Birikimli hayat sigortası nedir? Avantajları, dezavantajları nelerdir?

Dünya hızla değişirken insanların harcama kültürü ve yatırım şekilleri de farklılık gösterir. Özellikle geleceğine yatırım yapmak isteyen kişiler için birçok farklı seçenek sunulur. Artık yalnızca dövize yatırım yapmanın yeterli olmadığı dünyamızda yatırımlarını alternatif yollarla katlaman gerekir. İşte bu alternatif ve kazançlı yöntemlerden birisi birikimli hayat sigortasıdır. Peki, birikimli hayat sigortası nedir?

Birikimli hayat sigortası nedir?

Birikimli hayat sigortası, hem birikim yapmanı hem de hayat sigortasından yararlanmanı sağlayan bir sigorta türü. Prim iadeli hayat sigortası kapsamında prim ödemelerine faiz uygulanarak sigorta süresi sonunda sana ulaştırılır. Bazı sigorta türleri döviz endeksli çalışır. Dolar birikimli hayat sigortası ile dövize bağlı olarak elde ettiğin yatırımın miktarı artar. 

Birikimli hayat sigortası genel şartları arasında sigortalı kişinin belirlenen primleri düzenli olarak ödemesi ilk koşul. Bu sigortayı yaptırdığında düzenli olarak primlerini ödersin ve sigorta sonunda elde ettiğin meblağ sana taksitle ya da peşin olarak geri verilir. Sigortalı kişinin vefat etmesi durumunda ise lehdarlar biriken miktarı ya da poliçe teminatını alma hakkına sahip olur.

Birikimli hayat sigortası genel şartları

Birikimli hayat sigortası mevzuatı da tıpkı diğer sigortalarda olduğu gibi yasalara göre belirlenir. Bunun yanı sıra sigorta şirketleri poliçelerinde yer verdikleri özel şartlarda kendi kriterlerinden de bahsedebilir. Hayat sigortası ciddi bir rahatsızlığı olmayan tüm 18 yaş üstü Türk vatandaşına yapılabilir. Genel yasa bu şekilde ilerlerken sigorta şirketleri meslek sınıfı, yaş, sağlık durumu vb. kriterlere göre sigortalı adayını kabul etmeme hakkını ellerinde bulundurur.

Birikimli hayat sigortası teminatları ve vergi avantajı nasıl hesaplanır?

İhtiyaç duyduğun sigorta miktarını hesaplarken mutlaka bir uzmandan yardım almalısın. Bunun haricinde bazı gerekli verileri bilmek değerlendirme noktasında sana yardımcı olabilir:

  • Yaşın
  • Cari ve gelecekteki harcamaların
  • Yıllık gelirin
  • Emekliliğine kalan yıl sayısı
  • Varsa çocuklarının yaşı, eğitimleri ve evlilikleri
  • Sana bağlı yaşayan insanların sayısı ve ihtiyaçları
  • Kredi borçların
  • Ailene sunmak istediğin yaşam tarzı
  • Çalışmayan eş için hüküm
  • Diğer özel ihtiyaçlar

Tüm bu verileri toparladıktan sonra uzman bir acente ile görüşerek sana en uygun poliçeyi hazırlamasına yardımcı olabilirsin. Birikimli hayat sigortası vergi avantajı da sağlayabilirsin. Eğer ücretli çalışansan birikimli hayat sigortası için ödediğin primlerin yaklaşık %50’sini vergi indirimi için kullanabilirsin. Serbest meslekle ilgilenen kişiler içinse yine aynı oran geçerli. Bu oran sigorta şirketinin sana sunduğu poliçeye, poliçenin kapsamına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenden ötürü vergi avantajından yararlanmak için sigorta şirketinle iletişime geçmelisin.

Birikimli hayat sigortası avantajları

 Birikimli hayat sigortası avantajları sayesinde yatırım yapmayı kolaylaştırabilirsin. İşte, avantajlardan bazıları:

