Bilgisayar programcılığı günümüzde oldukça popüler bir alan. Peki bu bölümden mezun olanlar staj fırsatlarını nasıl değerlendirebilir?
Teknoloji, yazılım, bilişim ve dijitalleşmenin yaygınlaştığı bir dönemde genç, yaratıcı ve yenilikçi bilgisayar programcılarına çok daha fazla oranda ihtiyaç var. Bölüm 2 yıllık bir ön lisans programı olsa da DGS’ye girerek lisans tamamlama yapmak mümkün. 2 yılın sonunda 120 AKTS hakkını dolduran öğrenciler, mezun olmaya hak kazanıyor. Ancak mezuniyet için bir şart daha var sunuluyor: Staj. Özellikle uygulamalı bölümler için staj oldukça önemli. Staj sayesinde öğrenciler ilgi duydukları alt branşları belirleme, çevre edinme ve deneyim sahibi olma gibi pek çok avantaja sahip olabiliyorlar. Peki, bir bilgisayar programcılığı bölümü öğrencisi olarak nasıl staj bulabilirsin? Hangi alanlarda staj yapabilirsin? Mesleki gelişimde stajın yeri ve önemi nedir? Hepsi ve daha fazlası için okumaya devam edebilirsin.
Bilgisayar programcılığı nedir, eğitimi süresi kaç senedir?
Bilgisayar programcılığı, öğrencilerin iki yıllık eğitim aldığı bir ön lisans bölümüdür. İki yıl süresince bilişim temelli bir ders programı yürütülür. Donanım, tasarım, yazılım düzenleme, veri tabanı gibi konularda öğrencilere temel eğitim verilir. Bölümde yazılıp yapmayı bilen, bilgisayar programlayabilen yetenekli kişiler yetiştirilir. 2 yıllık eğitimin ardından arzu edilirse Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bilgisayar programcılığı ile ilgili olan ve önceden belirlenen 4 yıllık bölümlere geçiş yapılabilir. Böylece 2 yıllık eğitimin sonunda lisans tamamlama ile 4 yıllık programdan mezun olunur.
Bilgisayar programcılığı öğrencileri staj için nerelere başvurabilir?
Staj, üniversite eğitiminde oldukça önemli bir süreçtir. Staj sayesinde öğrenciler okul yaşantıları boyunca öğrendiklerini uygulama fırsatı yakalarlar. Ayrıca eğitimini aldıkları bölümün çalışma sahasına girme ve bu ortamı tecrübe etme şansına sahip olurlar. Böylelikle mezuniyet sonrası kariyer planlaması ile ilgili olarak çok daha net adımlar atabilir hale gelirler. Staj, her bölümde bulunmayabilir. Bazı bölümlerde zorunlu bazı bölümlerde ise isteğe bağlı olarak yapılabilir. Bilgisayar programcılığı bölümünde ise staj yapmak çoğunlukla zorunlu tutulur. Gün sayısı başarılı bir şekilde tamamlanmış bir staj uygulaması olmadan öğrencilerin mezun edilmesi mümkün değildir. Yani, staj mezuniyet şartlarından biridir. Bilgisayar programcılığı için staj yerini pek çok farklı kanal aracılığıyla bulabilirsin. Çünkü artık neredeyse her alan teknoloji, yazılım, veri saklama gibi dijital alanlardan besleniyor. İşte staj yeri ararken yararlanabileceğin kaynaklar;
- Kariyer siteleri: Günümüzde kariyer siteleri iş ve staj yeri bulma konusunda oldukça etkili. Çünkü firmalar artık iş ve staj ilanları için kariyer sitelerini tercih ediyor. Sen de Kariyer.net’in staj ilanları sayfasını inceleyerek kendine uygun alandaki fırsatları kolayca filtreleyebilirsin. Bilgisayar programcılığı ve yazılım stajyeri iş ilanları üzerinden arama yaparak bölümün ile ilgili açık pozisyonları listeleyebilirsin.
