Bilişim ve mühendislik alanında 10 popüler meslek

CareerCast iş arama sitesi, maaş araştırmaları yapan PayScale ve Amerikan Çalışma Bakanlığı araştırmalarına göre bilişim ve mühendislik hızla büyüyen iş sahalarının başında geliyor. Sizin için bu alanlarda yer alan günümüzün ve geleceğin popüler mesleklerini derledik.

muhendis-meslek

Günümüz ekonomisinde giderek güçlenen bilişim ve mühendislik alanları teknolojinin hızına paralel bir şekilde büyürken, ilgili meslekler de hızla çeşitleniyor ve daha çok tercih ediliyor. CareerCast, PayScale ve Amerikan Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bilişim ve mühendislik alanları 2022’ye kadar ortalama yüzde 20 oranında büyüyecek. Bu, daha çok pozisyon, daha çok çalışan ve daha yüksek maaşın söz konusu olacağı anlamına geliyor.

İşte bilişim ve mühendislik alanında popüler meslekler:

Biyomedikal mühendisi

Biyoloji ve tıp alanlarının güçlü işbirliğiyle ortaya çıkan biyomedikal mühendisliği son derece önemli bir meslek haline geldi. Araştırmanın öngörülerine göre 2022’ye kadar bu mesleğin yaygınlığı yüzde 27 oranında artacak.

İş tanımı: Güvenilir ve fonksiyonel biyomedikal cihazlar geliştirmek ve tasarlamak. Biyomedikal mühendisi ürünün testlerinden ve kullanım kılavuzunun yazımından da sorumlu.

Maaş: PayScale’e göre ortalama maaş skalası yer ve deneyim faktörlerine göre farklılık gösterse de yıllık 62 binle 98 bin dolar arasında değişiyor.

Veri bilimci

Teknoloji hızla gelişiyor, şirketlerin gözünde veri analizi değerlendikçe veri bilimci pozisyonu da kıymetleniyor. Buna göre 2022’ye kadar bu mesleğin yaygınlığı yüzde 15 oranında artacak.

İş tanımı: Verilerin depolanması, analizi ve ulaşılabilirliği ile ilgili tüm görev tanımlarını içeriyor.

Maaş: 93 bin dolar civarında seyrediyor. Deneyim ve lokasyon faktörleriyle birlikte 137 bine kadar ulaşıyor. Özellikle California’daki veri bilimcilerinin ortalama yıllık maaşı 117 bin dolar civarında.

Yazılım mühendisi

2012 verilerine göre Amerika’da yazılım mühendisliği alanında ortalama 1 milyon iş olduğu tespit edilmiş. Bu rakama 2022’de 226 bin pozisyonun daha ekleneceği tahmin ediliyor.

İş tanımı: Genel olarak program ve uygulamalar için kod yazmak, oluşabilecek sorunlara karşı önlemler geliştirip var olan sorunları çözmek, yazılım için dokümantasyon ve test yapmak, yeni yazılım projeleri geliştirmek ya da var olanı modifiye etmek olarak özetlenebilir.

Maaş: Ortalama yıllık maaş 78 bin dolar civarında seyrediyor. Lokasyona göre 100 bin doların üstüne de çıkabiliyor.

muhendis-is

Ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi

Bu mesleğin 2022’ye kadar yüzde 22 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

İş tanımı: Bu meslek dalında müşterilere ve çalışanlara yazılım ve donanım konusunda destek veriliyor ve işyerindeki teknoloji süreci yönetiliyor. Ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi farklı sistemleri yüklemek, kurmak, sorunları gidermek, güncelleme yapmak ve sistemi yapılandırmanın yanı sıra, dosya paylaşımı, bulut depolama ve internet sistemlerinden de sorumlu.

Maaş: Ortalama yıllık maaş 57 binle 90 bin dolar arasında seyrediyor.

Petrol mühendisi

Hızla büyüyen petrol mühendisliği mesleğinde 2022’ye kadar yüzde 26 oranında bir büyüme söz konusu.

İş tanımı: Petrol ve doğalgazla ilgili sondaj ve denetleme süreçlerini yürütüyor. Genelde ya petrol şirketi ya da üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında çalışıyor.

Maaş: Yıllık ortalama 100 binle 195 bin dolar arasında seyredebiliyor. En çok maaş alan petrol mühendisleri California, Bakersfield’da çalışıyor. Yılda ortalama 110 bin dolar maaş alıyorlar.

Bilgisayar programcısı

Hemen hemen tüm şirketlerin patentli yazılıma döndüğü günümüzde, içeriden ya da dışarıdan destek veren bilgisayar programcılarına talep büyüyor.

İş tanımı: Bilgisayar programcıları yazılım geliştirmenin ve yazılım mühendislerinin vizyonlarını kod yazarak gerçeğe dönüştürmekle yükümlü. 2022’ye kadar yüzde 8 büyüme bekleniyor.

Maaş: 58 binle 90 bin dolar arasında uzanan bir maaş skalası var.

İnşaat mühendisi

Olmazsa olmaz inşaat mühendisliği alanında büyümenin 2022’ye kadar yüzde 22 oranında artacağı ifade ediliyor.

İş tanımı: Şehrin organize yapısını oluşturmak için akla gelen her türlü yapının inşaat ve restorasyon sürecinden sorumlu bu meslek adlı her an büyümeye devam ediyor.

Maaş: Yıllık ortalama 60 binle 100 bin dolar arasında seyrediyor.

bilisim-meslek

Teknik yazar

2022’ye kadar teknik yazarların yüzde 22 oranında artacağı belirtiliyor.

İş tanımı: Yazılım ve donanım başta olmak üzere her tür teknoloji konseptinde makaleler, kullanım kılavuzları veya bilgilendirme yazıları yazan kişiler. Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde karmaşık konseptleri topluma daha açık bir şekilde ifade etmek amacıyla önemleri hızla artıyor.

Maaş: Skala ortalama 54 binle 80 bin dolar arasında seyrediyor. California, San Jose’de bu rakam 120 binlere kadar ulaşıyor.

Web geliştirme uzmanı

Bu meslekte büyümenin 2022’ye kadar yüzde 20 oranında olması öngörülüyor.

İş tanımı: Web geliştirme uzmanları, web yazılımlarının testinden ve dokümantasyonundan sorumlu olduğu kadar, veri tabanları, sunucular ve web sayfaları için kod yazma işini de yürütüyor. Ayrıca HTML, CSS ya da JavaScript gibi program dillerini bilmeleri gerekiyor.

Maaş: Güçlü bir geleceği olan bu meslek için ortalama maaş 55 bin dolarla 85 bin dolar arasında seyrediyor. En yüksek maaşlar 120 bin dolarla San Francisco’da veriliyor.

Çevre mühendisi

2022’ye kadar yüzde 15 büyüme olacağı öngörülüyor.

İş tanımı: Çevre mühendisleri geri dönüşüm, atıkların yok edilmesi, hava kirliliği, su kalitesi ve genel halk sağlığını ilgilendiren çevresel sorunlara çözüm bulmak için projeler geliştirmekle görevli.

Maaş: Yıllık ortalama maaş 60 binle 100 bin dolar arasında seyrediyor.

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.