunluk başlar. Deri yolu ile serinlemenin nem nedeni ile azalması ve bazı doku ve organlara kış mevsimine göre ulaşan oksijen miktarının biraz  azalması bahar yorgunluğunun temel nedenini oluşturur.
Vücut oksijen azalmasına bağlı olarak kendini koruma altına almaya çalışır ve bazı damarların daralmasını sağlar. Bu durum mide, kalp damarları ve tiroid dokularında belirgindir. Mide ekşimeleri ve yanmaları, tansiyon yükseklikleri ve kendimizi halsiz ve bitkin hissetmemiz bahar yorgunluğunun en tipik belirtilerindendir.

Bahar yorgunluğunu yenmek sofradan geçer
Bahar yorgunluğunu doğru beslenerek yenebiliriz. Bunun için ilk dikkat etmemiz gereken karbonhidratlı besinlerin tüketim miktarlarıdır. Karbonhidratlı besinler aşırı miktarda tüketildiklerinde kişinin kendini halsiz hissetmesine neden olurlar. Özellikle beyaz şeker ve beyaz un gibi karbonhidrat kaynaklarının bu etkileri çok daha belirgindir. Bahar süresince beslenme düzenimizde karbonhidratların dengesini iyi ayarlamalı ve basit karbonhidratlar yerine (beyaz şeker ve beyaz şeker içerenler) kompleks karbonhidratları (ekmek, pirinç, bulgur gibi) tercih etmeliyiz.
Karbonhidratın fazlalığı gibi eksikliği de kişinin kendini bitkin hissetmesine neden olur. Çünkü vücudun başlıca enerji kaynağı karbonhidratlardır. Proteinden zengin ve karbonhidrattan fakir diyetler hem enerjimizin azalmasına neden olabilirler hem de kendimizi daha mutsuz hissetmemize yol açabilirler. Bu nedenle karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengede olan menüleri tercih etmemiz gerekir.
Öğünlerde karbonhidrat, yağ ve proteinden dengeli bir örüntü elde etmek için yapmamız gereken; dört ana besin grubu olarak adlandırılan et çeşitleri, sebze-meyve, süt ürünleri ve ekmek, pilav veya makarna gibi tahıl ürünlerinin öğünlerde bulunmasını sağlamaktır.
Üç ana öğünün yanı sıra gün boyunca üç ara öğün tüketmeye de gayret etmeliyiz. Ara öğünler kan şekerinin dengede kalması açısından önemlidir ve kan şekerinin dengede kalması kendimizi bitkin hissetmemizi önler. Ara öğünlerde mevsim meyveleri, süt ürünleri, yağlı kuru yemişler ve kuru meyveler tercih edebiliriz.
Hayatın her döneminde son derece önemli olan B grubu vitaminler ve C vitamini bahar aylarında ayrı bir önem kazanır. B grubu vitaminler enerji üretiminde ve sinir sisteminin düzgün çalışmasında rol oynarlar. Baharda hissettiğimiz bitkinliği ve mutsuzluğu B vitaminlerinden zengin besinler tüketerek azaltabiliriz. B grubu vitaminler farklı besin gruplarında yaygın olarak bulunur ve günlük B vitamin ihtiyacımızın karşılanması için yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmemiz gerekir. C vitamini ise bağışıklık sistemimizi güçlendirerek baharda sık görülen bazı hastalıklara karşı korunmamızı sağlayacaktır. C vitamini ihtiyacı her gün düzenli olarak doğal besinlerden karşılanmalıdır, çünkü C vitamini vücutta depo edilemez. Taze sebze ve meyveler C vitaminin en değerli kaynaklarıdır.

Bahar yorgunluğunu yenmek için yenmek için 5 öneri
Susamadan su için… Vücudumuzdan yorgunluk hissini atabilmek için bol bol su içmemiz gerekir. Kışın azalmış olan su tüketimimiz nedeni ile sıklıkla susuzluk hissi yaşamıyor olsak dahi, su içmeye özen göstermeliyiz. Günde 8–15 su bardağı su kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve mevsim değişikliklerine bağlı kabızlık sorununuzu çözecektir.
Kıpırdayın… Kendinizi yorgun hissedip sosyal hayattan uzaklaşarak bahar yorgunluğunu alt edemezsiniz. Kendinizi eve kapatmak yerine açık havada en az yarım saatlik yürüyüşler yapın ve oksijen kapasitenizi yükseltin. Dünyaya daha dik gelmeye başlayan güneş ışınları kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak.
Acı baharatları bir süreliğine de olsa rafa kaldırın… Midelerin daha hassas olduğu bahar aylarında acı baharatları mümkün olduğunca az tüketmeye gayret etmelisiniz. Acı kırmızıbiber başta olmak üzere acı baharatlar mide asit salgınızın artmasına neden olarak rahatsız hissetmenize yol açabilir.
Kafeinli içecek tüketiminizi azaltın… Çay, kahve ve asitli içeceklerin bahar aylarında tüketiminin azaltılması daha uygun olur. Bu tür içecekler içerdikleri kafein nedeni ile uykunuzun kaçmasına neden olabilir. Bunun dışında mide asit salgısını arttırarak mide yanmaları ile uğraşmanıza yol açabilir. Aşırı tüketildiklerinde vücut su dengesini de bozabilen bu tür içecekler yerine su ve ayrana yönelebilirsiniz.
Uyku düzeninizi sağlayın… Uyku düzeninizin olmaması, uyku saatlerinin dengesiz ve belirsiz olması bahar yorgunluğunun belirgin bir hal almasına yol açabilir. Bu durumu engellemek ve bahar yorgunluğundan bir an evvel kurtulmak için yapmanız gereken uyku düzeninizi sağlamak ve günde 8 saat uyumaktır.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.