- Kariyer fuarları: Kariyer fuarları iş ve staj yeri arayanlar için pek çok olanaklarla dolu olan geniş katılımlı organizasyonlardır. Kariyer fuarları iş ve staj yeri arayan öğrenciler ve mezunlar ile yetenekli ve kalifiye çalışan arayan işverenleri buluşturur. Kariyer.net olarak yılın belli dönemlerinde gerçekleştirdiğimiz Kariyer Günleri etkinliklerine katılarak sen de sektörün önde gelen işverenleriyle tanışabilir, iş ya da staj fırsatları yakalayabilirsin. Fuarda edindiğin bilgilerle ve yaptığın gözlemlerle staj yapmak istediğin branşları ve firmaları daha iyi bir şekilde belirleyebilirsin. Firmalarla yüz yüze iletişime geçerek kendini tanıtabilirsin.
Bilgisayar programcılığı için staj yeri nasıl bulunur?
Staj yeri bulma konusunda akla ilk olarak yakın çevre gelir. Bilgisayar programcılığı için staj yeri arıyorsan öncelikle yakın çevrene başvurabilirsin. Arkadaş ve yakın çevre aracılığıyla dilediğin gibi bir staj yeri bulabilirsin. Bu noktada okuldan herhangi bir destek alman mümkün değildir. Staj yerini aramak ve tespit etmek tamamen öğrencilerin sorumluluğuna bırakılır. Staj yeri ararken bazı noktalara dikkat etmek kendine en uygun yeri planlı bir şekilde belirlemende yardımcı olabilir. Bilgisayar programcılığı yaz stajı bulmak için adım adım aşağıdaki maddeleri takip edebilirsin:
- Staj yapacağın alanı belirle: Bilgisayar programcılığı öğrencisi olarak farklı alanlarda staj yapabilirsin. Staj yerini belirlemeden önce departman konusunda bir karara varabilirsin. Bilgisayar programcılığı bölümünde yazılım, algoritma programlama, donanım, bilgi işlem ve bakım onarım alanlarında staj yapabilirsin.
- İlgi alanlarını ve becerilerini öne çıkar: Staj yeri araştırırken ilgilendiğin alanlarını belirleyerek ilerlemen zamandan keyifle çalışacağın bir staj yeri bulmanda etkili olur. Ayrıca zamandan da tasarruf sağlar. Bilgisayar programcılığı bölümünde staj yapacağın ilgi duyduğun alanları tespit ettikten sonra yetenek ve becerilerini ön plana çıkararak araştırma yapman oldukça önemlidir. Böylelikle iletişim becerilerini, dil yeteneklerini, bilgisayar konusundaki bilgi birikimini vurgulayarak araştırmalarında hızla yol alabilirsin.
- Detaylı ve dikkat çekici bir özgeçmiş hazırla: Hem iş başvurularında hem de staj araştırmalarında özgeçmiş hazırlamak oldukça önemli bir aşamadır. Eğitim bilgilerin, tecrübelerin, ilgi alanların, becerilerin, sosyal alanlardaki faaliyetlerin başta olmak üzere yabancı dil, seminer, bilgisayar, sertifika, sosyal kulüp, sanat gibi detaylara yer verdiğin bir özgeçmiş hazırlayarak staj yeri aramalarını derinleştirebilirsin. Unutma ki, işverenler ilk etapta detaylı bir şekilde hazırladığın, kendini iyi bir şekilde ifade edebildiğin bir özgeçmiş ile seni tanımaya çalışırlar. Bu nedenle etkili bir ön yazı ile taçlandırdığın donanımlı bir özgeçmiş bilgisayar programcılığı staj yeri aramalarında senin en büyük yardımcın olacaktır.
- Staj için okul tarafından beyan edilen evrakları hazırla: Staj için üniversiteler öğrencilerinden bazı belgeleri hazırlamalarını isterler. Evrak hazırlama ve teslim aşaması, avantajın resmiyete dökülmesinde ve okula sunulmasında en önemli adımlardan birini oluşturur. Staj defteri ya da staj faaliyet raporu olarak adlandırılan yapılan işlerin özetlendiği evrakın eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Staj defterinin yanı sıra eğitim gördüğün üniversitenin sunduğu diğer staj evraklarını da ekleyerek hazırlığını yapabilirsin.
Bilgisayar programcılığı stajında hangi alanlarda çalışılabilir?
