Bir CEO’nun gözünden etkili CV’nin özellikleri

Global danışmanlık şirketi Korn Ferry’nin CEO’su Gary Burnison, karşılaştığı en etkili özgeçmişte bulunan özellikleri 5 başlıkta topladı. CV’ni güncellemek için püf noktalarına ihtiyacın varsa bu yazı tam sana göre!

Etkili bir özgeçmiş hazırlamanın püf noktalarına bugüne kadar yazılarımızda pek çok kez yer verdik. Peki, bir CEO’nun bakış açısıyla etkili CV’de bulunması gereken özellikler neler öğrenmek ister misin? Şirketlerin en iyi yetenekleri seçmelerini sağlayan global danışmanlık şirketi Korn Ferry’nin CEO’su Gary Burnison, kariyer hayatında karşılaştığı en dikkat çeken CV’nin özelliklerini şu sözlerle anlatıyor:

Kariyerim boyunca binlerce özgeçmiş inceledim ve özgeçmişlerde genel olarak benzer sıkıntılar olduğunu söyleyebilirim. Ya dikkati dağıtacak kadar uzunlar ya da kişiyi tanımaya engel olacak kadar kısalar. Yazım hataları, düzensiz görünüm gibi olumsuz noktalar ise zaten genel bir problem. Her şeyiyle iyi bir özgeçmişi ise birkaç yıl önce inceleme fırsatı buldum ve gerçekten etkilendim. Aslında, 20 yıllık insan kaynakları kariyerimde gördüğüm en iyi özgeçmişlerden biriydi.

Neden mi?

Okuması kolaydı

Satır boşlukları, bold olması gereken kelimeler, başlıklar, açıklamalar kısacası her şey olması gerektiği gibiydi ve tek bir yazım hatası yoktu. Süslü yazı fontları yerine (bunu pek çok aday yapıyor) basit ve göz yormayan bir font tercih etmişti. (Calibri, T. N. Roman vb. )

Bir hikaye anlatıyordu

Adayın kariyer yolculuğu hakkında bir hikaye anlatıyordu ve her şey kronolojik olarak sıralanmıştı. İfadeleri arasında tezatlık yoktu. Özgeçmişi şöyle bir incelediğimde, kariyer hayatıyla ilgili pek çok şey hızla zihnimde şekillenmişti.

Sadece sorumlulukları değil başarıları da vardı

İş tanımı listelerinden kopyala  yapıştır yapılan sorumluluklarla işe alım uzmanlarının dikkatini çekmek gerçekten zor. İşverenlerin asıl bilmek istediği, görüştükleri adayın ölçülebilir sonuçlar sunabilecek ortalamanın üstünde olup olmadığı. Bu noktada başarıları ayrıntılandırarak sorumlulukları vurgulamak en iyisi.

Örneğin incelediğim özgeçmişte; “Uluslararası pazarlara yönelik genişletilmiş operasyonlar” yerine, “Latin Amerika’daki sekiz yeni ülkeye genişletilmiş operasyonlar” diyordu…

Doğruyu söylüyordu

Özgeçmiş, kendi içinde tutarlıydı. Her şey inandırıcıydı ve sayılar abartılı değildi. Daha da iyisi özgeçmişte, kişinin portföyünün bulunduğu web sitesine ulaşmamı sağlayan bağlantılara da yer verilmişti.

Herhangi bir klişe iddiası yoktu

Yaratıcı, çalışkan, sonuç odaklı, mükemmel iletişimci gibi genel ve üst düzey hiçbir iddiası yoktu.

Örneğin; “Mükemmel iletişimci” yerine, “Müşteri toplantılarında veya etkinlerinde konuştu.” “Çok yaratıcı” yerine “Yeni bir küresel uygulama izleme platformu tasarladı ve uyguladı” diyordu…

İşverenlere kendinizi tanıttığınız bu ilk ana hazırlıklı olmak için özgeçmişinizi yeniden gözden geçirmenizi öneririm. Düzeltilmesi gereken noktalara bir de bu başlıklar açısından bakmanızda fayda var.

Adayın işe alınıp alınmadığını merak edenler için hemen söyleyelim: Elbette ki işe alındı.

Kaynak: Link

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.