  • Birikimli hayat sigortası ile birikim yapman kolaylaşır. Zira bu sigorta kapsamında düzenli olarak prim ödersin ve bu düzenli ödemelerin sonucunda dilersen toplu para dilersen aylık belli bir gelir elde edebilirsin.
  • Bazı sigorta şirketlerinde sigorta kapsamında biriken paranı senin iznin doğrultusunda değerlendirerek farklı yatırım araçlarında değerlendirebilir. Böylelikle elde ettiğin gelir miktarı da artabilir veya ek kazanç getirisi olabilir.
  • Sigorta şirketleri prim ödemelerinde sigortalılara kolaylık sağlamak adına ödeme sürelerini güncelleyebilir. Aylık, 3 aylık veya 6 aylık ödeme seçenekleri sunan şirketler her çalışanın bütçesine uygun alternatif yollar sunar.
  • Poliçelerin hemen hemen hepsinde sigortalının vefatı durumunda yakınlarına finansal destek sağlanır.
  • Birikimli hayat sigortası vergi avantajı sağladığından dolayı da pek çok çalışan tarafından tercih edilir. Özellikle çalışanlar ve serbest meslek sahipleri için belirli limitler dahilinde ödenen primler gelir vergisinden düşülebilir. 
  • Bazı sigorta poliçelerinde eğitim hayatına devam eden çocuklar için eğitim sigortası gibi ek hizmetler sağlanabilir. Bu sayede çocuklarının eğitim hayatı kesintiye uğramaz.
  • Sağlık sigortasının bir getirisi olarak beklenmedik tedavi masrafları veya yüksek meblağlı sağlık harcamaları sigorta şirketi tarafından karşılanabilir. Kalıcı sakatlık halinde ise sigortalıya ve sigortalının ailesine poliçede belirtilen limitler dahilinde maddi destek imkanı yaratılabilir.
  • Döviz endeksli birikimli hayat sigortası seçtiysen minimum 10 yıl boyunca hayatını teminat altına almış olursun. Ardından ödediğin primleri dolara endeksli olacak şekilde geri alırsın. Doların artmasına bağlı olarak elde edeceğini gelir de artmış olur.
  • Birikimli hayat sigortası aileler için ekstra fırsatlar sunar. Kira, gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçları karşılayan sigorta sayesinde ailenin yaşam standartlarını belli bir düzeyde tutmuş olursun. 
  • Bazı hayat sigortaları istem dışı meydana gelen işsizlik durumunda günlük tazminatlar öder. Çeşitli sağlık sorunları sebebiyle geçici iş görmezlik durumunda ise yine teminatlar sağlanır.

Birikimli hayat sigortası dezavantajları

Birikimli hayat sigortasının bazı dezavantajları da bulunur. Birikimli hayat sigortası yaptırmadan önce dezavantajları ve avantajları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak seçim aşamasında sana kolaylık sağlar. İşte, bazı dezavantajları şunlar:

  • Eğer sigortanın getiri oranı enflasyonun altında kalırsa alım gücün düşebilir.
  • Birikimli hayat sigortasının riski banka mevduatlarına ya da yatırım fonlarına oranla daha düşük olduğu için getirisi nispeten daha düşük olabilir.
  • Birikimli hayat sigortası uzun vadeli bir yatırım türü. Dolayısıyla uzun vadeli bir taahhüt gerektirir. Aksi takdirde eğer erken iptal durumu söz konusu olursa kesintilerle karşılaşabilirsin. Sigorta süren dolmadan poliçeyi sonlandırman durumunda birikiminin tamamını alamayabilirsin. En az 10 yılı kapsayan birikimli hayat sigortasını tercih etmeden önce detaylıca düşünmelisin.
  • Bazı hayat sigortası poliçelerinde yönetim giderleri gibi çeşitli kesintiler uygulanabilir. Bu kesintiler birikimlerinin büyüme hızını düşürebilir.

Birikimli hayat sigortası hesaplama nasıl yapılır?

Prim hesaplaması sigortalının yaşına, mesleğine, çalışma süresine vb. kriterlere göre belirlenir. Hesaplama noktasında sigorta şirketleri birbirinden farklı poliçeler sunabilir. Bu nedenden ötürü sigorta şirketine karar vermeden önce birkaç farklı firmadan teklif almak ve uzmanlardan destek almak sana yardımcı olur.

Hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu?

Hayat sigortası zorunlu sigorta türleri arasında yer almaz. Çoğu zaman SGK ve GSS gibi sigorta türleri ile karıştırılsa da hayat sigortası yapılmasını zorunlu kılan herhangi bir yasa bulunmaz. İsteğe bağlı olarak yaptırılan hayat sigortaları sağladığı pek çok avantaj sayesinde tercih edilir. Zira daha güvenli bir gelecek vadeden hayat sigortaları sayesinde kendini ve sevdiklerini beklenmedik tehlikelere karşı güvence altına alabilirsin.

Birikimli hayat sigortasını kimler yaptırmalı?

Birikimli hayat sigortasından birikim yaparken aynı zamanda hayatını, yatırımlarını güvence altına almak isteyen herkes yararlanabilir. Özellikle uzun vadeli ve güvenilir bir yatırım aracı tercih etmek isteyenlere ideal bir yöntem olarak sunulan birikimli hayat sigortası ile sevdiklerinin hayatını da teminat altına alırsın. Bu sigorta türü vergi avantajından faydalanmak isteyenler için de oldukça uygun. Düşük riskli olması sebebiyle garantili birikim imkanı sunar ve bu sayede pek çok kişi birikimli hayat sigortasına yönelir. Ayrıca eğitim sigortası gibi farklı seçenekleri de bulunur. Özellikle üniversite eğitiminde çocuğunun maddi zorluk çekmemesini isteyenler tarafından tercih edilebilir. Eğer üniversite konusunda maddi çekincelerin varsa üniversite bursları hakkında farklı seçeneklere de ulaşabilirsin.

Loading spinner
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.