Yılbaşı ve bayramlar… Bu dönemler mutlu başlıyor ama bir süre sonra sevinçten geriye fazla kilolar kalıyor. İşte ölçüyü fazla kaçırmadan bayramın ve yılbaşının tadını çıkarma önerileri…
Yeni bir yıla bayram sevinci ile birlikte giriyoruz. Yeni yıla doğru geriye saymaya başladığımız bu günlerde, o çok özel gecede ne giyeceğimize ve nereye gideceğimize karar vermeye çalışırken, bir yandan da kurban bayramında uzun tatilde sağlıklı beslenme trendimize destek olacak bir tatil planlamak hepimizin ortak çabası. Bayramda da yılbaşı gecesinde de sağlıklı beslenmek için küçük bir takım ayarlamalar yapmamız yeterli.
Kurban bayramında neler yapmalı?
Bayram sabahı güne 2 bardak su ve hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bayramda namaza gidenler veya kurban kesme telaşı olanlar kahvaltı öğününü atlayabilirler. Bu durumda metabolizmamızı çalıştırmak için evden çıkmadan önce bir bardak süt içebilir veya küçük bir avuç fındık, badem veya ceviz atıştırabilirsiniz.
Az ve sık beslenmeye özen gösterin. Gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmayın.
Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edin. Eğer bir öğün çok besin tükettiyseniz, hangi besinden fazla yediyseniz o besin grubundan yiyecek hakkınızı bir sonraki öğünde yememelisiniz. Diğer besin gruplarından bir miktar yemek yiyerek metabolizmanızın çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Bayram süresince de günde 8–15 su bardağı su içmeye özen gösterin.
Çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçmayın. Ihlamur, ada çayı ve rezene gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yok ise günde 1–2 şişe doğal maden suyu da içebilirsiniz.
Ana öğünlerde tabağınızın yarısını salata ve sebze yemekleri ile doldurun. Diğer yarısına ise 2-3 parça et ve 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden alın. Pilav, makarna, bulgur ve çorba tüketiyorsanız yanında ekmek tüketmenize gerek yok.
Şekerlemelerden ve çikolatalardan uzak durmaya çalışın. Ağır hamur tatlıları yerine, sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Günde 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye özen gösterin.
Bayram ziyaretleri genelde belli bir düzen içerisinde yapılır. Bu nedenle de ikram edilecek yiyecekler ve öğün planı hakkında fikir yürütmeniz mümkündür. Ziyarete gideceğiniz yerlerde ikram edilecek besinlere göre günün geri kalanında tüketeceğiniz besini hesaplamanız sağlıklı bir yol olacaktır.
Günde en az yarım saat orta tempolu yürüyüş yapın. Ev içindeki hareketliliğinizi arttırmaya çalışın.
Her şeye rağmen bir gün içinde düşündüğünüzden çok fazla yediniz, besin haklarınızı aştıysanız üzülmeyin, afiyet olsun. Bunun telafisi kendinizi aşırı yormadan olabildiğince çok enerji harcayarak aldığınız fazla enerjiyi vücudunuzdan atmak olmalıdır. Yalnız böyle bir davranışı her zaman tekrarlamayın. Bayram süresince 1 günden fazla olmasın. Üst üste birkaç gün boyunca yapacağınız bu tür kaçamaklar ile vücudunuzun kilo almaktan başka çaresi kalmaz. Bayramı artı kilolar ile bitirmek kaçınılmaz olur.
Yılbaşı günü ve gecesinde neler yapmalı?
Güne 1 su bardağı ılık su bir su bardağı oda sıcaklığında su ile başlamak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltınızı yapmış olmalısınız.
Gece çok kaçıracağınızı düşünerek gün içerisinde öğün atlamak yanlış bir tercih olur. Öğlen menüsünde hafif ve sindirimi kolay bir mönü seçmeye çalışın.
Ara öğünlerde meyve, 10–15 fındık veya badem veya 2–3 adet tam ceviz, 1 bardak süt veya yoğurt gibi sağlıklı yiyecekler tüketmeye özen gösterin.
Yılbaşı sofrasına çok aç oturmanız, fazla miktarda besin tüketmenize yol açabilir. Bu nedenle akşam yemeğinden önce sağlıklı bir ara öğün tüketin.
Yılbaşı gecesinde alkol tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Günlük maksimum alkol tüketim miktarı kadınlar için 1 birim erkekler için 2 birimdir. Bir birim alkol, 1-2 şişe bira veya şaraba veya 1 kadeh viski, cin, votka ve rakı gibi yüksek alkollü içeceğe eş değer kabul edilir.
Aç karnına alkol içmek kan şekerinizin hızlı bir şekilde düşmesine neden olacağından, alkollü içecekleri yemeklerle birlikte tüketmeye çalışın. Yemeklerle birlikte tüketilen alkol, kana daha yavaş karışır.
Tükettiğiniz alkollü içeceğin yanında, tükettiğiniz alkol miktarında su içmeye özen gösterin. Yeni yılın ilk gününde de alkolün olumsuz etkilerinden kurtulmak için bol bol su içmeye özen gösterin.
Kariyer Dergi Aralık 2008
Yorum yapmak ister misin?