Bir iş teklifini reddetmek için 7 neden

İyi bir iş teklifi almak her zaman mümkün olmuyor. Zor gibi görünse de beklentileri karşılamayan bir teklif karşısında “hayır” diyebilmeliyiz. Peki, bir iş teklifine hangi durumlarda olumsuz dönülebilir?

İyi bir fırsat gibi görünmüyorsa

İş teklifini reddetme sebeplerinden biri, daha cazip bir iş teklifi aldığında mevcut teklifi reddetmek olabilir. Bu belki de en kolay seçimlerden biri. Daha iyi bir fırsatın kariyerini daha iyi yönlendireceğine inanıyorsan, bu mantıklı bir seçimdir.

Uyumsuz kültürel faktörler

Şirket kültürü; kuruluşun hedeflerinden yönetim yapısına ve çalışma ortamına kadar her şeyi kapsar. Her şirket kültürü de herkese uygun olmayabilir.

İş teklifinin, değerlerinle uyumlu olmadığını düşünüyorsan, teklifi reddetmen doğru olabilir. Unutma ki kültürel uyumsuzluk, uzun vadede mutsuzluğa yol açabilir.

Kültüre dair ipuçları yakalamak için mülakat sürecinin nasıl yürütüldüğüne, konuşulan zamanda görüşmenin gerçekleştirilmesine, görüşmecinin soru seçimine/iletişim diline dikkat edebilirsin.

Beklentinin altındaki maaş ve yan haklar

İş teklifinde sunulan maaş, sosyal ve yan haklar beklentilerini karşılamıyorsa, teklifi reddetmen mantıklı olabilir. Maaş beklentini belirlemek için Kariyer.net’in maaşlar sayfasındaki verilerden yararlanabilirsin.

Ayrıca tazminat paketin sana sunulan yıllık maaştan daha fazlaysa; sağlık sigortası, emeklilik planları ve ücretli izinler gibi çalışan hakları konusunda daha zayıf imkanlar varsa bunlar da teklifi olumsuz değerlendirmek için önemli nedenler arasındadır.

Kısıtlı kariyer olanakları

Kariyer fırsatlarını anlamak için doğrudan işe alım uzmanına soru sorabilirsin ya da görüşme öncesinde şirket hakkında araştırma yapabilirsin. Eğer bu konuda sorduğun sorulara tatmin etmeyen bir cevap alırsan, ciddi bir değerlendirme yapmalısın. Terfi şansı yoksa ve yeni bir şey öğrenme fırsatı sunulmuyorsa teklifi kabul etmeden önce iki kez düşünmelisin.

Esnek olmayan yapı

Esneklik günümüz İK trendleri arasında da yer alan önemli bir kavram.

Şirket kültürünün bir parçası da esnekliktir. Bazı şirketlerin çalışma saatleri ve yeri konusunda yaklaşımları oldukça katıdır. Bazı şirketler ise çalışanlarına işin nasıl, ne zaman ve nerede yapılacağı konusunda kendi kararlarını vermeleri için daha fazla serbestlik tanıyor.

Pek çok sorumluluğu olan biriysen, beş dakika geç kalmanın sorun olarak görüldüğü bir ortamda pek başarılı olamayabilirsin. Öte yandan, işleri halletmek için inisiyatif alarak çalışmaya alıştıysan, aksi bir ortamda mutsuz olman da olası.

Burada test edeceğin şeylerden biri de bağlı çalışacağın yöneticinin liderlik özellikleri. Çalışma tarzını nasıl tanımlıyor, yönetim anlayışı ne yönde, iletişim dili kuvvetli mi vb. noktaların beklentilerinle olan uyumuna dikkat etmelisin. Elbette birlikte çalışmadan her durumda nasıl bir yaklaşım göstereceğini anlamak zor, ama en azından bazı noktalara dikkat ederek ipuçları yakalayabilirsin.

Riskler ve belirsizlikler

İş teklifi, belirsizlikler veya riskler içeriyorsa ve bu risklerle başa çıkmak için hazır hissetmiyorsan, teklifi reddetmek doğru bir seçenek olabilir.

İş/Yaşam dengesi yoksa

İş teklifi, iş-yaşam dengeni bozacak kadar iş yükü veya sürekli stres getirecek gibiyse ve sen daha sakin bir iş hayatı istiyorsan, buna göre bir seçim yapabilirsin. Bazen bir iş teklifini reddetmek büyük bir karar olabilir. Bu nedenle her zaman dikkatli düşünülerek karar vermelisin.

Kaynak: The Balance

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.