Bilgisayar programcılığı okurken pek çok farklı departmanda stajını yapabilirsin. Dijitalleşmenin yaygınlaşması ile finans, endüstriyel otomasyon, sağlık, eğitim, bankacılık, mühendislik, medya gibi birçok farklı sektörde kendine çalışma sahası yaratabilirsin. Bilgisayar programcılığı stajında yazılım stajyeri olarak görev alabilirsin. Yazılım geliştirmenin yanı sıra donanım, kod yazımı, yazılım uygulaması tasarımı, yazılım test ve dağıtım gibi alanlarda staj yapabilirsin. Bilgi işlem, bakım onarım, veri tabanı gibi branşlarda da bilgisayar programcılığı stajını yapabilirsin.
Bilgisayar programcılığı stajı için gereken evraklar nelerdir?
Üniversiteler staj işlemlerinde öğrencilerden bazı belgeleri ibraz etmelerini ve okula sunmalarını beklerler. Bilgisayar programcılığı bölümü stajında da okuluna sunman gereken bazı evraklar vardır. Bunları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurup teslim etmediğin sürece stajının geçerli olması mümkün değildir. Bilgisayar programcılığı staj başvurusu için gereken evraklar şöyle sıralanabilir:
- 2 adet kimlik fotokopisi
- Staj boyunca iş yerinin ödeme yapabilmesi için Iban numarası (Hesap cüzdanı fotokopisi ya da banka dökümü)
- Öğrenci belgesi
- Staj sözleşmesi
- 2 adet SGK belgesi
- Vesikalık fotoğraf
- Staj dosyası
Staj evraklarını eksiksiz bir şekilde tamamlaman, işyerine ve okuluna sunman stajının geçerli olması bakımından son derece önemlidir. Stajda geçirdiğin günleri özetleyen staj defterini detaylı bir şekilde doldurup sunman da önem taşır.
Staj yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Üniversite eğitiminde staj, oldukça önemli ve faydalı bir evredir. Okul yaşamı boyunca elde ettiğin bilgileri staj uygulamaları ile pratiğe dökme şansı elde edebilirsin. Bunu yaparken bilgisayar programcılığı ile ilgili hangi departmana ilgi duyduğunu ve hangi branşta daha fazla yetenekli olduğunu tespit edebilirsin. Staj, yalnızca uygulama açısından değil kariyer çevresi edinmen konusunda da oldukça faydalı olan bir süreçtir. Etkili ve verimli bir staj süreci sonrasında kurduğun bağlantıları canlı tutarak mezuniyetten sonra iş başvurusu yapmaya buralardan başlayabilirsin. Gördüğün gibi staj sürecinin eğitim ve kariyer hayatına katkısı saymakla bitmiyor. Peki, verimli ve dopdolu bir staj süreci için nelere dikkat etmen gerekir. İşte bilgisayar programcılığı stajı yaparken dikkat etmen gereken noktalardan bazıları:
- Staj yeri, sorularına cevap bulabileceğin ve bölümün ile ilgili çalışma sahasında soru işaretlerini gidereceğin bir alandır. Bu nedenle bilgisayar programcılığı stajını yaparken soru sormaktan asla çekinmemelisin.
- Becerilerini, yeteneklerini ortaya çıkarmak için ayağına gelen fırsatları iyi değerlendirmelisin. Unutma bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olduktan sonra kariyer hayatının ilk adımını atacağın yerlerden biri staj yerin olabilir.
- Üniversite yaşamında rahat ve konforlu günlük kıyafetleri tercih etmen oldukça normal. Ancak stajda resmi giyinmen seni daha özenli gösterecektir.
- Bilgisayar programcılığı stajı yaparken staja zamanında gitmen son derece önemlidir. Zira iş hayatında dakiklik, işverenlerin önem verdiği konular arasında yer alır.
- Bilgisayar programcılığı konusunda hevesli olduğunuzu ve çalışmaktan çekinmediğini göster.
- Staj yaparken artık sigorta primleri yatırılıyor ve ücret karşılığında staj yapılıyor. Bilgisayar programcılığı stajını yaparken prim takibini yapmayı ihmal etmemelisin. Ayrıca ücretsiz staj tekliflerini kabul etmemelisin.
- Staj belirli bir süre zarfında gerçekleştirilir. En fazla 30 gün sürecek olan staj dönemini sürekli izin alarak geçirmekten uzak durmalısın. Gerçekten mecbur kalmadıkça izin kullanmaktan kaçınmalısın.