İş görüşmelerinden her zaman en iyi performansı gösteren kişi galip çıkıyor. Peki, bu kişiler başarılı olma yolunda ilk adım olan kendilerine uygun işi nasıl arıyor?
Bazen şirketler pek çok açıdan başarılı, ne istediğini bilen, tüm soruları tatmin edici şekilde yanıtlayan ve beklentilerin ötesine geçen adaylarla tanışma fırsatını yakalayabiliyor. İK uzmanlarına göre bu başarılı adaylar genelde pasif. Şirketler adayı fark eder etmez bünyesine katıyor ve bir başka şirket yeni fırsatlarla adayın aklını çelene kadar onu mutlu etmeye çalışıyor.
Gerçekte ise durum daha farklı. İş arama sitesi indeed.com 2016 Başarılı Adayların İş Arama Yöntemleri Araştırması’na göre en başarılı adaylar da diğerleri gibi aslında iş aramaya hep devam ediyor. Araştırmada danışılan bin İK danışmanı ve 4 bin performansı yüksek aday, başarılı bir iş arama sürecine ışık tutuyor.
Başarılı adaylar hep aktif
Yetenekli adaylar her zaman iş arayışında. Bir işlerinin olması süreçten kopmalarına neden olmuyor. Her zaman daha iyisi için arayışlarını sürdürüyor, iş ilanlarını sık sık inceliyorlar. Başarılı adayların yüzde 90’ı yıl içerisinden en az 2-3 defa iş ilanlarına ciddi anlamda baktıklarını belirtiyor. 2015 yılında işe alınan adaylarda oran daha da yüksek. Yüzde 91 oranında aday işe başladıkları altı ay içinde iş fırsatlarına bakmaya devam ettiklerini söylüyor.
Bu durumda başarılı adayların bir diğer iş fırsatının kucaklarına düşmesini beklemediklerini söylemek gerek. Bu süreçte online da olmak üzere tüm detayları tek tek yerine getirdikleri de gözleniyor. İş arama sürecine dahil olan her yeni teknolojiyi yakından takip ediyor ve uyguluyorlar. Başarılı bir aday Skype ya da başka bir araçla yapılan videolu iş görüşmelerinde de son derece iyi. Verilere göre geçen yıl işe giren adayların yüzde 52’si işe alımdan önce altı ay içinde online bir iş arama sitesini ziyaret etmiş, yüzde 50’si iş alarmlarına üye olmuş, yüzde 46’sı da mutlaka mobilden başvuru yapmış.
Başarılı adayların motivasyonu farklı
Bugün yetenek alanındaki müthiş rekabet dolayısıyla şirketler için başarılı adayların önemi tartışılamaz. Bu durum adayların daha da seçici olmasına neden oluyor. Diğer adaylarla kıyaslandığında başarılı adaylar şirket adına ve itibarına yüzde 49 oranında daha fazla dikkat ediyor ve iş aramalarında bunu merkeze koyuyor.
Adayların yüzde 53’ü ise yapacakları işin ilginç, anlamlı ve katkı sağlayan bir iş olmasını istiyor. Rutin işlerden uzak duruluyor. Adayların iş görüşmelerinde yapacakları işten beklentilerini açıkça söylemeleri de işvereni etkiliyor. Yeteneklerinin farkında olan ve onları küçümsemeyen adaylar öne çıkıyor. Başarılı adaylar da elbette diğer tüm adaylar gibi maaşı önemsiyor ve belli bir standartın altına düşmek istemiyor. Araştırmaya göre performansı yüksek adaylar için iş tatmini maaştan bir adım önde. Aday işinden tatmin almadığı bir yerde onu uzun vadede paranın da mutlu edemeyeceğini biliyor. Bu nedenle iş arama sürecinde kendisine en uygun, en çok yapmak istediği işe odaklanıyor. Bu, elbette başarı faktörünü kuvvetlendiren zincirin en önemli halkası.
Yorum yapmak ister misin?