BES otomatik katılım sistemi nedir?

BES nedir nasıl çalışır, sorusuna, 45 yaşını doldurmamış kamu sektöründe (4C) veya özel sektörde (4A) çalışanların otomatik olarak işverenleri aracılığıyla sisteme dahil edilmesi ve her ay maaşlarından %3’lük bir katkı payı kesilmesi yanıtı verilebilir.  Maaşından kesilen %3’lük katkı payına ek olarak devlet katkı payı da eklenir. Bu katkı payı ile birikimlerin artar ve emeklilik yaşın geldiğinde birikimlerini gönül rahatlığı ile harcama imkanına sahip olabilirsin. Bireysel emeklilik ve avantajları hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okumaya devam edebilirsin.

BES nedir?

BES nedir sorusuna, kısaca, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin kısaltması yanıtı verilebilir. 1 Ocak 2017 tarihinde yasal düzenleme ile yürürlüğe girmiştir. İşverenlerin yaptığı aracılık ile çalışanların BES sistemine otomatik olarak katılımı sağlanır. Otomatik Katılım Sistemi gibi farklı isimlerle de karşına çıkabilir. BES kesintisi nedir sorusuna, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde maaş bordrosunda belirtilen brüt ücretin yaklaşık %3’ü kadar katkı payı olarak kesinti yapılması cevabı verilebilir. Her ay maaşından kesilen %3’lük katkı payına ek olarak devlet katkısı da eklenir. Devlet katkı payı, her ay hesabına yatırdığın katkı payı tutarının %30’u kadar eklenir. Bu pay ile birikimin daha da büyür ve emekliliğe bir adım daha yaklaşabilirsin. 

BES ne işe yarar?

BES nedir ne işe yarar sorusuna, kısaca, her ay maaşından hesabına %3’lük katkı payı eklenir. Ayrıca ek olarak devlet payının da %30 olarak eklenmesi ve emeklilik döneminde maddi olarak daha rahat yaşamana imkan sunması yanıtı verilebilir. Bireysel Emeklilik Sistemi avantajlarından en önemlisi ise devlet katkı payının olması ve yatırdığın tutara %30’luk ekleme yapılmasıdır. Örneğin; aylık olarak maaşından kesilen tutar 400 TL ise bu durumda devlet katkısı 120 TL olarak hesaplanır. Böylece aylık birikimin 520 olur. Ancak, devlet katkısı yıllık brüt asgari ücretin %30’u ile sınırlandırılır. BES avantajları kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olduktan sonra aylık katkı payı tutarının %30’luk oranında devlet katkısına ek olarak, bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL’lik katkı daha eklenir.
  • Birikimlerini fonlar aracılığı ile dilediğin gibi değerlendirme imkanına sahip olursun. BES fonu nedir sorusuna ise kısaca, geleceğini güvence altına almak için birikimlerini değerlendirmene imkan sunan finansal araçtır yanıtı verilebilir.
  • Katkı payı ile birlikte devlet katkı payından kazancını fonlarda değerlendirerek emeklilik döneminde daha iyi yaşam standardına sahip olma imkanın olur
  • 10 yıl ve 56 yaş şartını sağladıktan sonra emeklilik hakkı kazanırsın. Emeklilik hakkını kullandığın ve birikimlerini toplu bir şekilde almadığın takdirde en az 10 yıl kadar maaş alabileceğin gelir sigortasını değerlendirebilirsin. BES birikimlerini emeklilik döneminde gelir sigortası olarak almak istersen, birikimlerine ek olarak %5 devlet katkısı eklenir.

BES şartları nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden faydalanabilmek için bazı şartlar bulunur. Bu şartları sağladığın takdirde sen de sisteme dahil olabilirsin. Bu şartların başında çalışmak yer alır. Bunun dışında ise diğer şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da Mavi Kart sahibi olmak
  • 45 yaşını doldurmamış olmak
  • Kamu sektörü çalışanı veya özel sektör çalışanı olmak

Tüm bu belirtilen şartları sağladıktan sonra işveren aracılığı ile sisteme dahil edilirsin. Herhangi bir işveren katkı payı vermez sadece sisteme dahil etmek amacıyla ilgili kuruma aracılık yapar. BES’e katılmak için herhangi bir ek işlem yapmana gerek yoktur. Sisteme dahil edildikten sonra her ay maaşından %3’lük otomatik bir kesinti olur. Her ay maaş bordrosundan veya bankanın uygulamasından kesintileri takip edebilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.